Leestijd: 4 minuten

Die vervelende hardnekkige puisten; ze verschijnen ook overal. Ondanks dat de neus, de kin en het voorhoofd het vaakst getroffen worden, houden puistjes zich immers niet aan bepaalde grenzen. De overtuiging dat ieder plekje op je lichaam aan de beurt is geweest, wordt al snel weer verworpen door een nieuwe rode indringer. Dat puistjes geen grenzen lijken te kennen, heeft voornamelijk te maken met de meest voorkomende oorzaken: verstopte talgkliertjes en ontstoken haarzakjes. Ondanks dat het ene lichaamsdeel meer talgkliertjes of haarzakjes bezit dan het andere lichaamsdeel, komen ze vrijwel over het gehele lichaam voor. Hoewel het erg vervelend is, is het dus helemaal niet gek dat puistjes ook verschijnen op je rug, op je benen, onder de oksels, op de hoofdhuid of zelfs in de neus. In deze blog zoomen we in op de oorzaken en mogelijke behandelingen van puistjes in de neus.

Wat zijn puistjes?

Om te kunnen begrijpen hoe puistjes eenmaal in de neus ontstaan, is het belangrijk om te weten wat puistjes nu precies zijn. Puistjes kunnen worden gedefinieerd als kleine ontstekingen van de huid. Waarom deze ontsteking is ontstaan, is niet altijd meteen duidelijk. Er zijn immers vele verschillende oorzaken voor. Wel gaat de ontsteking vaak gepaard met roodheid, zwelling en pijn. Er verschijnt langzaamaan een rood bultje op de huid, met in een later stadium een wit puskopje: het puistje.

Hoe ontstaan puistjes?

Zoals al eerder gezegd, zijn verstopte talgkliertjes en ontstoken haarzakjes de meest voorkomende oorzaken van puistjes. Schadelijke bacteriën grijpen hun kans en veroorzaken in de huidporiën of de haarzakjes een ontsteking. Deze ontstekingen kunnen zich vervolgens uiten in de welbekende puistjes. Wanneer het om een verstopt talgkliertje gaat spreken we vaak over oppervlakkige puistjes. Bij onderhuidse puistjes, ook wel steenpuistjes genoemd, gaat het vaak om een ontsteking van het haarzakje dat zich in een diepere huidlaag bevindt.

Hoe ontstaan puistjes in de neus?

Ondanks dat vrijwel alle puistjes ongemak en schaamte met zich meebrengen, worden deze gevoelens bij een puist in de neus vaak nog iets versterkt. Het immers een ongewone plaats en kan erg veel irritatie en pijn geven. Het is daarom van belang te weten waar je mee te maken hebt en hoe je de puist het beste kunt behandelen. Hier volgen de meest voorkomende oorzaken van puistjes in de neus:

1. Een verstopte porie

Geloof het of niet, maar ook de binnenkant van je neus bevat vele huidporiën. Het is algemeen bekend dat de neus een favoriete plek is voor de puistjes. Dit is vervelend, maar wel goed te verklaren. De neus bevindt zich namelijk in de zogenaamde ‘T-zone’. De T-zone wordt gezien als het gebied dat de relatief vette gedeelten van het gezicht omvat. Deze relatief vette huid is het gevolg van de aanwezigheid van een groot aantal actieve talgkliertjes. De neus heeft dus te maken met een verhoogde talgproductie. Hierdoor raken poriën eerder verstopt met overtollig talg en is er een hoger risico op het ontstaan van puistjes. Niet alleen op de buitenkant van de neus.

De binnenkant van de neus bevat immers ook talgkliertjes. Puistjes als gevolg van een verhoogde talgproductie ontstaan voornamelijk in de neusgaten. De neus is een gevoelig orgaan met vele belangrijke functies. Hiervoor is het van belang dat het milieu in de neus vochtig blijft. Talgkliertjes spelen hierbij een rol, maar ook de klieren die het neusslijm produceren. Schadelijke stoffen en bacteriën die de neus uit de lucht zuivert, kunnen deze kliertjes vervolgens gaan irriteren en ontsteken. Het puistje is geboren.

2. Een ingegroeide neushaar

Ingegroeide haartjes kunnen overal zich op alle plekken van het lichaam met haargroei manifesteren, ook in de neus. De binnenkant van de neus bevat immers vele haartjes. Deze neushaartjes hebben een beschermende functie: ze filteren de lucht op allerlei schadelijke stoffen en verhogen daarmee onze weerstand tegen bijvoorbeeld infecties of allergieën. De neushaartjes worden dan ook wel gezien als de bescherm meesters van onze longen. Neushaartjes zijn dus onmisbaar, maar hun aanwezigheid wordt niet altijd op prijs gesteld. Ingegroeide neusharen kunnen immers ook voorkomen.

Een ingegroeide haar ontstaat als de haar als het ware opgesloten raakt in het haarzakje. De haar kan hierdoor niet meer goed naar buiten groeien met als gevolg dat de haar onder het huidoppervlak een andere weg zoekt om te groeien. De ingegroeide haar kan vervolgens gaan irriteren en ontsteken wat zich kan uiten in een puistje. Ingegroeide haren ontstaat meestal na het scheren of epileren van de haren. Uitkijken hiermee dus!

3. Vestibulitis nasalis

Vestibulitis nasalis wordt ook wel gedefinieerd als een infectie in een of beide neusholten. Het gaat hier dan vooral om het voorste gedeelte van de neusholte(n). Vestibulitis nasalis kenmerkt zich door rode of witte bultjes in de neus die veroorzaakt worden door de zogenaamde ‘Staphylococcus aureus’ bacterie. Deze bacterie komt veelvuldig voor op onze huid wat in de meeste gevallen geen schadelijke gevolgen heeft. Wanneer de neusholte geïrriteerd raakt door bijvoorbeeld veel in de neus te peuteren, overmatig de neus snuiten of door de aanwezigheid van een neuspiercing, kan de bacterie haar slag slaan en bultjes in de neus veroorzaken.

4. Herpes labialis

Herpes labialis, ook wel beter bekend als ‘koortsuitslag’, kan ook de oorzaak zijn van puistjes in de neus. Aan de grondslag van deze puistjes het  herpesvirus dat symptomen geeft als pijnlijke, rode, jeukende en brandende blaasjes. Deze blaasjes bevinden zich meestal rond de mond, maar kunnen zich ook in en rond de neus bevinden.

De behandeling

De behandelingen van puistjes in de neus lopen uiteen. Dit heeft te maken met de oorzaak van de ontstane puistjes. Zo kunnen ‘normale’ puistjes bijvoorbeeld behandeld worden met benzoylperoxide, maar kun je een puistje veroorzaakt door een ingegroeide haar of het herpesvirus het best met rust laten. Vestibulitis nasalis wordt weer bestreden met antibiotica, voorgeschreven door de huisarts.

Helaas is er dus geen eenduidige effectieve behandeling van puistjes in de neus. Soms is het gewoon een kwestie van geduld totdat het puistje vanzelf verdwijnt. Dit neem echter niet weg dat puistjes in de neus enorm vervelend en pijnlijk kunnen zijn. De neus is immers een zeer gevoelig en veel gebruikt orgaan. Ga dus goed na hoe de puistjes in jouw neus ontstaan zijn. Wat is de boosdoener hiervan? Nadat je erachter bent gekomen wat de puistjes heeft veroorzaakt, kun je ze op de juiste manier behandelen. En let op: soms is dit juist geen behandeling!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.

 

Bedoordeel dit artikel