Leestijd: 3 minuten

Acne kan ook worden behandeld met gebruik van een acne crème. Er zijn diverse crèmes op de markt die onzuiverheden, puistjes, pukkels en mee-eters kunnen verhelpen. Iedere crème heeft zijn eigen ingrediënten met hun eigen werking, geschikt voor allerlei vormen van acne.

Wat is een crème?

Een crème wordt vaak verward met een zalf, maar dit is echter niet hetzelfde. In de volksmond wordt een crème vaak wel uitgelegd als een smeersel voor de huid. Een crème is opgebouwd uit water en vetstoffen en heeft dus een emulgator nodig, een stof die nodig is om water en vet te kunnen mengen. De gebruikte emulgator kan variëren wat maakt dat er vette en minder vette crèmes op de markt zijn. De verdere structuur van de crème wordt bepaald door de aanwezige ingrediënten die zowel een negatieve als een positieve invloed op acne kunnen hebben.

Welke ingrediënten zitten er in een crème?

Zoals gezicht zit er veel variatie in de crèmes en de daarbij behorende ingrediënten. Uiteraard zijn er wel een aantal ingrediënten die vaak in een huidcrème aanwezig zijn. Deze ingrediënten zijn nodig voor een juiste structuur of een effectieve werking van de crème. Een aantal veel voorkomende stoffen zijn:

 • Alcohol
  Aan een verzorgingsproduct wordt vaak alcohol toegevoegd. Het gaat hier wel om de zogenoemde ‘denatured alcohol’, die ongeschikt is gemaakt voor consumptie. Deze alcohol zorgt ervoor dat de huid minder beschermd is tegen bacteriën en verwijdert vocht en vet van de huid. Het is een ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan verzorgingsproducten die de huid dienen te ontvetten. Toch blijkt uit onderzoek dat alcohol juist een averechts effect heeft. Wanneer u last heeft van acne kunt u dan beter ook geen crème gebruiken met een hoge hoeveelheid alcohol. De talgproductie neemt namelijk toe wat op zijn beurt zorgt voor meer mee-eters en puistjes.
 • Glycerine
  Glycerine is een natuurlijk bestanddeel van vetten en komt voor in plantaardige en dierlijke vorm. In crèmes wordt vaak de plantaardige glycerine gebruikt in combinatie met hylahuronzuur. Het gaat het verdampen van vocht tegen waardoor de huid niet uitgedroogd raakt en de soepelheid behouden wordt.
 • Hylahuronzuur
  Dit zuur kun je vaak vinden in huidverzorgingsproducten. Hylahuronzuur houdt vocht vast waardoor de huid gehydrateerd blijft en huidveroudering tegen wordt gegaan.
 • Butylene glycol
  Dit ingrediënt is belangrijk om de effectiviteit van de crème te bevorderen. Deze stof helpt namelijk om de andere stoffen beter in de huid door te laten dringen. Bovendien maakt het de crème iets dunner waardoor het beter intrekt in de huid. Daarnaast trekt butylene glycol ook vocht aan.
 • Vitamine E
  Vitamine E is vaak te vinden op de ingrediëntenlijst van een crème. De huid bevat van nature al relatief veel vitamine E. Vitamine E kan via een crème echter niet de huid indringen. Het zorgt er wel voor dat de huid beter beschermt is tegen vuiligheden en bacteriën.

De acne crème

Wat is nu de effectieve formule van een acne creme? Hoe zorgt de samenstelling van de stoffen ervoor dat mee-eters, puistjes, pukkels en onzuiverheden worden verminderd?

Vaak wordt acne als eerst behandeld met medicijnen in de vorm van een crème of lotion. Wat vrijwel alle acne crèmes gemeen hebben, is dat ze een keratolytische werking hebben. Een keratolytische werking houdt in dat het product een ontschilferende werking op de huid heeft. De hoornhuid wordt verweekt waardoor de talgklieren niet verstopt raken en het talg naar buiten kan. Hierdoor ontstaan minder puistjes, pukkels en mee-eters.

Acne crèmes zijn zowel met recept als zonder recept te verkrijgen. Een crème op basis van salycilzuur of benzoylperoxide is meestal zonder recept te verkrijgen. De stoffen in deze crèmes werken op verschillende manieren tegen de acne. Allereerst wordt de bovenste huidlaag losgeweekt. Daarnaast gaat het de groei van huidcellen tegen en doodt het de acnebacterie. Deze drie werkingen hebben een vermindering van de acne tot gevolg.

Naast deze acne crèmes kunt u bij de huisarts ook verschillende crèmes op recept krijgen. Een vitamine A-crème en een antibioticacrème zijn hier voorbeelden van. Een antibioticacrème werkt ontstekingsremmend en vermindert de groei van bacteriën. De crème dient minimaal zes weken gebruikt te worden en wordt vaak gecombineerd met een crème op basis van salycilzuur of benzoylperoxide.

Een acne crème kan veel effect hebben op de vermindering van acne. De crème komt immers gelijk op de juiste plek terecht om daar zijn werk te doen. Wel is het belangrijk om met een lage hoeveelheid crème te beginnen. Het kan namelijk dat de huid eerst wat geïrriteerd raakt en naarmate het wat meer gewend is, de diverse crèmes beter kan verdragen.

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 

 • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
 • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
 • Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
 • Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.

 

5/5 - (1 stemmen)