Leestijd: 8 minuten

Velen kennen de term waarschijnlijk wel. Het is vooral een bekende term onder de tieners, omdat dit de groep is die er het meeste mee te maken krijgt. Acne komt namelijk vooral voor tussen de leeftijd van twaalf en vijfentwintig jaar. Binnen deze leeftijd krijgt z’n 85% te maken met een vorm van acne. Dit betekent echter niet dat dit de enige groep is die er in hun leven mee te kampen krijgt. Zowel mannen als vrouwen kunnen immers na hun puberteit of op latere leeftijd acne ontwikkelen.

Ondanks dat er nog niet alles bekend is, weten we al heel veel over deze huidaandoening. In de loop der jaren zijn er vele onderzoeken gedaan die ons een hoop antwoorden hebben gegeven. Want wat is acne nu eigenlijk en waardoor wordt het veroorzaakt? Is het een erfelijke huidaandoening of kan het van mens op mens worden overgedragen? Wij geven u graag de antwoorden op al deze vragen.

Wat is acne?

Acne behoort tot de huidaandoeningen en wordt in de volksmond ook wel omschreven als (jeugd)puistjes. De huidaandoening vertoont zich vooral op de huid van het gezicht, de nek, borst, rug en schouders. ‘Acne vulgaris’ is de medische term van deze huidaandoening en betekent ook wel ‘gewone’ acne, de meest voorkomende vorm. Hoewel het onschuldige huidaandoening is kan het niet echt worden genezen. Bij sommigen verdwijnt de acne na een aantal jaar vanzelf, maar anderen hebben last van een grotere aandoening. U kunt wel met de juiste behandeling de acne ‘rustiger’ krijgen.

Oorzaken van acne

Acne wordt veroorzaakt door kleine ontstekingen rondom de talgklieren in de huid. Talgklieren zijn klieren die talg aanmaken, ook wel huidsmeer genoemd. De talg houdt de huid soepel en geeft bescherming aan de diepere huidlagen.

Dat acne het meest voorkomt op het gezicht, de nek, borst, rug en schouders is dan ook te verklaren. Op deze plekken bevinden zich namelijk een groot aantal talgklieren die ontstoken kunnen raken.

Om verschillende redenen kan een talgklier groter worden en meer talg gaan produceren. Er ontstaat niet alleen meer talg, maar de geproduceerde talg heeft ook een dikkere structuur. Door een te grote hoeveelheid afscheiding van deze talg kan de talg zich gaan ophopen en vindt het zijn weg niet meer naar buiten. De talgklieruitgang, ook wel porie genoemd, raakt dan verstopt.

Dit kan versterkt worden door de bacteriën die leven in de talgklieren en het talg omzetten in vetzuren. De bacteriën vermenigvuldigen zich snel waardoor steeds meer vetzuren zullen ontstaan. Deze vrije vetzuren zorgen voor irritatie en kunnen in combinatie met de opgehoopte talg ervoor zorgen dat de follikel openscheurt. Follikels zijn de zogenoemde ‘gaatjes’ in onze huid. De talg en de irriterende vetzuren komen hierdoor in de omliggende huid terecht en veroorzaken daar ontstekingen. Deze ontstekingen uiten zich in puistjes en pukkels.

Er zijn daarentegen ook vormen van acne die niet door inwendige maar uitwendige factoren ontstaan. Dit kunnen de volgende factoren zijn:

 • Bepaalde stoffen
  Het in contact komen met bepaalde stoffen kan ervoor zorgen dat een talgklier ontstoken raakt. Een aantal cosmetica kan dit veroorzaken, maar ook bepaalde producten die in een fabriek worden gebruikt zoals oliehoudende en chloorhoudende producten.
 • Mechanische factoren
  Met mechanische factoren wordt druk en wrijvingen op de huid bedoeld. Hierbij kunt u denken aan de wrijving van een helm of de druk van een voorhoofdsband.
 • Geneesmiddelen
  Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen acne veroorzaken. De acne treedt dan vaak op bij een latere leeftijd en op ongewone plekken. Van prednison en bepaalde medicatie tegen epilepsie is bekend dat ze acne kunnen veroorzaken.

Naast deze uitwendige factoren kan acne ook worden beïnvloedt door genetische factoren, hormonale factoren, stress en ziektes aan de geslachtsorganen.

Symptomen bij acne

Zoals gezegd kan acne worden herkend als kleine ontstekingen van de huid. Deze ontstekingen kunnen zich uiten in de vorm van puistjes (pustels), pukkels (papels), bultjes (noduli) en witte of zwarte mee-eters (comedonen).
De hoeveelheid en de grote van de acne verschilt per persoon. Als de acne in een ernstige mate voorkomt met onderhuidse ontstekingen, ontstaan er na genezing van deze ontstekingen ook enkele littekens.

Acne komt het meeste voor op de plekken waar de meeste talgklieren zich bevinden, een goed voorbeeld hiervan is het gezicht. Opvallend is dat er tussen de geslachten wel een klein verschil is met betrekking tot de plek waar de acne ontstaat. Bij vrouwen is dat vaker in het gezicht en op de hals, terwijl bij mannen de acne zich makkelijker uitbreidt naar de schouders, borst en rug.

Vormen van acne

De term ‘acne vulgaris’ duidt de meest voorkomende vorm van acne aan. Echter kunnen we deze wel opdelen in licht, milde en ernstige acne. Naast deze vorm bestaan er ook nog een aantal andere vormen:

 • Acne conglobata
  Deze vorm komt voornamelijk voor bij mannen en blijft ook vaak na hun twintigste levensjaar nog aanwezig. De ontstekingen zijn heviger dan normaal en bevinden zich meer op de schouder, rug en borst in plaats van het gezicht. De ontstane onderhuidse knobbels en abcessen laten na genezing littekens achter.
 • Acne inversa
  Bij deze vorm ontstaan puistjes op ongewone plekken. Hierbij kunt u denken aan de oksels, de liezen en de billen. Deze vorm is goed te herkennen aan de mee-eters en komt vaak pas op latere leeftijd voor, meestal na het twintigste levensjaar.
 • Acne excoriée des jeunes filles
  Deze vorm komt voor bij jonge vrouwen. De vrouwen hebben eigenlijk last van lichte acne, maar door het altijd openkrabben of uitknijpen van de pukkels, ontstaan er alleen maar meer ontstekingen en littekens.
 • Acne fulminans
  Deze zeer heftige en zeldzame vorm geeft acne die heel plotseling begint. Bovendien kan de patiënt zich er ook ziek door voelen.
 • Acne neonatorum
  Dit wordt ook wel baby-acne genoemd en is een buitenbeentje van de acne-familie. Door hormonen ontstaan bij pasgeboren baby’s kleine puistjes in het gezicht.

Is acne een erfelijke huidaandoening?

Voordat we antwoord geven op deze vraag, is het belangrijk om te weten wat erfelijkheid precies is. Erfelijkheid is het overdragen van zowel zichtbare als onzichtbare eigenschappen van generatie op generatie. Dit overgeven van erfelijk materiaal gebeurt bij de voortplanting. Het overerven van bepaalde eigenschappen gebeurt geheel willekeurig, wat iedereen uniek maakt.

Bepaalde ziektes en aandoeningen kunnen ook overgeërfd worden. Ondanks dat dit ook per toeval gebeurt, zijn er wel een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de overerving. Erfelijke ziektes zijn ontstaan door een foutje in de genen, ook wel een mutatie genoemd. De kans dat u deze mutatie erft, verschilt per ziekte of aandoening. Dit heeft te maken met het soort gen waardoor de ziekte wordt veroorzaakt. Er zijn namelijk zowel dominante als recessieve genen. Sommige ziektes kun je al overerven wanneer één van de ouders een bepaald gen bevat. Het gaat hierbij over dominante genen. Bij recessieve genen is dit niet het geval. Hierbij is het nodig dat het DNA van beide ouders dit specifieke gen bevat voordat de ziekte door kan worden gegeven aan de volgende generatie.

Maar bestaat er een bepaald gen dat acneklachten kan veroorzaken of verklaren? Het antwoord hierop is: nee. Er is namelijk nog geen gen gevonden dat acne veroorzaakt. Uit onderzoek blijkt wel dat wanneer beide ouders last hebben gehad van ernstige acne, het kind meer kans heeft op diezelfde klachten. Daarnaast bestaan er diverse erfelijke aandoening waarbij acne past in het ziektebeeld van deze aandoening. Dit kan dus wel de ‘schijnerfelijkheid’ van acne verklaren. Het kan hierbij gaan over de volgende erfelijke aandoeningen:

Afwijkende chromosomen (XYY-chromosoom)

Dit is een erfelijke aandoening die alleen bij mannen voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een extra y-chromosoom in het DNA. Bij 1 op de 1.000 mannen wordt dit syndroom vastgesteld. De klachten van dit syndroom kunnen uiteenlopen, maar veel mannen ervaren weinig klachten van deze aandoening. Acne is een van de klachten die bij het XYY-syndroom passen.

Polycysteus Ovariumsyndroom (PCOS)

Deze erfelijke aandoening komt alleen bij vrouwen voor. Bij dit syndroom bevinden zich meerdere blaasjes in uw eierstok, zogenoemde cysten. Doordat deze blaasjes niet voldoende groeien en vaak niet knappen, vindt er geen eisprong plaats. Bij dit syndroom maken uw eierstokken te veel mannelijke hormonen aan. Deze grotere hoeveelheid mannelijke testosteron ontstaat acne. De talgklieren worden hierdoor namelijk gestimuleerd.

Naast deze erfelijke aandoeningen, erft u allerlei eigenschappen over van uw ouders. Ook uw huidtype wordt bepaald door hun genen. Het risico op acne is bij bepaalde huidtypen nu eenmaal groter dan bij de anderen. Een van nature vette huid is bijvoorbeeld gevoeliger voor acne.

We kunnen dus niet zeggen dat acne op zichzelf erfelijk is, maar er zijn verschillende erfelijke eigenschappen en aandoeningen die wel degelijk invloed hebben op het ontstaan van acne en de hoeveelheid daarvan. Dit verklaart dan ook het grotere risico op acne wanneer beide ouders een ernstige vorm hebben ervaren. Er zullen waarschijnlijk een of meer eigenschappen doorgegeven worden waardoor het kind meer kans heeft op het krijgen van acne.

Het huidtype, de talgproductie, de weerbaarheid van de huid op invloeden van buitenaf en de sterkte van het immuunsysteem, het zijn allemaal erfelijke eigenschappen die allemaal invloed kunnen hebben op de huidaandoening acne.

Is acne besmettelijk?

Bacteriën en virussen zijn over te dragen van mens op mens, waardoor we elkaar kunnen besmetten. Besmetting is namelijk het doorgeven van een bacterie of virus waardoor het zich verspreidt onder de bevolking. De besmettelijkheid geeft aan hoe snel bacteriën en virussen te verspreiden zijn en vervolgens een infectie kunnen veroorzaken.

Wat is het verschil tussen een bacterie en virus?

Hoewel bacteriën en virussen beide besmettelijk kunnen zijn, verschillen ze wel van elkaar. Een van de verschillen is dat virussen zich niet kunnen vermeerderen buiten het lichaam in tegenstelling tot bacteriën, die zichzelf kunnen delen en daarom in een mum van tijd vermeerderen. Daarnaast hebben virussen een grotere besmettingsgraad dan bacteriën, omdat kleinere aantallen al tot ziekte kunnen leiden. Tien virusdeeltjes kunnen immers al ziekte veroorzaken.

Bij bacteriën zijn er meerdere deeltjes nodig om daadwerkelijk tot ziekte te leiden. Bovendien bevinden zich in en ons rondom vele bacteriën die niet schadelijk zijn en juist nodig zijn voor een goede gezondheid. Een bacterie kan klachten veroorzaken wanneer het op een plek terechtkomt waar het niet thuishoort en daar vervolgens infecties veroorzaakt. De klachten nemen vaak vanzelf weer af doordat de bacterie onschadelijk is gemaakt door onze witte bloedcellen.

Hoe worden bacteriën overgedragen?

Bacteriën zijn erg klein en onzichtbaar voor het menselijk oog. Ze kunnen zich dan ook makkelijk ongemerkt verspreiden. Bacteriën verspreiden zich voornamelijk door de lucht en direct fysiek contact. Bacteriën komen meestal in de lucht terecht door uitademing, hoesten en niezen. Ook kunnen bacteriën zich verspreiden door middel van urine, ontlasting, bloed en speeksel. Een goede hygiëne is dus van belang om schadelijke bacteriën zo min mogelijk de kans te geven om zich te verspreiden, maar het is onoverkoombaar. Bacteriën worden nu eenmaal snel en gemakkelijk overgedragen van mens tot mens.

De Propionibacterium acnes (P. acnes)

Deze bacterie wordt vaak in verband gebracht met acne. Het is echter niet alleen een boosdoener zoals lange tijd gedacht werd, maar heeft ook een positieve werking op de vorming van acne. De P. acnes bacterie is een veel voorkomende bacterie op de huid levend in de huidporiën en de haarzakjes.

De bacterie voedt zich met talg van de huid en heeft zo invloed op de talgproductie van de huid. Daarnaast beschadigen ze ook de wanden van de talgkliertjes waardoor het uiteindelijk zal knappen. De talg komt hierdoor vervolgens in de omliggende huid terecht en veroorzaakt ontstekingen.

Maar naast deze negatieve eigenschappen van deze bacterie, hebben ze ook een positieve eigenschap. Ze vestigen zich namelijk in grote getale in de huidporiën waardoor er in de huidporiën geen ruimte meer is voor andere schadelijke bacteriën. De afgeweerde bacteriën kunnen dan wel geen acne veroorzaken, maar de P. acnes bacterie wordt zelf vaak in verband gebracht met infecties. Ze kunnen gemakkelijk infecties veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Is acne nu dan wel besmettelijk?

Nu denk je misschien dat iemand met acne deze bacterie kan overdragen waardoor u ook meer kans heeft op acne. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. De bacterie wordt namelijk overgedragen via haarzakjes en kan dus onmogelijk bij een ander persoon terechtkomen. De bacterie verspreidt zich dus niet via de lucht of via direct fysiek contact. Acne is dus niet besmettelijk. U hoeft dus niet bang te zijn om iemand een zoen of dikke knuffel te geven!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
 • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
 • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
 • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.

 

Bedoordeel dit artikel