Home | Wat kun je doen tegen een opkomende puist?
opkomende puist

Wat kun je doen tegen een opkomende puist?

⏱ Leestijd: 2 minuten

Je voelde het al aankomen en je vrees blijkt de volgende dag gegrond, één opkomende puist. Je ziet de puist nog niet, je voelt de aanwezigheid echter wel. Een opkomende puist kan best pijnlijk zijn en omdat de puist zich nog onder de huid bevindt, is het best lastig om iets aan de opkomende puist te doen.

Wat is een opkomende puist?

Het kenmerkende van een opkomende puist is dat je ‘m aan voelt komen. Je huid voelt wat trekkeriger aan en verhard enigszins. De opkomende puist zie je niet. Je voelt deze puist alleen. Je hebt in dit geval te maken met een onrijpe puist en een puist die zich niet zomaar laat verwijderen of tegenhouden. Schrale troost; ook een opkomende puist verdwijnt automatisch. Hoe lang dit duurt, verschilt echter per geval. Toch zijn er wel degelijk een aantal dingen die je kunt doen om de opkomende puist in omvang af te laten nemen.

Hoe herken je een opkomende puist?

Een opkomende puist herken je niet zozeer, die voel je vooral. De puist is nog niet goed zichtbaar, al kan de huid boven de puist wel al wat roder gekleurd zijn. Als je de huid rondom de opkomende huid vastpakt en enigszins stretcht, dan kun je door je huid heen soms al een wit puntje zien.

Dat is echter niet bij iedereen het geval. Een opkomende puist voel je vooral. En goed ook. Onderhuidse puisten zijn vaak de meest pijnlijke puistjes. Geen wonder dat je er graag snel vanaf wilt.

Hoe voorkom je het worden van een puist?

Vooropgesteld; een puist laat zich niet gemakkelijk aan banden leggen of beteugelen. Hoewel een opkomende puist zich onderhuids bevindt en best pijnlijk is, wil je zeker niet dat hij doorgroeit tot een volwassen en zichtbare rode puist.

Om de groei van de opkomende puist een halt toe te roepen, knijp je de puist vooral niet uit. Hoewel de puist niet zichtbaar is, proberen veel mensen toch om de puist vast te krijgen en te verpletteren met de vingers. Een dergelijke handelswijze zal je je alleen maar meer schade berokkenen en kan zelfs voor een blijvend litteken zorgen.

Om de opkomende puist staande te houden en terug te dringen, kun je onder meer

  • Koelen met ijs
  • Deppen met appelcider azijn
  • Gebruik Vitamine C
  • Gebruik de juiste producten

Door te koelen met ijs, twee minuten is al genoeg, zorg je dat de zwelling in elk geval afneemt. De poriën bevriezen en opgebouwd vuil wordt zo uit de huid verwijderd. Je kunt na het koelen een concealer aanbrengen. Neem voldoende Vitamine C tot je, dep met een watje met appelcider azijn op het opkomende puistje en gebruik vooral de juiste producten.

Goede producten zijn producten die benzoylperoxide bevatten. Zorg dat je niet teveel aanbrengt, dit kan voor irritatie aan de huid zorgen. Kies dus voor een lage dosering en zorg bovendien dat je huid voldoende gehydrateerd wordt. Verder kun je baat hebben van de sappen uit het blad van Aloë Vera te gebruiken.

Tip voor je huidverzorging

Puist

Onze Bestseller

Onze bestseller tegen acne

Download nu 'De baas over jouw acne'

Zo raakte ik verlost van mijn puistjes

  • Heb je al veel geprobeerd en lijkt niets te werken?
  • Zie je door de bomen het bos niet meer tussen alle dure middeltjes?
  • Blijven je puistjes keer op keer terugkomen als ze net weg zijn?
  • Ben je op zoek naar een heldere aanpak in de strijd tegen puistjes?

Herken je één van deze punten? Dan is 'De baas over jouw acne' ook iets voor jou. Download de aanpak die mij (en velen met mij) heeft geholpen!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

De baas over jouw acne cover