Puistjes ontstaan door kleine ontstekingen in de huid. Puistjes en pukkels kunnen dus in principe op iedere plek op het lichaam ontstaan, ook op plekken waar je het misschien niet zo snel zou verwachten. Hoewel het geen veel voorkomende plek is, kunnen puistjes ook op het ooglid verschijnen. Geen handige en daarbij vaak ook een pijnlijke plek, het oog is immers een belangrijk en gevoelig orgaan. Maar hoe ontstaan puistjes op het ooglid nu eigenlijk? En wat kun je ertegen doen?
Hoe ontstaan puistjes op het ooglid
Het ontstaan van puistjes op het ooglid heeft geen specifieke oorzaak. Net als puistjes op een ander lichaamsdeel worden ze veroorzaakt door een ontsteking van een talgkliertje of haarzakje. Ook op het ooglid zijn meerdere talgkliertjes en haarzakjes aanwezig. Toch komen puistjes niet regelmatig voor op deze plek. Hoe komt dat nu?
Hoewel er dus wel talgkliertjes aanwezig zijn op het ooglid, zijn deze niet erg actief. Het talgkliertje maakt geen grote hoeveelheid talg aan waardoor de talg gemakkelijk door de poriën heen kan en deze niet verstopt raken. Dit is van belang om het ontstaan van puistjes te voorkomen.
Daarnaast is er weinig haargroei op het ooglid aanwezig waardoor er zich relatief gezien weinig haarzakjes bevinden. Het risico op een ontsteking van een haarzakje is op het ooglid dan ook kleiner dan op een andere plek op het lichaam. Toch is het niet onmogelijk. Ook op de ogen komen bacteriën terecht die een ontsteking of verstopping kunnen veroorzaken.
Puistje binnenkant ooglid
Veel mensen krijgen er in hun leven wel eens mee te maken: een pukkeltje aan de binnenkant van het ooglid. Dit pijnlijke rode pukkeltje staat in de volksmond ook wel bekend als een strontje. Een strontje, oftewel een hordeolum, bevindt zich aan de rand van het ooglid en wordt veroorzaakt door een ontsteking van een zweetklier, talgklier of haarzakje. Hierdoor ontstaat een rode zwelling van het onder- of bovenooglid. Daarnaast kan een strontje zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het ooglid verschijnen. Op basis van deze kenmerken zijn diverse soorten van het strontje te onderscheiden:
Hordeolum internum
Een rode zwelling aan de binnenkant van het ooglid wordt ook wel een ‘hordeolum internum’ genoemd. Het hordeolum ontstaat aan de binnenkant van het ooglid, omdat daar zich de afvoergang van het ontstoken kliertje zich bevindt. De ontstekingsverschijnselen van deze soort zijn concentreert op één plaats en kunnen heftige en langdurige klachten geven. De zwelling kan zelfs zo fors zijn dat je je oog niet meer kunt openen.
Hordeolum externum
Een strontje wordt een ‘hordeolum externum’ genoemd wanneer het zich aan de buitenkant van het ooglid bevindt. In tegenstelling tot een ‘hordeolum internum’ geeft deze soort minder heftige en kortdurende klachten. De zogenaamde kliertjes van Zeiss en Moll hangen samen met de haarzakjes waarvan de uitgangen zich bevinden aan de buitenkant van het ooglid. De boosdoener van dit strontje is dan ook een ontsteking van deze kliertjes of haarzakjes.
Chalazion
Een ‘chalazion’ bevindt zich ook aan de binnenzijde van het ooglid, maar kenmerkt zich door een pijnloos en hard knobbeltje. Het knobbeltje verschijnt in de meeste gevallen op het bovenste ooglid en heeft zich in een aantal weken tot maanden ontwikkeld. De oorzaak van een ‘chalazion’ is een verstopping van een talgklier. Het kan na enkele weken vanzelf verdwijnen maar soms is het nodig om het knobbeltje onder een plaatselijke verdoving te verwijderen. Ondanks dat het niet voor mechanische problemen zorgt, kan het immers wel een cosmetisch probleem worden.
Maar hoe kun je een puistje op je ooglid nu voorkomen? Helaas is hier geen klinkklaar antwoord op te geven. Een pukkeltje op het ooglid verschijnt vaak heel plotseling, maar verdwijnt daarnaast ook weer vanzelf na een à twee weken. Laat het puistje zo veel mogelijk met rust en probeer het genezingsproces niet te versnellen. Dit heeft immers vaak juist averechtse gevolgen. In de meeste gevallen verdwijnt het puistje samen met de pijnklachten snel weer door een spontane ontlasting. In enkele gevallen blijft het hordeolum echter wel ontstoken en ontwikkeld er zich een ‘chalazion’, welke in de helft van de gevallen binnen drie weken tot zes maanden zonder ingreep weer verdwijnt.
Kleine puistjes op het ooglid
Diverse huidaandoeningen kunnen de oorzaak zijn van kleine puistjes op het ooglid, lijkend op witte puntjes of gele bultjes. Ondanks dat deze bultjes onschuldig zijn en er geen medische noodzaak is om ze te behandelen, wordt een behandeling vaak vanwege cosmetische redenen gestart. De kleine pukkeltjes worden immers in de meeste gevallen als cosmetisch storend ervaren.
Milia
Milia is een huidaandoening waarbij kleine witte puntjes, ook wel gerstekorrels genoemd, op het ooglid verschijnen. Hoewel ze op het hele lichaam kunnen ontstaan, komen ze het meest voor op de huid van de wangen, neus, voorhoofd, borst en oogleden. Hoewel milia op elke leeftijd kunnen verschijnen, worden ze vaak gezien bij pasgeboren baby’s. Dit wordt ook wel primaire milia genoemd. Ze ontstaan doordat de talgkliertjes bij pasgeborenen nog onrijp zijn en ze nog niet het vermogen hebben om huidschilfertjes kwijt te raken. Bij het ontstaan van milia op een latere leeftijd, spreken we van secundaire milia. De milia wordt veroorzaakt doordat keratine, een eiwit dat zich in de huid en het haar bevindt, de huid niet meer goed kan verlaten. Bij volwassenen duurt het gemiddeld langer voordat de puntjes op het ooglid wegtrekken, soms wordt er dan ook gekozen voor een cosmetische behandeling.
Syringomen
Syringomen kenmerken zich als huidkleurige bultjes die verschijnen rond beide ogen, vooral op de onderste oogleden. Ze hebben immers de neiging om zich aan beide zijden van het lichaam te verzamelen in symmetrische clusters. Een syringoom is een goedaardige tumor in een zweetklier. Ze kunnen dan ook naast de ogen op andere plekken van het lichaam ontstaan, zoals de oksels of de buik. Hoewel ze geen pijn of jeuk geven, worden ze wel als vervelend ervaren. Bij het ontstaan van syringomen kan erfelijkheid of andere aandoeningen, zoals het syndroom van Down en diabetes, een rol spelen. Ook is bekend dat vrouwen en tieners meer kans hebben op deze huidkleurige, ovale bultjes.
Xanthelasma
Deze onschuldige huidaandoening uit zich door middel van gele bultjes of plaquevorming op beide oogleden. Xanthelasma wordt veroorzaakt door een onderhuidse opstapeling van vetcellen. Hoewel ze onschuldig zijn en geen pijn veroorzaken, worden de bultjes door de opvallende gele kleur vaak als ontsierend ervaren.
Ontstoken ooglid puistje
Vele mensen hebben het wel eens meegemaakt: een ontstoken oog. Pijnlijk, rood, dik en bovendien kun je je oog nauwelijks meer openen. In de meeste gevallen wordt een ontstoken ooglid in de eerste plaats veroorzaakt door een ontsteking van een talgkliertje of haarzakje, oftewel een puistje. Wanneer de bacteriën de kans krijgen om in contact te komen met omliggende talgkliertjes of haarzakjes, kunnen er meerdere ontstekingen ontstaan. De ontstekingsverschijnselen zullen niet meer geconcentreerd zijn op één enkele plaats, maar zich in het gehele ooglid bevinden. Erg vervelend, maar helaas kun je er niet zoveel aan doen. Verzorg en reinig de ogen goed om ontstekingen te verminderen en eventuele volgende ontstekingen te voorkomen.
Zoals velen kunnen beamen, zijn ontstekingen rondom de ogen erg vervelend. Ze zorgen niet alleen voor veel onzekerheid, maar ook voor vervelende klachten zoals bijvoorbeeld verminderd zicht. Er zijn diverse oorzaken van het ontstaan van pukkeltjes en puistjes op de oogleden, die niet allemaal gemakkelijk te verhelpen zijn. Hoewel puistjes op de oogleden onschuldig zijn en geen behandeling vereisen, is een behandeling wel mogelijk. In het e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ lees je hoe je puistjes kunt verminderen én voorkomen!
Wil je snel van je puistjes & acne af?
Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":
- In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
- Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
- Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
- Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.