Leestijd: 5 minuten

Puistjes, kleine vervelende rode bultjes die veel onzekerheid met zich meebrengen. Ondanks dat ze in principe op het gehele lichaam kunnen ontstaan, worden er een aantal plekken het zwaarst getroffen. Puistjes ontstaan namelijk in de meeste gevallen op het gezicht, de hals, de rug, de schouders en de nek. Maar hoe komt dit eigenlijk? Waarom moeten de puistjes nu juist de nek irriteren?

Oorzaak van puistjes in de nek

Zoals gezegd is de nek een plek waar regelmatig puistjes ontstaan. Puistjes in de nek kunnen diverse oorzaken hebben, maar worden voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van vele talgkliertjes en haarzakjes. Daarnaast zijn deze talgkliertjes ook erg actief waardoor verstoppingen door overtollig talg eerder ontstaan.

Deze genoemde oorzaken verklaren dus hoe het komt dat de nek gevoeliger is voor het ontstaan van puistjes, maar dit is misschien wat kort door de bocht. Er zijn namelijk een aantal factoren die acne en puistjes op de nek en de bovenrug kunnen verergeren:

Vet haar

Iedereen heeft er wel eens last van: vet haar. Soms is het oplossen hiervan gewoon een kwestie van even onder de douche springen, maar in sommige gevallen is het helaas niet zo makkelijk. Het hebben van vet haar kan namelijk een groot probleem zijn, vooral in de puberteit. Er is dan sprake van een overmatige talgproductie waarbij het overtollige talg in het haar terecht komt.

Vanuit het haar kan deze talg terecht komen in de huidporiën van de nek. Naast de meestal al verhoogde talgproductie van de nek, krijgen de poriën dus nog een grotere hoeveelheid talg te verwerken. Het is dan ook niet gek dat de talgklieren sneller verstoppen en ontsteken.

Te lang hetzelfde kledingstuk dragen

Het gaat hierbij uiteraard om het te lang dragen van een bovenkledingstuk, zoals een T-shirt. De rand van deze kleding is namelijk een favoriete verzamelplaats van bacteriën en dode huidcellen. En tijdens het dragen van de kleding komt de rand steeds in aanraking met de nek. Wanneer je het kledingstuk een aantal dagen achter elkaar draagt, geef je de bacteriën dus de kans om zich te vestigen in de poriën in de nek. Hierdoor kunnen acneklachten zoals puistjes verergeren.

Kussensloop niet of nauwelijks verschonen

Net zoals een kledingstuk, is jouw kussensloop een verzamelplaats van vuiligheid, overtollig talg, bacteriën en dode huidcellen. Tijdens het slapen zweet je immers regelmatig en komt er vettigheid van jouw huid en haar op het kussen terecht. Zoals je misschien als vermoed, is het dan ook verstandig om regelmatig je kussensloop te vervangen. Zo voorkom je dat het slapen op jouw kussen ervoor zorgt dat puistjes verergeren.

Puistjes in de hals

Hoewel puistjes op de nek in de meeste gevallen door dezelfde factoren worden veroorzaakt als acne op het gezicht, kunnen puistjes in de hals een andere oorzaak hebben. Ondanks dat het soms gedacht wordt, zijn de nek en de hals niet een en hetzelfde. Anatomisch gezien is zowel de hals als de nek een lichaamsdeel tussen het hoofd en de romp, maar er zit een klein verschilletje in. Wanneer het om het lichaamsdeel aan de rugzijde gaat, spreken we namelijk over de nek. Het deel aan de buikzijde van het lichaam wordt de hals genoemd.

In tegenstelling tot de nek aan de achterzijde, vallen puistjes op de hals aan de voorzijde van het lichaam meer op. Het is dan ook erg vervelend om hier last van te hebben, maar gelukkig kun je er iets aan doen!

Puistjes op de hals worden namelijk vooral veroorzaakt door een teveel aan stress. Stress is een vorm van spanning waarmee ons lichaam reageert op prikkels van buitenaf. Stress is niet per definitie slecht, je hebt namelijk een bepaalde mate van spanning nodig om optimaal te kunnen functioneren. Ons lichaam komt hierdoor in een staat van paraatheid.

Langdurige en hevige stress is echter ongezond. Na deze stressreactie heeft het lichaam namelijk meer tijd nodig om te herstellen. Ons lichaam blijft hierdoor onnodig in een staat van paraatheid met alle bijbehorende fysieke reacties.

Een van deze reacties is het aanmaken van diverse hormonen die van invloed zijn op de talgproductie. De talgproductie wordt gestimuleerd waardoor de huid meer oneffenheden gaat vertonen. Wanneer je last hebt van puistjes in de hals, is het dan ook belangrijk om na te gaan of je last hebt van stress en waardoor deze stress wordt veroorzaakt.

Puistjes op de rug

Ook de rug is een vaak getroffen plek van acne. Naast dat puistjes op de rug erg vervelend en pijnlijk kunnen zijn, is het ontstaan van onzekerheid en schaamte ook een van de gevolgen. De puistjes op je rug kan je zelf misschien wel niet zien, maar je wilt ook niet dat het oog van iemand anders erop valt. Door de schaamte kan het dan ook een hele klus zijn om ‘s ochtends te kiezen wat je aantrekt.

Net zoals op de meeste andere plekken, is het niet mogelijk om één oorzaak aan te wijzen van acne op de rug. Bij het ontstaan hiervan spelen namelijk verschillende factoren een rol. Naast erfelijke factoren zijn dit enkele factoren die puistjes op de rug kunnen veroorzaken:

Hormoonschommelingen

Zoals al benoemd kunnen bepaalde hormonen de talgproductie van de huid beïnvloeden. Ook de talgklieren op de rug worden onder invloed van deze hormonen gestimuleerd. Het gaat hier vooral om hormonen als progesteron, oestrogeen en testosteron. Dit zijn de hormonen waarbij de spiegels vooral in de puberteit een verandering ondergaan. Vandaar dat puistjes op de rug ook een veelvoorkomende klacht is onder jongeren.

Groeihormoon IGF-1

Volgens een aantal onderzoeken is dit hormoon ook een boosdoener van acne op de rug. Dit hormoon is van nature aanwezig in ons lichaam, maar de spiegel hiervan kan door diverse factoren tijdelijk verhoogd zijn. Een veel voorkomende factor is de puberteit, maar ook het eten van veel suikers en koolhydraten kan de aanmaak van dit hormoon stimuleren

Hiernaast kunnen factoren als stress, het gebruiken van een vette olie of lotion, wrijving en synthetische kleding acneklachten op de rug aanwakkeren.

Wat kan je doen tegen acne in de nek?

Acne is op welke plek dan ook nooit echt gewenst. We zoeken dan ook met man en macht naar effectieve manieren die onze acneklachten in een klap doen verdwijnen. Helaas is het wondermiddeltje hiervoor nog niet gevonden. Wel zijn er een aantal manieren waarmee acne in de nek goed te behandelen is.

Eerder in deze blog zijn er al een aantal effectieve manieren naar voren gekomen. Zo helpt het om regelmatig van kledingstuk en kussensloop te wisselen.

Daarnaast is het niet verstandig om de puistjes en pukkels op je nek zelf uit te knijpen. Je kunt er immers moeilijk bij en de huid van de nek is relatief dik, waardoor het een onmogelijke opgave wordt het puistje volledig uit te knijpen. Je veroorzaakt alleen maar beschadigingen en ontstekingen.

Heb je een druk studentenleven en veel last van acne op de nek? Dan kan het goed zijn om eens kritisch naar je rugzak te kijken. Het dagelijks dragen van een zware rugtas kan namelijk de boosdoener zijn. Kijk goed of jouw nek nog genoeg ruimte heeft om te ademen tijdens het dragen van de tas en zorg voor een gelijkmatige verdeling van de last op de nek. Op deze manier zal de huid minder snel geïrriteerd en beschadigd raken.

Acne uit zich in veel verschillende vormen. Naast de rode bultjes op het gezicht, is de nek ook een favoriete plek van de puistjes. Wij willen ze hier echter ook niet ontdekken. Hopelijk heeft deze blog je meer inzicht gegeven in de oorzaken van puistjes in de nek en eventuele oplossingen hiervan. In het e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ lees je nog veel meer effectieve manieren om de puistjes voor eens en voor altijd de deur uit te werken!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.

Bedoordeel dit artikel