Leestijd: 5 minuten

Acneklachten, zoals puistjes en pukkels, kunnen je erg onzeker maken. In de meeste gevallen brengen deze klachten gevoelens als schaamte en somberheid met zich mee. Deze negatieve gevoelens kunnen versterkt worden wanneer de puistjes zich op opvallende en zichtbare plekken bevinden, maar ook op minder opvallende plekken, zoals bij puistjes op de billen, worden deze veracht. De rode pukkeltjes zijn dan niet voor de rest van de wereld te zien, maar jij hebt er wel degelijk dagelijks last van. 

Oorzaak van puistjes op de billen

Puistjes worden veroorzaakt door een verstopping en ontsteking van talgkliertjes en haarzakjes. Hoewel puistjes voornamelijk verschijnen op het gelaat, de borst, de schouders en de rug, kunnen ze dus overal op het lichaam ontstaan waar talgklieren en haarzakjes aanwezig zijn. Zo ook op de billen.

Rode puistjes en pukkeltjes op de billen kunnen diverse oorzaken hebben. Bacteriën, een overmatige talgproductie of slecht uitgegroeide haarzakjes zijn de meest voorkomende oorzaken. Maar het kunnen verklaren van de puistjes, maakt nog niet dat je blij kunt zijn met de kleine rode plekjes.

Bacteriën

Overal om ons heen bevinden zich bacteriën. Bacteriën zijn kleine eencellige organismen die met het blote oog niet waar te nemen zijn. Er bestaan legio verschillende soorten bacteriën, zowel schadelijke als onschadelijke soorten.

De bacterie die het meest in verband wordt gebracht met acne is de P. Acnes bacterie. Deze bacterie bevindt zich namelijk op de huid en leeft in de huidporiën en haarzakjes. De bacterie gebruikt het talg van de huid als voedingsmiddel, waardoor het indirect invloed uitoefent op de talgproductie. Bovendien beschadigt deze bacterie ook in zekere mate de wanden van de talgkliertjes waardoor overtollig talg makkelijker in het omliggende weefsel terechtkomt.

Daarnaast staat de P. Acnes bacterie bekend om het veroorzaken van infecties. En dat is precies wat je wilt voorkomen. Puistjes ontstaan immers door een ontsteking van een verstopte talgklier.

Maar de P. Acnes bacterie is niet de enige bacterie met schadelijke gevolgen voor de huid. Hoewel deze bacterie gedeeltelijk voorkomt dat andere bacteriën zich kunnen nestelen in de huidporiën, kunnen de huidporiën ook in contact komen met schadelijke bacteriën van buitenaf. Vervolgens kunnen er ontstekingen ontstaan die leiden tot puistjes.

Overmatige talgproductie

Talg speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van onzuiverheden op de huid. Deze vetachtige substantie is namelijk een van de oorzaken van puistjes. Door een overmatige talgproductie kan er een zogenoemde ‘talgprop’ ontstaan. Het overtollige talg heeft dan niet meer de mogelijkheid om zijn weg naar buiten te vinden via de huidporie. De opgehoopte talg heeft een verstopte talgklier tot gevolg. Deze verstopte talgklier kan vervolgens door bacteriën ontstoken raken en uitmonden tot een rood, pijnlijk puistje.

Hoewel talg noodzakelijk is voor de bescherming van de huid, is een goede balans tussen de talgproductie en de talgafscheiding belangrijk. Een overmatige talgproductie ontstaan dan ook niet vanzelf. Er zijn diverse oorzaken die de aanmaak van talg kunnen stimuleren:

  • Erfelijke factoren
  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Hormoonhuishouding
  • Voeding met een hoog glycemische index
  • Slecht uitgegroeide haarzakjes

Overal op het lichaam waar haargroei plaats kan vinden, bevinden zich haarzakjes. Een haarzakje is verantwoordelijk voor de aanmaak van haar. Tijdens de haargroei ondergaat ieder haarzakje verschillende fasen waardoor de haar ontstaat en uiteindelijk ook weer uitvalt.

‘Keratosis pilaris’, in het Nederlands ook wel anservel genoemd, is een veelvoorkomende stoornis waarbij het rijpingsproces van de hoorncellen rondom de haarzakjes niet goed verloopt. De stoornis komt voornamelijk voor op de bovenbenen, bovenarmen en de billen.

Anservel uit zich door middel van kleine rode bultjes op de huid, gelegen bij de haarzakjes. De oorzaak van het ontstaan van deze puistjes zijn de slecht uitgegroeide haarzakjes. Naast dat het haartje niet goed blijkt uit te groeien, zien schadelijke bacteriën hun kans om zich te nestelen in deze haarzakjes. Ontstekingen en infecties zijn hiervan vaak het gevolg.

Puistjes op billen verwijderen

Hoewel puistjes op de billen zich op een onopvallende plaats bevinden, is ook dit een plek waar je de kleine rode bultjes niet wilt ontdekken. Naast dat gevoelens als schaamte en onzekerheid worden aangewakkerd, kunnen puistjes op de billen ook vervelende klachten geven bijvoorbeeld bij het zitten. Maar wees niet getreurd, want ook deze vervelende bultjes zijn te behandelen. Hier zijn enkele tips:

Draag katoenen ondergoed

Het dragen van het juiste ondergoed is een goede eerste stap in het voorkomen en genezen van puistjes op de billen. Ondergoed draag je immers de gehele dag. Je huid zal gebaat zijn bij het dragen van natuurlijke stoffen, waaronder katoen. Natuurlijke stoffen nemen namelijk vocht op waardoor de huid kan blijven ademen. Vooral op warme zomerse dagen is dit natuurlijk belangrijk, maar een gehydrateerde huid kan nooit kwaad.

Draag losse kleding

Hoewel die strakke skinny jeans je geweldig staat, kan het negatieve gevolgen hebben voor de gevoelige huid van je billen. Strakke kleding kun je namelijk zien als een dikke, beschermende laag die de huid afsluit. Hierdoor krijgt de huid niet genoeg lucht en bestaat er een grotere kans dat viezigheid, olie, zweetresten en overtollig talg zich opstapelen en de haarzakjes verstoppen. Laat die skinny jeans dus een keer in de kast liggen!

Douche meteen na het sporten

Zoals iedereen weet is sporten goed voor de gezondheid. Last hebben van puistjes op de billen, is dan ook zeker geen reden om niet meer te gaan sporten. Wel is het belangrijk om zo snel mogelijk na het sporten je lichaam schoon te spoelen om puistjes te verminderen en te voorkomen. Eventuele vuilresten, zweet en olie mogen immers niet de kans krijgen om zich op te stapelen en de huid te irriteren.

Lekker smeren

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar ook de huid van je billen heeft aandachtige verzorging nodig. Smeren met een hydraterende lotion of crème kan dan ook zeker geen kwaad. Een slecht gehydrateerde huid is immers veel vatbaarder voor irritaties en ontstekingen.

Acnelittekens op de billen

Na de genezing van de acneklachten kunnen er littekens op de huid verschijnen. Littekens zijn afwijkingen van de huid die na een genezing van een wond zijn ontstaan. Ondanks dat het ontstaan van littekens bij het herstelproces van de huid hoort, zijn we er vaak niet erg blij mee. Ze hebben immers een ander uiterlijk dan de omliggende huid waardoor de huidafwijkingen opvallen.

Acne veroorzaakt als het ware kleine wondjes op de huid. Door het ontstoken raken van de poriën raakt de huid beschadigd waarna het zich weer moet herstellen. De mate van beschadiging varieert hierbij waardoor er soms wel en soms geen litteken ontstaat. Een acnelitteken is vaak het gevolg van een ernstige diepliggende ontsteking die om een lange herstelperiode vraagt. De huid is flink beschadigd waardoor er een groter risico is op het ontstaan van een litteken. Acnelittekens worden dan ook het meest gezien bij een ernstige vorm van acne.

Acnelittekens ontstaan niet op een willekeurig plekje op de huid. Overal op het lichaam kan in principe acne en acnelittekens ontstaan, zo ook op de billen. Helaas is het moeilijk om deze littekens geheel te voorkomen, maar je kunt ze op verschillende manieren wel degelijk verzorgen en vervagen.

Puistjes op de billen zijn zeker geen pretje. Naast het veroorzaken van cosmetische klachten, kunnen de puistjes ook voor veel ongemakken zorgen. Je billen gebruik je immers de hele dag. Hopelijk helpen de genoemde tips in deze blog je de vervelende rode pukkeltjes te verminderen en te voorkomen. Ben je op zoek naar nog meer tips & tricks om voor eens en voor altijd af te komen van puistjes? Lees dan het e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ om er definitief mee af te rekenen!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.

 

Bedoordeel dit artikel