Leestijd: 4 minuten

Puistjes, iedereen heeft er wel een keer mee te maken gehad. Of die vervelende indringer nu op je gezicht verscheen of op een ander deel van je lichaam, fijn is het nooit. Want hoewel het gezicht, de rug, de nek en de schouders de populairste plekken zijn voor de onzuiverheden, kunnen ze vrijwel overal op het lichaam ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoofdhuid, de benen, de billen of de oksel. Maar wat doe je als je zo’n indringer ontdekt onder je oksel? Want ondanks dat hij niet zichtbaar is voor de buitenwereld, kun je er wel veel last van ervaren. In deze blog lees je meer over puistjes onder de oksel.

Puistjes op het lichaam

Allereerst is het goed om te begrijpen waarom puistjes en onzuiverheden op het gehele lichaam kunnen ontstaan. De voornaamste reden hiervan is de ruime aanwezigheid van talgklieren en haarzakjes, welke zich niet alleen op het gezicht bevinden. Haargroei en talgaanmaak is namelijk voor vrijwel het gehele lichaam van belang. Zo helpt lichaamsbeharing bij het warmhouden van je lichaam en zorgt taal voor de hydratatie en elasticiteit van de huid.

De vele talgkliertjes en haarzakjes zijn dus niet voor niets aanwezig, maar kunnen wel vervelende gevolgen met zich meebrengen. Ze spelen namelijk een belangrijke rol bij het ontstaan van puistjes en onzuiverheden.

Hoe ontstaan puistjes?

Dat puistjes kunnen ontstaan, is geen geheim. Toch blijken maar weinig mensen te weten wat de aanleiding hiervan is. Komt het nu door een slechte hygiëne, hormonen of het eten van chocolade? Maar ondanks dat ze alle drie mee kunnen spelen, zijn ze nooit de directe oorzaak van de onzuiverheden.

Puistjes ontstaan namelijk altijd als gevolg van een ontsteking. De aanleiding van deze ontsteking kan echter wel flink verschillen. Hier komen de talgkliertjes en haarzakjes dan ook om de hoek kijken. Haarzakjes en verstopte talgkliertjes zijn namelijk een geliefde plek voor bacteriën. Ze veroorzaken hier ontstekingen met een rood en pijnlijke zwelling tot gevolg: het puistje.

Puistjes onder de oksel

Nu we weten dat ontstekingen van haarzakjes en talgkliertjes vaak de boosdoeners zijn van de ontstane puistjes, kunnen we ook de onzuiverheden onder de oksel verklaren. Deze bevinden zich immers ook onder de oksel. Zowel het scheren en epileren als de oksel als de dagelijkse wrijving van het onderarm gebied, kunnen leiden tot ontstekingen en dus tot onzuiverheden.

Naast deze veelvoorkomende oorzaken van puistjes onder de oksel, kennen we ook nog een aantal andere oorzaken hiervan. Hieronder bespreken we er een paar:

1. Allergische contactdermatitis

De hierboven genoemde ingewikkelde term betekent niet meer dan een allergische reactie van de huid op een bepaalde stof of ingrediënt. De huid van de oksel is erg dun en gevoelig en verdient dan ook veel liefde en aandacht. Toch stellen we de huid van de oksel meer bloot aan mogelijk irriterende stoffen dan we in eerste instantie misschien zouden verwachten. Denk bijvoorbeeld aan deodorant, zeep, wasmiddel en kleding. De huid kan hierop reageren met een allergische reactie dat gepaard gaat met een rode, branderige en jeukende huid. De huid kan een hobbelige uitslag gaan vertonen, gelijkend op kleine rode puistjes. Gelukkig zijn er medicijnen en crèmes verkrijgbaar om de irritatie en uitslag te verminderen.

2. Folliculitis

Folliculitis is een huidafwijking die gekenmerkt wordt door ontstekingen van de haarzakjes. In tegenstelling tot een enkele ontsteking, gaat het hier om meerdere ontstekingen van bij elkaar liggende haarzakjes. Folliculitis uit zich dan ook met kleine, rode, jeukende bultjes of puistjes die verspreid onder de oksel liggen in het patroon van de haargroei. Dit wordt ook wel ‘folliculaire rangschikking’ genoemd. Deze huidafwijking verloopt meestal zonder complicaties en gaat na verloop van tijd vanzelf over. Toch kunnen sommige mensen steeds opnieuw folliculitis en dus puistjes ontwikkelen.

3. Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidziekte die vaak de oksels en de liezen aantast, de gebieden waar zich veel haarzakjes bevinden met veel olie en zweetklieren in de buurt. De ziekte kenmerkt zich door terugkerende, pijnlijke, puistachtige bultjes onder de huid en verschijnt in de meeste gevallen na de puberteit. Hidradenitis suppurativa houdt vaak jaren aan en verergert in de loop der jaren. Ondanks dat de oorzaak meestal onbekend is en de ziekte ongeneeslijk is, is er wel verbetering mogelijk door bijvoorbeeld leefstijlveranderingen, antibiotica of chirurgie.

4. Schimmelinfectie

De oksels hebben een grotere kans om getroffen te worden door de zogenaamde ‘Candida’ gist. Deze schimmelinfectie aan de huid ontstaat namelijk op gebieden waar de huid vaak nat wordt, de warme vochtige gebieden. En naast het regelmatig wassen van de oksels, produceren de oksels uiteraard ook een bepaalde hoeveelheid zweet. De gist dringt onder het huidoppervlak door en veroorzaken een vervelende infectie met pus gevulde rode puisten tot gevolg. Ondanks dat de schimmelinfectie veel ongemak en schaamte kan geven, is deze goed te behandelen met voorgeschreven antischimmelmiddelen.

5. Ingegroeide haar

Naast het ontstoken haarzakje, kan ook een ingegroeide haar aan de basis liggen van onzuiverheden onder de oksels. De oksel bevatten namelijk dikkere haren, waardoor de kans op een ingegroeid haartje toeneemt. Een ingegroeide haar is een haartje dat uit het haarzakje is gegroeid en vervolgens door op te rollen of op te krullen terug in de huid probeert te groeien. Op de huid ontstaat hierdoor een zichtbaar puistje dat samengaat met jeuk, pijn, pus of een ontsteking.

Gelukkig verdwijnen ingegroeide haren en daarmee de puistjes in de meeste gevallen spontaan en is er geen behandeling nodig. Puisten onder de oksel kunnen dus uiteenlopende oorzaken hebben. Zo kan het komen door een schimmelinfectie, een allergische reactie, wrijving of een ingegroeid haartje. Hoewel het vaak gepaard gaat met veel pijn en ongemak, zijn de meeste oorzaken van puistjes onder de oksels wel goed te behandelen. Afhankelijk van de oorzaak zijn er genoeg behandelingen mogelijk, zowel medisch als niet-medische, om die vervelende puisten en bijbehorende symptomen te verminderen.

Wil je meer weten over hoe je een puist het snelst kunt laten verdwijnen? Bekijk dan mijn artikel “De 7 beste supplementen tegen puistjes“.

1/5 - (1 stemmen)