Leestijd: 4 minuten

Het is een zeer vervelende plek om een puist te hebben. En toch heeft vrijwel iedereen wel eens een puist in het oor gehad. Vaak voelen puistjes in je oor extra pijnlijk aan en vanwege de plek zijn ze ook minder gemakkelijk te bestrijden als een pukkel op je kin.

Wat is een puist in je oor?

En toch is een puist in je oor eigenlijk niet bijzonder. Het is in elk geval niet anders dan een puist op je kin, je schouders of je rug. De puist ontstaat ook op dezelfde manier als dat pukkels op andere delen van het lichaam ontstaan. Ook niet onlogisch, de huid van het oor is niets anders dan de huid op de rest van je lichaam.

De puist in je oor ontstaat dus ook wanneer de poriën verstopt raken. Die verstopte poriën kunnen gaan ontsteken en vervolgens de oorzaak zijn van puistjes en pukkels in het oor. Voordeel, als je daar überhaupt van mag spreken, is dat de puist minder zichtbaar is. De puist kan ontstaan in de oorschelp maar even goed in de gehoorgang achter de oren. En natuurlijk op alle andere plekken op het lichaam, zoals de neus, de lippen en zelfs je rug.

Ontstaan van een puist in het oor

Heb je even? De puist die je zo dwars zit in je oor kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan er sprake zijn van een bacteriële infectie, die een ontstekingsreactie rond de talgklier kan veroorzaken. Ingegroeide haren en teveel oorsmeer kan ook een oorzaak zijn. In algemene zin kan een slechte hygiëne in breed perspectief debet zijn aan het ontstaan van een puist in je oor.

Ook het feit dat we nogal eens met de vingers in de oren zitten kan leiden tot pukkels of puistjes in je oren. Ga maar eens na hoeveel viezigheid er via je vingers in het oor terecht kan komen. Begeef jij je vaak in een ruimte met veel vuil en stof, dan loop je een grotere kans op een puist in het oor. Het kan echter ook ‘gewoon’ een talgklier zijn die teveel oorsmeer produceert.

Heb je een koptelefoon of oordopjes? Het delen ervan kan eveneens leiden tot een puist in je oor. Verder is vuil water een risicofactor, net als teveel stress, te weinig ontspanning en hormonale schommelingen de oorzaak kunnen zijn van het ontstaan van puistjes in de oren. Tenslotte kan ook het langdurig dragen van hoeden en helmen de kans op een puist in je oor vergroten.

4 tips om een puist in je oor te voorkomen

Als je eenmaal een puist in je oor hebt gehad, dan zul je als de puist eenmaal verdwenen is er alles aan doen om te voorkomen dat zich opnieuw pukkels in een van de oren zullen ontwikkelen. Je weet immers hoe vervelend dat kan zijn. Er zijn een aantal supplementen en crèmes die je kunnen helpen om puistjes tegen te gaan en te snel te verhelpen. Maar dat is zeker niet het enige. Hieronder vind je vier tips die helpen om een puist in je oor te voorkomen.

Oorsmeer verwijderen

Het is belangrijk om oorsmeer te verwijderen. Hiermee verklein je de kans op een puist in je oor. Het verwijderen van oorsmeer doe je bij voorkeur met een speciale oor reiniger. Je haalt het zeker niet weg met je vingers. Over vingers gesproken, een puist in je oor knijp je nooit uit. Dit kan namelijk voor veel grotere schade zorgen.

Hecht aan hygiëne

Hygiëne is erg belangrijk bij de voorkoming van puisten in je oor, maar zeker ook op andere delen van je lichaam. Vergeet dus voortaan als je het gezicht reinigt niet om ook je oren te wassen. Indien mogelijk probeer je ook je omgeving steeds zo schoon mogelijk te houden.

Voorkom stress en overweeg de pil

Ook teveel stress kan zorgen dat je eerder te maken krijgt met puistjes in het algemeen en een pukkel in je oor in het bijzonder. Zorg dat je voldoende ontspant. Om de oorzaak die hormoonschommelingen heet aan te pakken, kun je overwegen om over te stappen op de anticonceptiepil. De pil staat bekend om het feit er van hormoonschommelingen veel minder sprake is.

Eet en leef gezond

Om te stellen dat je de rest van je leven volgens een streng dieet moet leven teneinde puistjes in je oor te voorkomen, gaat een brug te ver. Wel is het zo dat een gezondere leefstijl en uitgebalanceerde voeding de kans op puistjes verkleint.

5 tips om te behandelen

Heb je al een puist in je oor? Dan wil je er zo snel mogelijk af. Laten we je in dat kader vijf tips geven:

  • Was je oren tenminste twee keer per dag en wees extra scherp op de algehele hygiëne.
  • Breng een warmtekompres aan om de puist sneller tot rijping te laten komen. 
  • Gebruik een middel waarin benzoylperoxide is opgenomen. Dit kan ook gewoon in je oor gebruikt worden.
  • Zorg er voortaan voor dat er geen shampoo in je oren terecht komt en zorg dat je alleen in aanraking komt met schoon water.
  • Breng voor je gaat slapen zout water of een crème aan op de puist in je oor. Verder is het goed te weten dat een gesnipperde ui de verspreiding van bacteriën tegen gaat.
  • Er zijn mensen die goede ervaringen hebben met Tea Tree olie om snel puistjes weg te krijgen. Als je wat Tea Tree Olie op een wattenstaafje doet, dan kun je de puistjes precies aanstippen. Ik doe dit zelf altijd ‘s ochtends als ik wakker wordt en ‘s avonds voor het naar bed gaan en gebruik de Tea Tree Olie van Jacob Hooy.
Tea tree olie tegen puistjes
4.8/5 - (6 stemmen)