Leestijd: 3 minuten

Puistjes kunnen vrijwel overal op je lichaam ontstaan. In die wetenschap hoop je dat een puist zich in elk geval niet op het gezicht ontstaat. Toch is de kaaklijn een van de favoriete plaatsen. De puist voelt zich er kennelijk thuis. Opvallend; mensen tussen hun twintigste en dertigste levensjaar krijgen relatief vaak te maken met puistjes op de kaaklijn. Daarbij krijgen vrouwen er vaker mee te maken dan mannen. Niet voor niets wordt de puist op de kaaklijn ook wel de hormonale pukkel genoemd.

Wat zijn puistjes op de kaaklijn?

In principe geldt de stelling dat de puistjes op je lichaam zich zo ongeveer allemaal op dezelfde manier ontwikkelen. Het zijn de verstopte poriën, bacteriën en de talgprop die geen uitweg vindt die aan de wieg staan van menig puistje. Meer dan welke andere puist dan ook is die op de kaaklijn er een die ontstaat voor hormonale schommelingen.

Nog een verschil met andere puistjes is dat die rond de kaaklijn er vaker uit als wat hardere bultjes zonder pus. Wat niet verschilt, is de gouden tip om deze puist niet uit te drukken. Daarmee maak je het eigenlijk alleen maar erger en bestaat de kans dat er littekens ontstaan.

Hoe ontstaan puistjes op een kaaklijn?

De puistjes op de kaaklijn kunnen dus het gevolg zijn van hormonen die uit balans geraakt zijn. Spanning en stress kunnen eveneens aan de basis staan van de ontwikkeling van puistjes, ook rond de kaaklijn. Bij mannen kan ook scheren een oorzaak zijn van het ontstaat van puistjes, zoals ook het gebruik van bepaalde medicijnen als bijvoorbeeld anticonceptie en antidepressiva een rol kan spelen.

Vrouwen hebben vaker kort voor de menstruatie te kampen met puistjes op de kaaklijn. Nog even over mannen en scheren; de kans bestaat dat je met een vuil mes de poriën van je huid laten ontsteken. Ook bepaalde ingrediënten in het gebruikte scheerschuim kunnen voor de ontwikkeling van puistjes op de kaaklijn zorgen. Dit wanneer dit scheerschuim doordringt tot in de poriën.

Ook een oorzaak kan het gebruik van een helm met een band zijn, je weet wel een band die aansluit op de kin. Zelfs een hippe blouse met een strakke kraag kan aan de basis staan van een puist op de kaaklijn. Anno 2021 kan zelfs het mondkapje bij een gevoelige huid zorgen voor puistjes.

8 tips om er vanaf te komen

Omdat er geen geneesmiddel is dat je op een snelle en effectieve wijze van je puistjes af kan helpen, moet je het doen met onze tips om te zorgen dat de puist verdwijnt. We geven je er acht, hoewel er ondertussen een boek vol met tips beschikbaar is die helpen puistjes te laten verdwijnen.

Was de kaaklijn

Zorg dat je tenminste eens per dag de volledige kaaklijn reinigt. Gebruik hiervoor een milde en niet-schurende reiniger. Je verwijdert zo vuile huid. Vergeet vooral niet nadien af te spoelen met water. Als je verlost bent van de puistjes dan doe je er verstandig aan dit ritueel preventief te blijven herhalen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Gebruik Aloë Vera

Het gebruik van Aloë Vera helpt om sneller van puistjes op de kaaklijn verlost te zijn. Heb je een plant thuis, knip dan een blad van de plant en gebruik het vrijgekomen vocht en smeer dat op de puistjes. Leg daarna het blad in de koelkast om het de volgende dag opnieuw te gebruiken. Je kunt echter ook een gel met Aloë Vera aanschaffen.

Gebruik Azelaine zuur

Breng een dun laagje crème aan op de puistjes op de kaaklijn. Door dit product te gebruiken maak je de buitenste kaag van de huid een stuk weken en kan talg gemakkelijker een weg naar buiten vinden.

Groene thee helpt ook

Groene thee kan je eveneens verder helpen. Drink groene thee en breng een extract van de thee aan op de huid. Dit zorgt voor een verminderde talgproductie. Het helpt eveneens om de ontsteking te remmen.

Neem zink, neem yoghurt

Ook zink kan helpen in de strijd tegen puistjes op de kaaklijn. Zink vind je bijvoorbeeld terug op yoghurt en ook paddenstoelen. Zink helpt je om de huid gezonder te maken.

Minerale make-up

Maak alleen gebruik van minerale make-up, en dat op waterbasis. Om de rest van je lichaam te verzorgen kies je voor een olievrije product. Let op; gebruik niet- comedogene producten voor de verzorging van je huid.

Helm op? Gezicht wassen!

Heb je een ritje op de scooter gemaakt en heb je de helm gedragen? Maak er dan gewoonte van om je gezicht te wassen. Zorg dat het aanwezige zweet van de kaaklijn gespoeld wordt. Zweet is een potentieel gevaar voor de gave kaaklijn.

Leef gezond en voorkom stress

Kijk eens kritisch naar je leefwijze en houd bij wat je eet. Zorg dat je gevarieerd eet en voldoende beweeg. Drink voldoende water en voorkom stress. Zorg bovendien dat je voldoende ontspanning krijgt.

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.
5/5 - (1 stemmen)