Leestijd: 5 minuten

Er zijn echt mensen die blij zijn met puistjes op de rug. Ze halen opgelucht adem nu de puistjes in elk geval niet op de kin zitten. Er valt echter niets te lachen als je te maken hebt met puistjes op de rug. Integendeel. Het kan buitengewoon vervelend zijn en ook nu hebben de puistjes een ontsierende werking. Lees hier alles over puistjes op de  rug, over de oorzaak van dit toch grote probleem en hoe je de puistjes kunt bestrijden.

Wat zijn puistjes op de rug?

Heb je te maken met puistjes op de rug? Dan zijn de poriën verstopt geraakt en heeft talg zich met dode huidcellen opgehoopt. In het verklaren van wat een puistje op de rug is, ligt ook meteen het antwoord verscholen. Je moet namelijk zien dat je af komt van de dode huidcellen en overtollig talg.

De puistjes op de rug kunnen uiteindelijk leiden tot huidontstekingen. In dat geval ben je nog veel verder van huis. Nu je weet dat je puistjes hebt, is het ook goed te weten wat je vooral niet moet doen. Je pulkt namelijk nooit aan de puistjes en probeert ze ook niet uit te knijpen. In negen van de tien gevallen levert dit juist extra schade op en kunnen er littekens ontstaan. En die zijn blijvend.

Wat is de oorzaak van puistjes op de rug?

Het feit dat je te kampen hebt met puistjes op de rug kan verschillende redenen hebben. Zweet is een van de meest voorkomende redenen waarom er zich puistjes vormen op je rug. Zeker ook de combinatie van zweet, vuil en dode huidcellen kunnen er de oorzaak van zijn dat de poriën sneller verstopt raken. Verstopte poriën zijn de voornaamste oorzaak van puistjes.

Het is dus zeer verstandig om nadat je gezweet hebt- als je bijvoorbeeld gesport hebt dus- de rug af te spoelen met water. Idealiter doe je dat onder de douche. Ook te strakke kleding kan een oorzaak zijn van puistjes op de rug.  Draag je te strakke kleding, dan creëer je ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van puistjes op de rug. Kies liever voor luchtige en losjes vallende kleding van katoen. Laat synthetische producten net als strakke stoffen liever in de kast hangen. Draag kleding die het voor de huid mogelijk maken te ademen. Zo maken bacteriën minder kans zich uit te breiden.

Nog een reden is dat je geen schone kleding draagt en ook het textiel in je omgeving vuil is. Draag je vuile kleding en is bijvoorbeeld je beddengoed niet schoon, dan biedt je bacteriën de kans om puistjes te veroorzaken. Ook het gebruik van conditioner kan een reden zijn, zeker als je langer haar hebt. Heb je lang haar en behandel jij je haar met conditioner, dan laat je dit even intrekken. In dat geval kan de conditioner voor verstopping van poriën zorgen, zeker als jij je rug niet goed afspoelt. Of heb je last van puistjes op de kin? Lees hier meer over puistjes op de kin.

Puisten op de rug bij een volwassene

Puistjes worden nog steeds door veel mensen gekoppeld aan tieners, aan pubers. De term jeugdpuistjes is er ook niet voor niets. Toch kun je zeker ook op gevorderde leeftijd te maken krijgen met puistjes. Dat kan zelfs als je in de puberteit juist helermaal geen puistjes hebt gehad.

Bij puisten op de rug bij een volwassene wordt behalve de al genoemde oorzaken ook vaak verwezen naar de invloed van hormonen, stress en de leefstijl. Het is een gegeven dat hoe gezonder je leeft, hoe kleiner de kans is op puisten op je rug. Ook de rol van darmbacteriën moet niet onderschat worden. Is je darmflora van slag, dan kan dat tot uiting komen in de huid. En een goed werkende darmflora heeft weer alles te maken met gezonde voeding.

Onderhuidse puist rug

Het kan nog erger. Je kunt namelijk te maken krijgen met reguliere puistjes op de rug, het kan echter ook gaan om een onderhuidse puist op de rug.  Deze puist voelt harder aan en is vaak ook groter. Omdat de puist zich onder de huid bevindt, is de puist lastiger te bestrijden. Schrale troost is dat de onderhuidse puist uiteindelijk vanzelf weer verdwijnt.

Het ontstaan van een onderhuidse puist? De kleinere haartjes op je huid zijn stuk voor stuk verbonden met een talgklier. Deze klier maakt talg aan en dat komt op de huid. Produceren ze teveel talg, dan raken de poriën verstopt en ontstaan mee-eters. Vanwege de verstopping kunnen de bacteriën zich vermenigvuldigen. Dit leidt tot een ontsteking en tot een puist.

Hoe behandel je acne op de rug?

Het is erg vervelend, acne op de rug. Gelukkig is het net als de pukkels op je kin prima te behandelen. Probleem is soms wel de bereikbaarheid van de rug. Het  kan dus zijn dat je zo nu en dan assistentie moet vragen. Belangrijk bij de behandeling van het probleem is te weten wat de oorzaak is. Is het de voeding? Komt het door het gebruik van bepaalde producten of is het een kwestie van hormonen? Weet je hoe de puistjes veroorzaakt worden, dan kun je door bepaalde dingen te laten heel erg veel ellende voorkomen. Soms is het maar iets klein.

Verschoon eens wat vaker je beddengoed of was je rug met een mildere zeep. Het kan iets relatief kleins zijn dat het probleem al voor een groot deel op kan lossen.  Het behandelen van acne op de rug betekent ex foliëren. Dit kan door een milde scrub te gebruiken. Zo verwijder je de oude huidcellen en juist die zijn verantwoordelijk voor het verstoppen van de poriën.  Gebruik bij de bestrijding van acne op de rug bij voorkeur producten met salicylzuur en benzoylperoxide. Dit schakelt bacteriën uit. Ook een bodylotion met salicylzuur  kan oplossing bieden.

4 tips om er vanaf te komen

Er zijn verschillende manieren om van die hinderlijke puistjes op de rug af te komen. Het blijft ook erg persoonlijk welke manier bij jou nou het beste is. Toch hebben we vier tips uitgelicht die helpen om van acne op de rug af te komen. Doe er je voordeel mee.

Wassen met een pH neutrale body wash

Kies onder de douche voor een pH neutrale body wash. Zorg dat het product geen parfum bevat en met de zeep haal je vet en vuil weg. Doe dit met een zachte borstel met synthetisch haar. Ga zachtjes te werk en verwijder met de borstel de dode huidcellen.

Zorg voor schoon textiel en kleding

Het is belangrijk dat je huid steeds kan ademen. Geef bacteriën niet de kans zich te vermenigvuldigen. Anders  ontstaan er sneller ontstekingen. Gebruik dus schone handdoeken na het douchen. Zorg ook dat jij je beddengoed regelmatig schoonmaakt.

Douche meteen na het sporten

Zweet kan er de oorzaak van zijn dat je sneller pukkels op de rug krijgt. Zeker als je zweet lang op de rug laat zitten.  Ga dus meteen douchen na het sporten. Ben jij iemand die toch al veel zweet, neem dan een schoon shirt mee naar je werk bijvoorbeeld. Zo kan de huid blijven luchten.

Hydrateer de huid

Het klinkt voor menigeen wat tegenstrijdig. Toch is het belangrijk de huid te hydrateren. Ook het feit dat je een vochtarme huid hebt, kan de oorzaak van puistjes zijn. Een vochtarme huid kan meer talg produceren en dat kan weer resulteren in een ophoping in de poriën met puistjes als gevolg.

Bedoordeel dit artikel