Home | Onderhuidse puist op je kin: zo ben je er binnen enkele dagen vanaf!
onderhuidse puist op kin

Onderhuidse puist op je kin: zo ben je er binnen enkele dagen vanaf!

⏱ Leestijd: 5 minuten

Iedereen krijgt er wel eens een keer mee te maken: een onderhuidse puist. Hoewel de een er meer last van heeft dan de ander, blijft het ontdekken van deze indringer altijd vervelend. Onzuiverheden en puistjes op de huid zijn nu eenmaal niet te voorkomen. Toch balen we er elke keer weer van, vooral wanneer het ons gezicht betreft. Hoewel onderhuidse puisten vrijwel overal op het lichaam kunnen ontstaan, worden een aantal plekken het meest getroffen. Het gezicht is er daar een van. Wakker worden met een rode, onderhuidse puist op je kin is dus niet gek, maar daardoor niet minder vervelend. Het liefst wil je zo snel mogelijk de baas worden over deze onderhuidse indringer. 

Onderhuidse puist weghalen

Zodra je de puist in de spiegel opmerkt, gaan er allerlei alarmbelletjes af. Gewenst zijn puistjes immers nooit en je schakelt gelijk over op jouw aanvalsplan. Hoe haal je de onderhuidse puist nu zo snel mogelijk weg? Ga in ieder geval niet in paniek en overhaast over op een aanvalsplan, een onjuiste aanpak kan immers vervelende en schadelijke gevolgen hebben.

Een onderhuidse puist weghalen is niet gemakkelijk. Helaas bestaat er geen geneesmiddel waardoor je de puist in een klap kan wegtoveren. Het verdwijnen van de onderhuidse puist heeft tijd nodig, geduld is immers een schone zaak. Toch zijn er wel een aantal middelen die dit proces kunnen versnellen:

Ontstekingsremmers

Een onderhuidse puist wordt veroorzaakt door een ontsteking van een haarzakje of talgklier. Bacteriën, voornamelijk de ‘stafylococcen’, veroorzaken deze ontsteking. De ontsteking is een natuurlijke reactie van ons lichaam op deze bacteriën. De ontsteking zorgt ervoor dat talg zich ophoopt waardoor er een talgprop ontstaat die vervolgens niet zijn weg naar buiten kan vinden. Doordat de ontsteking begint in een diepere huidlaag, ook wel de lederhuid genoemd, blijft de talgprop onderhuids en spreken we van een onderhuidse puist.

Ontstekingsremmers kunnen, zoals de naam al doet vermoeden, de ontstane ontsteking en daarbij de klachten van de puist verminderen. Ons immuunsysteem zorgt ervoor dat de schadelijke bacteriën worden bestreden en de ontsteking langzaamaan verdwijnt. Toch heeft een groot deel van de mensen hier geen geduld voor. De alarmbelletjes zijn afgegaan en de puist moet zo snel mogelijk verdwijnen. Diverse ontstekingsremmers kunnen hierbij helpen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Prednison
 • Ibuprofen
 • Diclofenac
 • Naproxen

De meeste ontstekingsremmers vallen dus onder de groep van de pijnstillers, ook wel de niet-steroïde ontstekingsremmers. Enkele pijnstillers zijn in een drogisterij te verkrijgen, maar enkele dienen ook door een arts voorgeschreven te worden.

Goede hygiëne

Een goede hygiëne is voor veel lichaamsprocessen belangrijk, ook voor het verminderen en remmen van ontstekingen. Een goede hygiëne is niet de klinkklare oplossing voor het verwijderen van een onderhuidse puist, maar zorgt er wel voor dat het genezingsproces versnelt en eventuele meerdere ontstekingen voorkomen worden. Een goede hygiëne beschermt je lichaam tegen een grote hoeveelheid schadelijke bacteriën, waardoor een ontsteking minder snel voorkomt, maar ook weer sneller verdwijnt. Wanneer je last hebt van een onderhuidse puist op het gezicht, is het dus van belang om je gezicht goed te verzorgen en voldoende te reinigen.

Kleine onderhuidse puistjes voorhoofd

Niets is zo vervelend als kleine rode pukkeltjes en puistjes op je voorhoofd. Het is een opvallende plek die voor veel onzekerheid kan zorgen. Toch is het een favoriete plek van puistjes vanwege de vele talgkliertjes en haarzakjes. De aanwezigheid van de talgkliertjes en haarzakjes maakt het voorhoofd vatbaar voor de onderhuidse puistjes.

Maar dit hoeft niet de enige reden te zijn van de kleine puistjes op je voorhoofd. De plek waar de onderhuidse puistjes ontstaan, zegt namelijk ook iets over jouw gezondheid. Het is een spiegel van enkele lichamelijke problemen zoals spijsverteringsproblemen. Te veel stress, onvoldoende slaap, een slecht eetpatroon en het gebruik van verkeerde haarproducten, wordt daarnaast ook in verband gebracht met puistjes op het voorhoofd.

Om kleine onderhuidse puistjes op het voorhoofd te voorkomen en te verminderen kunnen de volgende tips daarom van pas komen:

 • Probeer gemiddeld zeven uur per nacht te slapen, ga op tijd naar bed en sta vroeg weer op
 • Neem rustmomentjes gedurende de dag
 • Drink veel water
 • Beweeg minimaal een half uur per dag, het liefst in de buitenlucht
 • Houd een gezond voedingspatroon aan
 • Kauw goed tijdens het eten
 • Wissel een keer van haarproduct

Hoe knijp je een onderhuidse puist uit?

Het is bewezen dat het uitknijpen van puistjes ons een gevoel van voldoening geeft. Niet alleen de druk op de puist, maar ook het onrustige gevoel dat we kunnen ervaren, vermindert hierdoor. Hier is vooral sprake van bij de onderhuidse puist. Het is dus niet gek dat we geconcentreerd voor de spiegel staan om de puist zo zorgvuldig en effectief mogelijk uit te knijpen. Maar is dit wel zo verstandig? Hoe knijp je een onderhuidse puist nu uit?

Het enige en simpele antwoord op deze vraag is: niet. Hoewel het uitknijpen van ‘gewone’ puistjes ook niet verstandig is, is het uitknijpen van een onderhuidse puist simpelweg verboden. Het drukken en knijpen op de huid kan namelijk beschadigingen aan de huid veroorzaken en het opgehoopte talg voor een deel weer naar binnen drukken waardoor het genezingsproces van de puistjes langer duurt. Bovendien is een onderhuidse puist geen rijpe puist. Nog een reden dus om van de puist af te blijven. De onderhuidse puist heeft tijd nodig om rijp te worden en uiteindelijk te kunnen genezen. De puist proberen uit te knijpen, zal dit rijpingsproces alleen maar in de weg zitten en vertragen. Het uitknijpen zal dus slechts een averechts effect hebben.

Maar niet getreurd. Naast dat we het rijpingsproces kunnen vertragen, kunnen we het proces ook versnellen. Hoe sneller de onderhuidse puist immers gerijpt is, hoe eerder je van die vervelende, pijnlijke en rode indringer af bent.

Een manier om het rijpingsproces te versnellen, is het leggen van een warm druk kompres op de puist. De warmte zal een positief effect hebben op de rijping van de onderhuidse puist en stilt bovendien ook de pijn. Twee vliegen in één klap dus!

Onderhuidse puist uitdrogen

Naast het uitknijpen, wordt het uitdrogen van een puistje ook vaak genoemd als mogelijke manier om snel af te komen van puistjes. Met een uitgedroogd puistje wordt eigenlijk een puistje bedoeld die volledig gerijpt is en klaar is om weer te genezen. Het voordeel hiervan is dat je de puist hier niet voor hoeft aan te raken en beschadigingen van de huid door drukken en knijpen voorkomt.

Middelen zoals citroensap, zeezout en tandpasta, worden vaak gebruikt om een puistje uit te drogen. Hoewel deze middelen wel degelijk helpen, is het ook belangrijk om op te passen met het gebruik hiervan. Gebruik ze niet te vaak en bovendien enkel en alleen op de plaats delict. Het is dan wel de bedoeling om de puist uit te drogen, maar de rest van de huid heeft hier geen baat bij. Het uitdrogen van de overige huid zorgt namelijk voor meer talgvorming en meer puistjes. Dit is uiteraard niet wat je wilt bereiken met het uitdrogen van de puist.

Last hebben van puistjes is alles behalve leuk, vooral wanneer het om een onderhuidse puist gaat. Naast dat ze vaak rood en opvallend zijn, zijn ze vaak ook nog erg pijnlijk. In het e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ leer je de handvatten om de baas te worden en te blijven over jouw acne, ook over de onderhuidse puisten. De tips en tricks zullen je helpen om de klachten te verminderen én te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even 'In 4 stappen de baas over jouw acne'

 • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
 • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
 • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
 • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.

 

Tip voor je huidverzorging

Puist

Onze Bestseller

Onze bestseller tegen acne

Download nu 'De baas over jouw acne'

Zo raakte ik verlost van mijn puistjes

 • Heb je al veel geprobeerd en lijkt niets te werken?
 • Zie je door de bomen het bos niet meer tussen alle dure middeltjes?
 • Blijven je puistjes keer op keer terugkomen als ze net weg zijn?
 • Ben je op zoek naar een heldere aanpak in de strijd tegen puistjes?

Herken je één van deze punten? Dan is 'De baas over jouw acne' ook iets voor jou. Download de aanpak die mij (en velen met mij) heeft geholpen!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

De baas over jouw acne cover