Leestijd: 3 minuten

Wat zijn littekens?

Het ontstaan van littekens kunnen vele oorzaken hebben. Naast acne kunnen ook ongevallen, operaties en diverse ziektes littekens met zich meebrengen.

Een litteken wordt gedefinieerd als een zichtbare afwijking van de huid die na de genezing van een wond ontstaat. Ze zijn een natuurlijk onderdeel bij het herstelproces van de huid. Littekens ontstaan in allerlei soorten en maten, zowel zichtbaar als vrijwel onzichtbaar. Meer beschadiging van de huid leidt tot een langer genezingsproces en een zichtbaarder litteken.

Littekens kunnen niet alleen het zelfvertrouwen verminderen, maar ook enkele klachten veroorzaken zoals verkleuring, jeuk en pijn. De meeste littekens kunnen echter goed behandeld worden wanneer ze minder dan twee jaar oud zijn.

Hoe ontstaan acne littekens?

Zoals de naam al doet vermoeden, ontstaan acne littekens ten gevolgen van acne. Ze zijn het resultaat van de ontstoken poriën. De littekens kunnen ontstaan door een lange periode waarin u geen acnebehandeling heeft gekregen of het lang zoeken was na de juiste en effectieve behandeling voor u. Daarnaast ontstaan littekens vaak door erg diepe ontstekingen in de huid waardoor een soort groef of put ontstaat.

Acne littekens zien er bij iedereen anders uit. De littekens hebben elk hun eigen genezingsproces doorlopen, waarbij het proces wel al dan niet verstoord is geweest. Bovendien verschilt de genetische aanleg voor de vorming van littekens bij ieder individu. Bij de een geneest een wond net iets beter en mooier dan bij de ander. Wat de aanleiding of oorzaak van uw litteken ook is, het is een afwijking van de huid die behandeld dient te worden.

De behandeling van acne littekens

De ontsierende acne littekens kunnen op verschillende manieren behandeld worden, passend bij het uiterlijk van de littekens. Dit zijn enkele manieren waarmee u de littekens thuis kunt behandelen:

  • Vitamine A
    Voldoende inname van vitamine A is niet alleen belangrijk voor normale groei, een sterk afweersysteem en goede ogen maar ook voor een gezonde huid. Nog een voordeel van vitamine A is het verminderen van de talgproductie, wat vooral bij acne erg effectief kan zijn. Daarnaast bevorderd vitamine A de wondgenezing en de littekenvorming verminderen waardoor het litteken minder zichtbaar wordt. Er bestaan ook crèmes met vitamine A om uw litteken mee te verzorgen.
  • Huid masseren
    Zowel het litteken zelf als de huid rondom het litteken is gebaat bij een regelmatige massage. Het masseren van het litteken is er voornamelijk op gericht om het litteken soepel te houden. Een litteken kan namelijk gaan trekken, dikker worden en vastzitten wat pijn kan veroorzaken. Tijdens de massage prikkel je als het ware alle huidlagen waardoor ze een voor een optimaal gaan werken. De huid gaat nieuwe cellen aanmaken die zorgen voor de normalisering van het litteken. De acne littekens zullen hierdoor dus losser worden en minder op de huid gaan liggen waardoor ze uiteindelijk minder zichtbaar zijn.
  • Citroensap
    U kunt ook acne littekens thuis behandelen met citroensap. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het kan zeker effectief zijn. Citroensap heeft namelijk een blekende werking waardoor de littekens vervagen en minder zichtbaar zijn. Bovendien bevat citroensap veel vitamine C. Door deze hoeveelheid vitamine maakt de huid veel collagenen aan die belangrijk zijn voor de elasticiteit van de huid.

Naast deze manieren om uw acne littekens thuis te behandelen, zijn er ook nog andere behandelingen van de littekens nodig. Hierbij kunt u denken aan peeling en een laserbehandeling.

Peeling houdt in dat de oppervlakkige dode huidcellen verwijderd worden waardoor de jonge en nieuwe huidcellen aan de oppervlakte kunnen komen. Bij een chemische peeling wordt gebruik gemaakt van een of meer zuren. Door het zuur weekt de bovenste huidcellen los en bevordert tevens celvernieuwing in de bovenste huidlaag. De huid wordt egaler en rustiger waardoor acnelittekens ook vervagen.

5/5 - (2 stemmen)