Leestijd: 5 minuten

Acne wordt vaak in verband gebracht met de puberteit. Hoewel acne ook een op eerdere of latere leeftijd de kop op kan steken, is de puberteit een periode waarin jongeren vaak voor het eerst te maken krijgen met acneklachten of de bestaande acneklachten verergeren. Dit heeft alles te maken met de hormonen in ons lichaam die bij de puberteit komen kijken. Door verandering in verschillende hormoonspiegels, worden bepaalde lichaamsprocessen geremd of aangewakkerd. Helaas wordt de huid onder deze hormonen vatbaarder voor acne, terwijl jij ook vatbaarder wordt voor onzekerheid. In het e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ lees je wat je kunt doen tegen de acne om jouw zelfverzekerdheid een boost te geven. Want waardoor ontstaat hormonale acne? En wat kun je eraan doen?

Acne en hormonen

Zoals gezegd gaan acne en hormonen vaak samen. Maar niet alleen tijdens de puberteit krijgt ons lichaam een verandering in de hormoonspiegels te verwerken. Ook tijdens een zwangerschap of de overgang spelen hormonen een belangrijke rol. Dit zijn dan ook perioden waarin er meer kans is op het ontwikkelen van acneklachten door een disbalans van hormonen.

Hormonen zijn zelfgemaakte stofjes van je lichaam die diverse lichaamsfuncties regelen en processen beïnvloeden. De verschillende hormonen in ons lichaam zijn werkzaam voor verschillende functies en processen. Ze verplaatsen zich vanuit hormoonklieren door het bloed naar de organen en cellen waarvoor ze werkzaam zijn.

Maar waarom wordt nu het ontstaan van een onzuivere huid met puistjes en pukkels aangewakkerd? Dit heeft toch geen positieve functie voor je lichaam?

Nee, het ontstaan van een onzuivere huid heeft geen positief effect op je lichaam. Het is als het ware een bijwerking van de veranderde hormoonspiegels. Het gaat hier vooral om de spiegels van de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Deze hormonen kunnen in bepaalde perioden toenemen waardoor door de huid meer olie en talg geproduceerd wordt en onzuiverheden ontstaan

Hormonale puisten

Ieder huidtype is anders. De een zal daardoor meer last hebben van acne dan de ander. Ook het effect van hormonen op het lichaam en de huid verschilt van persoon tot persoon. De mate waarin iemand last heeft van hormonale puistjes in dan ook niet te voorspellen. Maar dat het vervelend is, is een ding dat zeker is!

Puistjes zijn het gevolg van een talgophoping. Dat de eerste verschijnselen van acne tijdens de puberteit ontstaan, is dan ook niet gek. Acne ontstaat namelijk pas wanneer onze talgklieren ‘volwassen’ zijn. Dit volwassen worden gebeurt onder de aanwezigheid van bepaalde hormonen die in de puberteit in hogere mate aanwezig zijn in ons lichaam. Vanaf dit moment scheiden de talgklieren meer talg met een overproductie van talg tot gevolg. De talg kan geen uitweg meer vinden, de talgklieren raken verstopt en de puistjes zijn geboren.

Wanneer je last hebt van hormonale puistjes, is het dus moeilijk om deze puistjes te voorkomen. Ongemerkt nemen hormoonconcentraties in je lichaam toe en wordt de talgproductie gestimuleerd. Hoewel je de verhoogde talgproductie niet kunt voorkomen, kun je de opgehoopte talg wel verminderen. Salicylzuur is een bekend en effectief ingrediënt om overtollig talg te verwijderen. Dit zuur is aanwezig in diverse verzorgingsproducten en werkt vetoplossend. Het lost overtollig talg tussen de huidcellen op waardoor niet alleen overtollig talg verdwijnt, maar ook meer huidcellen worden afgestoten. Hierdoor zal de huid minder verhoornen en de talg beter zijn uitweg kunnen vinden.

Wat te doen tegen hormonale acne?

Ondanks dat er ook hormoonpillen ontstaan om een bepaalde hormoonspiegel op te krikken, is er nog geen magische pil op de markt die ervoor zorgt dat jouw hormoonspiegels op peil blijven. De veranderingen in je hormoonspiegels vinden immers niet voor niets plaats. Toch zijn er een aantal tips die kunnen helpen om bepaalde hormonen op peil te houden en de acneklachten te verminderen:

Slaap voldoende

Je denkt misschien: wat heeft slaap nu te maken met mijn hormonen? Dit heeft echter wel degelijk een verband met elkaar. Slaap ondersteunt namelijk jouw hormonale systeem waardoor het beter kan functioneren. Bovendien zorgt voldoende slaap voor een verminderd stressgevoel. Te weinig slaap zorgt er immers voor dat je mentaal en fysiek niet genoeg bent opgeladen en vatbaarder bent voor stressvolle situaties. De ervaren stress is vervolgens van invloed op het hormoonstelsel en daardoor op het ontstaan van acne.

Eet verse en onbewerkte producten

Het is gebleken dat voeding en de hormoonbalans erg nauw samenhangen. Bepaalde producten kunnen de hormoonbalans verstoren en verschillende hormonen helemaal in disbalans brengen, maar andere producten kunnen deze hormonen daarentegen weer in balans brengen. Het is dus van belang om een gezond voedingspatroon waarin je bepaalde producten zo veel mogelijk vermijdt en andere juist toevoegt.

Verse en onbewerkte producten krijgen hierbij de voorkeur. De verschillende aanbiedingen en reclames kunnen verwarrend zijn, maar op de groente- en fruitafdeling zit je meestal wel goed. Vooral groene groenten hebben een positieve werking op de hormoonbalans. Deze groenten ondersteunen namelijk de lever waar het overschot aan hormonen wordt afgebroken.

Drink veel water

Naast eten heeft drinken ook invloed op de hormoonbalans. Voldoende vocht zorgt ervoor dat de herstelprocessen in je lichaam goed verlopen en afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Maar de hormoonbalans in ons lichaam is ook erg gebaat bij het vervangen van cafeïnehoudende drankjes zoals frisdrank of koffie door water. Cafeïne zorgt namelijk voor chaos in de hormoonhuishouding. Water is dus de beste keuze om jouw hormonen onder controle te houden!

Hormonale acne bij volwassenen

Dat acne vaak de kop opsteekt tijdens de puberteit is geen geheim. Toch is het wel of niet krijgen van acne in de puberteit geen garantie voor de rest van je leven. Hormonale acne komt namelijk ook bij volwassenen voor. Hormonen spelen immers je gehele leven een belangrijke rol in je lichaam. Ze kunnen dus op ieder moment in disbalans raken en acne veroorzaken.

Deze hormonale disbalans kan diverse oorzaken hebben. De menstruatie, zwangerschap en overgang zijn zoals eerder genoemd een paar van deze oorzaken. Vrouwen hebben daardoor gemiddeld ook vaker last van hormonale acne op latere leeftijd.

Dit betekent echter niet dat mannen er geen last van kunnen hebben.

Ongeveer de helft van de volwassenen blijkt tevens last te hebben van acne op latere leeftijd. De klachten zijn te vergelijken met de acneklachten bij tieners, maar komen vaak wel in een mildere mate tot uitdrukking. Bovendien bevinden acneklachten bij volwassenen zich vaak op de onderste helft van het gezicht, rond de kaken, nek en kin. Dit maakt de klachten echter niet minder vervelend.

Een veelvoorkomende oorzaak van hormonale acne op latere leeftijd, vooral bij mannen, is een teveel aan stress. Stress gaat namelijk samen met een productie van hormonen, ook wel de ‘stresshormonen’ genoemd. Onder deze hormonen valt bijvoorbeeld het hormoon cortisol, een gestrest lichaam stimuleert de productie van dit hormoon. Een hoge concentratie cortisol heeft nadelige effecten op de huid. De barrièrefunctie van de huid wordt verminderd, het aantal stofjes dat de huid beschermt tegen aanvallen van buitenaf vermindert en het aanmaken van talg wordt gestimuleerd. Dit bij elkaar zorgt voor het ontstaan van acne.

Wanneer een volwassenen last heeft van acne, is het dus van belang om de oorzaak hiervan te vinden. Voel je je misschien vaak gestresst en opgejaagd?

Dan bestaat de kans dat je acneklachten worden veroorzaakt door deze stress. Probeer de oorzaak van de stress te achterhalen en zoveel mogelijk in de dammen. Neem daarnaast voldoende rust en tijd voor ontspanning.

Heb je last van acne en denk je dat misschien door een hormonale disbalans wordt veroorzaakt? Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een antwoord op deze vraag gekregen. In het e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ lees je meer over het ontstaan van acne en de tips en tricks hiervoor. Acne kan een grote impact hebben op je dagelijks leven en eigenwaarde. Maar na het lezen van dit e-book laat je je niet meer tegenhouden door de klachten en ben jij de baas over jouw acne!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.

Bedoordeel dit artikel