Leestijd: 4 minuten

Die vervelende en opvallende puistjes, niemand zit erop te wachten. Toch krijgt het merendeel van de bevolking er wel eens mee te maken en dat is niet gek. De huid is immers een van onze gevoeligste organen en daardoor erg vatbaar voor beschadigingen, infecties en onzuiverheden. Door de vele uiteenlopende oorzaken van onzuiverheden als puistjes, pukkels en mee-eters, is het vaak moeilijk om de juiste behandelmethode te vinden. Welk verzorgingsproduct werkt nu de puistjes zo snel mogelijk de deur uit? En waar zit je huid juist niet op de wachten?

Fabels en feiten

In onze huidige maatschappij wordt het steeds moeilijker om onderscheid te maken de waarheid en kletspraat. Wat kun je nu voor waarheid aannemen en wat is gebaseerd op een leugen? Helaas bestaan er ook over het ontstaan en het behandelen van puistjes allerlei feiten en fabels. Wakkert het eten van chocolade bijvoorbeeld het ontstaan van onzuiverheden aan? En kun je puistjes effectief bestrijden met tandpasta? Op deze laatste vraag geven we je in deze blog een antwoord.

Hoe ontstaan puistjes?

Om inzicht te krijgen in effectieve en ineffectieve behandelmethoden, moeten we eerst kijken naar de oorzaken van puistjes.

Hoewel er niet één duidelijk oorzaak bestaat voor het ontstaan van puistjes, zijn er wel een aantal belangrijke boosdoeners aan te wijzen.

Een overmatige talgproductie en contact met schadelijke bacteriën zijn hiervan de meest voorkomende.

Wanneer er teveel talg geproduceerd wordt, hoopt de talg zich op in de poriën. De verstoppingen trekken vervolgens allerlei bacteriën aan die irritaties kunnen veroorzaken. Ontstekingen ontstaan en de puistjes zijn geboren.

Tandpasta tegen puistjes

Tandpasta, een veelgehoorde en makkelijke oplossing tegen puistjes. Door het smeren van tandpasta zou jouw puistje uitdrogen en binnen no time verdwijnen. Toch wordt de effectiviteit van deze oplossing nog regelmatig in twijfel getrokken en dat is niet voor niets.

Hoewel het misschien een aantrekkelijke manier lijkt om jouw puistjes de deur uit te werken, blijkt namelijk uit verschillende onderzoeken tandpasta geen goede oplossing te zijn voor het bestrijden van puistjes. Dermatologen waarschuwen er zelfs voor, tandpasta doet meer goed dan kwaad. Dit om verschillende redenen:

Uitdroging van de huid

Het is een feit dat tandpasta puistjes laat uitdrogen. Helaas is dit niet de enige plek waarop de tandpasta een uitdrogend effect heeft, ook de huid rondom de onzuiverheden moet er namelijk aan geloven. En dat heeft grote gevolgen voor de zuiverheid van jouw huid.

Hoewel je misschien denkt dat acne en puistjes alleen maar veroorzaakt worden door een vette huid, heeft een droge huid ook een stimulerend effect op het ontstaan ervan. Door de droogte van de huid wordt de talgproductie namelijk aangewakkerd, je huid probeert op deze manier weer in balans te komen. Je huid heeft namelijk een bepaalde hoeveelheid talg nodig om soepel te blijven en ziekteverwekkers buiten de deur te blijven.

Talg wordt dus niet voor niets aangemaakt, een bepaalde mate van talgproductie is nodig. Uitdroging van de huid door het gebruik van tandpasta kan echter voor een overmatige talgproductie zorgen, een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van puistjes. Daarnaast is een uitdrogende huid minder bestand tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. De bovenste huidlagen zijn immers beschadigd en hun werk niet meer goed uitvoeren. Deze beschadigingen zijn vervolgens een aantrekkelijke plek voor ziekteverwekkers en tenslotte voor puistjes.

Het uitdrogen van een puistje met tandpasta lijkt op de korte termijn dus zijn vruchten af te werpen, maar niets blijkt minder waar. Op de lange termijn zien we een droge huid als een van de oorzaken van acne en puistjes.

Oorzaak van ontstekingen

Om puistjes te bestrijden, moeten ontstekingen verminderd en voorkomen worden. Het smeren van tandpasta op de huid geeft volgens deskundigen echter een grotere kans op het ontstaan van ontstekingen, een averechtse werking dus. Tandpasta bevat namelijk meerdere ingrediënten die irritatie van de huid kunnen veroorzaken. Waterstofperoxide, baking soda en pepermunt blijken de grootste boosdoeners te zijn.

Waterstofperoxide staat bekend om zijn blekende werking. Nu is het niet zo dat dat druppeltje tandpasta voor blekende plekken op je huid zorgt, maar de huidcellen worden door de stof wel degelijk aangetast. Omdat de huid een gevoelig orgaan is, heeft de krachtige werking van waterstofperoxide huidirritaties tot gevolg.

Hoewel baking soda een handig middel kan zijn om in huis te hebben, is het voor de huid een schadelijk ingrediënt. Baking soda, ook wel bicarbonaat genoemd, wordt namelijk aan tandpasta toegevoegd vanwege de schurende en witmakende werking. Je kunt je voorstellen dat deze schurende werking geen positief effect heeft op de gevoelige huid. Net als waterstofperoxide zorgt baking soda dus voor beschadigingen, irritaties en ontstekingen.

Bovendien is er ook nog pepermunt aanwezig in tandpasta. Dit frisse ingrediënt is afgeleid van menthol, een stof die tot de alcohol familie behoort. Dit maakt dat pepermunt niet geschikt is voor de huid. Alcohol kan namelijk jeuk, huidirritaties en ontstekingen veroorzaken.

Bron van bacteriën

Zoals gezegd worden puistjes naast een overmatige talgproductie ook veroorzaakt door schadelijke bacteriën. Wees je daarom bewust van eventuele bacteriële bronnen, zodat je de huid zo min mogelijk in contact brengt met deze bacteriën. Hoewel je er misschien niet bij stilstaat, doe je dit wel tijdens het aanbrengen van tandpasta op jouw puistje.

Zowel je vinger als je gebruikte tube tandpasta bevatten namelijk een onzichtbare maar grote hoeveelheid bacteriën. Onbewust smeer je dus niet alleen tandpasta op je puistje, maar indirect ook nieuwe onzuiverheden.

Dat tandpasta een goede en effectieve oplossing is om puistjes te bestrijden, is dus een fabel. Het is waar dat tandpasta jouw puistjes uitdroogt, maar dit zorgt er niet voor dat de onzuiverheden sneller verdwijnen. Sterker nog, je wakkert bepaalde oorzaken van onzuiverheden juist aan. Gebruik de tandpasta dus enkel en alleen voor het poetsen van jouw tanden en zoek naar een andere oplossing voor die vervelende puistjes. Er bestaan legio verzorgingsproducten die onschadelijk zijn voor de huid én jouw puistjes effectief aanpakken!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.

 

Bedoordeel dit artikel