Maar puistjes ontstaan niet alleen door een overmatige talgproductie en verstopte poriën. Bacteriën zorgen er namelijk voor dat de poriën ontstoken raken waarna onzuiverheden zichtbaar worden als rode irritaties. Hierin speelt hygiëne uiteraard wel een rol, want vuil bevat nu eenmaal veel bacteriën. Het is daarom ook aan te raden om wel stil te staan bij de hygiëne van je huid en je huid gemiddeld tweemaal daags goed te reinigen. Zo voorkom je dat vuil invloed heeft op het ontstaan van jouw acne en puistjes.
2. Acne en puistjes komen alleen voor in de puberteit
Het is niet gek dat dit fabeltje in de wereld is gekomen. Acneklachten zoals puistjes, pukkeltjes en mee-eters komen immers meestal voor rondom de puberteit, rond de leeftijd van twaalf tot achttien jaar. Het is dan ook niet voor niets dat puistjes ook wel als jeugdpuistjes bekend staan. Toch blijkt dit fabeltje niet waar te zijn.
Je leeftijd geeft geen garantie voor het wel of niet krijgen van acne en puistjes. Zo kan iemand van vijftien jaar helemaal geen klachten ervaren, terwijl iemand anders van dertig jaar wel degelijk last heeft van onzuiverheden. Onzuiverheden kunnen namelijk ontstaan door uiteenlopende oorzaken, die zowel op jonge als op oudere leeftijd voorkomen. Dat puistjes veel onder jongeren voorkomen, heeft te maken met één van deze oorzaken: een veranderde hormoonproductie. Het is dus waar dat acne en puistjes veel in de puberteit voorkomen, maar ook op latere leeftijd kunnen oorzaken als een verhoogde talgproductie of stress de boosdoeners zijn van puistjes en onzuiverheden.
3. Acne en puistjes ontstaan door ongezonde voeding
Bepaalde voedingsmiddelen worden vaak gezien als de boosdoeners van acne en puistjes, chocolade en mayonaise zijn enkele bekende voorbeelden hiervan. Hoewel voedingsmiddelen en hun voedingsstoffen wel degelijk effect hebben op onze lichamelijke gezondheid, is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voedingsmiddelen een direct gevolg hebben op onze huid.
Wanneer iemand ernstige acneklachten ervaart, worden voedingsproducten met relatief veel vetten als eerste vermeden. Vetten zouden immers direct zorgen voor een vettere huid en meer talg, de oorzaak van acne en puistjes. Toch blijkt het eten van vetten geen verhoging van de talgproductie tot gevolg te hebben. Een verhoogde talgproductie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door genetische factoren of veranderingen in hormoonspiegels.
4. Acne en puistjes verdwijnen sneller door veel blootstelling aan de zon
Ook deze fabel blijkt helaas niet waar te zijn, we kunnen puistjes en andere acneklachten niet oplossen door een dagje op het strand te zonnen. Blootstelling aan de zon heeft wel degelijk invloed op de huid, maar geen positieve invloed. Sterker nog, veel blootstelling aan de zon kan acne juist verergeren.
Toch zijn veel mensen ervan overtuigd dat hun puistjes en onzuiverheden verminderen door de zon. De puistjes drogen uit, worden daardoor minder zichtbaar en verdwijnen sneller. De zon zorgt inderdaad voor het minder opvallen van de puistjes en onzuiverheden, maar ze verdwijnen er niet sneller door. Het feit dat de puistjes uitdrogen en het bruine kleurtje dat je krijgt, maakt dat acne en de zichtbare geïrriteerde huid minder opvalt. Na blootstelling aan de zon moet de huid zich echter weer herstellen, de celvernieuwing en de talgproductie wordt hierdoor gestimuleerd. Een hardnekkige oorzaak van het ontstaan van acneklachten is dus weer aangewakkerd.
5. Acne en puistjes kun je het beste uitknijpen
Het uitknijpen van de vervelende indringers wordt gezien als een van de snelste oplossingen. Bij het zien van een puistje of pukkel beginnen je handen meteen te jeuken, vooral bij een duidelijk zichtbaar wit puskopje is de drang bijna niet te weerstaan.
Hoewel de puistjes voor het oog snel verdwijnen, is uitknijpen nooit de juiste manier. Door de druk op het puistje komt wel een kleine hoeveelheid talg naar buiten, maar een nog groter deel wordt terug de huid in geduwd. Talgklieren blijven verstopt, kunnen opnieuw gaan irriteren en ontsteken en acne keert vervolgens in grotere mate terug.
Daarnaast breng je tijdens het uitknijpen de huid onnodig in contact met bacteriën en breng je beschadigingen aan door de uitgevoerde druk. De huidbeschadigingen zijn vervolgens nieuwe uitnodigingen voor de bacteriën om zich te nestelen en vermeerderen. Hoewel de huidbarrière ook een bepaalde hoeveelheid bacteriën nodig heeft, is het verstandig om zoveel mogelijk schadelijke bacteriën buiten de deur te houden. Gewoon vanaf blijven dus!
Kortom, veel uitspraken over acne en puistjes zijn dus helemaal niet waar. Neem niet alles zomaar klakkeloos over. Hoewel je vast niet te wachten zit op acneklachten als puistjes en je ze het liefst gelijk aanpakt, is het verstandig om naar bewezen oplossingen te zoeken. Je wilt immers niet dat de klachten verergeren, toch? Laat de wanhoop niet de leiding nemen, maar ga bewust op zoek naar mogelijke oplossingen voor jouw acneklachten!
Wil je snel van je puistjes & acne af?
Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":
- In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
- Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
- Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
- Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.