Leestijd: 5 minuten

Niet is zo frustrerend als het last hebben van puistjes. Elke ochtend is het weer een verrassing wat je aantreft op je gezicht wanneer je in de spiegel kijkt. Sta je deze keer juichend voor de spiegel? Of zie je toch weer een rood puistje verschijnen op je kin? Met gevoelens als onzekerheid en schaamte begin je vervolgens de dag. Het puistje op je kin is immers voor iedereen zichtbaar. Ondanks dat acne op de kin bij velen voorkomt, zijn we toch nog steeds geneigd elk puistje zo goed mogelijk te camoufleren en te verbergen. Maar waardoor worden puistjes op de kin nu veroorzaakt? En wat kun je ertegen doen?

Oorzaak puistjes op de kin

Net zoals het voorhoofd en de neus, is de kin een veel getroffen plek van acne. Deze drie plekken op het gezicht vormen samen dan ook de zogenoemde T-zone. Het gebied van het gelaat dat het meest vatbaar is voor oneffenheden zoals mee-eters, pukkels en puistjes. En dat is niet voor niets.

De T-zone bevat namelijk vele actieve talgkliertjes. Dit is dan ook de meest voorkomende oorzaak van puistjes op de kin. Talgkliertjes worden actief genoemd wanneer ze relatief veel talg aanmaken en sterk reageren op veranderingen in de talgproductie. Een gezonde huid bevat de juiste balans tussen de hoeveelheid talg die wordt aangemaakt en de hoeveelheid talg die weer uitgescheiden wordt door de talgklieren. Op plekken met veel actieve talgkliertjes, zoals op de kin, is deze balans verstoord. Talg wordt overmatig geproduceerd waardoor talg zich ophoopt en poriën verstopt kunnen raken.

Naast de overactieve talgkliertjes zijn er andere diverse factoren die puistjes en acne op de kin kunnen aanwakkeren. Dit zijn enkele boosdoeners:

Hormonen

Bepaalde signaalstoffen in ons lichaam, ook wel hormonen genoemd, hebben invloed op het ontstaan van onzuiverheden op de huid. Dit zijn vooral de androgenen hormonen, de mannelijke hormonen in ons lichaam. Een grotere concentratie van deze hormonen in ons bloed stimuleren direct de talgkliertjes tot het aanmaken van talg en daardoor indirect het ontstaan van puistjes. Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen boven de vijfentwintig jaar naar aanleiding van veranderde hormoonspiegels, te maken krijgen met puistjes op de kin. Hormoonspiegels veranderen nu eenmaal gedurende ons leven, maar factoren als het slikken van de pil, menstruatie, onvoldoende nachtrust en stress kunnen hier invloed op uitoefenen.

Blootstelling aan bacteriën

We spreken pas van puistjes wanneer verstopte talgkliertjes of haarzakjes ontstoken raken. Het is dan ook een feit dat bij het ontstaan van puistjes altijd bacteriën betrokken zijn. Naast de al aanwezige bacteriën in en op de huid, worden de huidporiën op de kin gedurende de dag blootgesteld aan diverse bacteriën en schadelijke stoffen van buitenaf. De kin is immers ook een plek die bewust of onbewust veel aangeraakt wordt. Hierdoor krijgen de bacteriën sneller de kans om ontstekingen en infecties te veroorzaken.

Onderhuidse puistjes op de kin

Zoals de naam al zegt, bevinden deze puistjes zich onderhuids. Hierdoor zijn ze niet alleen moeilijker te behandelen, maar doen ze vaak ook nog eens verschrikkelijk veel pijn. Wanneer je veel last hebt van onderhuidse puistjes op de kin, spreken we ook wel van cystische acne.

Net zoals de meeste vormen van acne, wordt cystische acne in de meeste gevallen veroorzaakt door androgene hormonen. Omdat hormonen hierbij een belangrijke rol spelen, ontstaat deze vorm van acne vaak tijdens de puberteit, de menstruatiecyclus, een zwangerschap of de overgang. Cystische acne kan echter zowel bij mannen als bij vrouwen, kinderen of baby’s ontstaan. Hoewel uit onderzoek blijkt dat cystische acne vooral tot uiting komt bij vrouwen boven de dertig, worden er geen leeftijden aan deze vorm van acne gekoppeld. Waarom de talgkliertjes in de huid nu zo heftig reageren op de veranderingen in de androgene hormoonspiegels is nog onbekend. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen.

Het gevolg van de veranderende hormonen is een overmatige talgproductie. Talgkliertjes op de kin produceren te veel talg waardoor ze verzadigd raken. De talgklier zwelt op, wordt hard en barst op den duur onderhuids open. Hierdoor ontstaat er onder de huid een acute ontsteking die veel pijn en roodheid geeft. De cystische acne is geboren.

Zoals als de naam al doet vermoeden, uit cystische acne zich door middel van cystes. Dit zijn holtes in het lichaam gevuld met vocht, lucht of andere lichaamsstoffen. In het geval van acne zijn deze holtes gevuld met talg en pus. Ze zijn erg opvallend en hebben het uiterlijk van rode, bolvormige, gladde zwellingen. De zwellingen zijn pijnlijk en behoeven een lang genezingsproces, vaak met littekens tot gevolg.

Acnelittekens op de kin

Acne kan niet alleen op het moment zelf klachten veroorzaken, maar ook vervelende sporen achterlaten. Puistjes zijn namelijk allemaal kleine wondjes die na het genezingsproces een litteken kunnen achterlaten.

Littekens zijn zichtbare afwijkingen van de huid die na beschadigingen van de huid kunnen ontstaan. Ze zijn er in allerlei vormen en maten, variërend in grootte, kleur en zichtbaarheid.

Omdat cystische acne de meest voorkomende vorm van acne op de kin is, komen acnelittekens hier regelmatig voor. Dit is een ernstige vorm van acne die vaak moeilijk te behandelen is. Het risico op huidbeschadigingen en daarbij de vorming van littekens is hierdoor vele malen groter.

Hoewel je de vorming van acnelittekens niet geheel kunt voorkomen, kan je het risico hierop wel verkleinen. Hier zijn enkele tips:

Knijp puistjes nooit uit

Hoewel het erg verleidelijk is om die opvallende rode puistjes te laten verdwijnen door eens flink te knijpen, is dit niet verstandig. Naast dat je vaak te maken hebt met onrijpe puistjes die nog niet klaar zijn om uitgeknepen te worden, zet je tijdens het uitknijpen ook veel druk op de huid. De huid is een zeer gevoelig orgaan dat niet opgewassen is tegen een grote hoeveelheid druk. Ongemerkt zal je dan ook snel te veel druk zetten waardoor de huid beschadigd raakt. De voedingsbodem voor littekenvorming.

Wondverzorging

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar ook puistjes hebben verzorging nodig. Ondanks dat het niet om een grote schaafwond of een diepe snee gaat, zijn puistjes wel degelijk wondjes die ook voldoende aandacht verdienen. Wondverzorging is belangrijk wanneer het om littekens gaat. Door een wondje goed te verzorgen, zorg je er namelijk voor dat de huid zo optimaal mogelijk kan herstellen. De kans op littekenvorming zal hierdoor verkleinen.

Hoe verwijder je puisten op de kin?

Zoals je misschien wel weet, is er nog geen magisch wondermiddel op de markt waarmee puistjes in een handomdraai weg te toveren zijn. Puistjes geheel verwijderen is dan ook een onmogelijke opgave, maar wees niet getreurd. Deze tips kunnen je helpen om puistjes op de kin te verminderen én te voorkomen:

Leef gezond

Dit klinkt misschien als een onbereikbaar ideaal, maar een gezonde levensstijl is erg belangrijk in combinatie met acneklachten. Ongezonde voeding, onvoldoende slaap of te weinig ontspanning kan namelijk invloed hebben op de talgproductie in jouw lichaam. En wanneer de talgproductie gestimuleerd wordt, zijn puistjes het gevolg. Kijk daarom kritisch naar jouw levensstijl. Wat kun je zelf veranderen en verbeteren om je gezondheid een boost te geven?

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een effectieve en werkzame stof tegen puistjes. Het kan dan ook helpen om de rode plekjes op je kin aan te stippen met deze snelwerkende stof. Het zuur weekt de bovenste huidlaag los waardoor het overtollig talg sneller zijn uitweg kan vinden en bovendien heeft het een ontstekingsremmende werking.

Heb je dagelijks last van vervelende, rode puistjes op je kin? Helaas is acne op de kin een veel voorkomend probleem met diverse oorzaken. Hopelijk heeft het lezen van deze blog je meer inzicht gegeven in deze oorzaken en mogelijke oplossingen daarvan. Ga niet bij de pakken neerzitten bij het zien van de rode puistjes, maar pak ze aan! 

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.

5/5 - (1 stemmen)