Leestijd: 6 minuten

Wij weten als geen ander dat het ontzettend moeilijk kan zijn om je weg te vinden in alle middelen die er beschikbaar zijn tegen puistjes en acne. Om je toch een beetje te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van de beste en/of meest gezochte producten met benzoylperoxide tegen puistjes en acne. Per product leggen we precies uit wat het is, waar het bij helpt, wat de kracht van benzoylperoxide is en hoe je het gebruikt. We hebben de producten op willekeurige volgorde gezet, zodat jij zelf kunt beoordelen welk product het best bij jou past.

1. Benzac Gel bij Jeugdpuistjes 5%

Wat is het?

Benzac Gel is een huidgel met een genezende en verzorgende werking op acneklachten.

Waar helpt het bij?

Zoals de naam al zegt, is de gel geschikt voor het snel en effectief behandelen van jeugdpuistjes, pukkels en mee-eters. Met behulp van de gel zijn de opvallende en vervelende klachten binnen 14 dagen zichtbaar minder geworden.

Wat is de kracht van dit product?

Een belangrijk en waardevol ingrediënt van dit product is benzoylperoxide. Deze actieve stof pakt puistjes bij de bron aan door de boosdoeners, de bacteriën, zo snel mogelijk te doden. Daarnaast worden verstopte poriën gezuiverd, de aanmaak van overtollig talg geremd en zwellingen verminderd.

Hoe gebruik je het?

Voordat het product in contact komt met de huid, is het belangrijk om de huid te reinigen met een milde, zeepvrije reiniger of lauw water. De gel breng je bij voorkeur ‘s avonds dun aan op de huid, alleen op de plekken met acneklachten. Masseer de gel niet in en was de gel de volgende ochtend van de huid af.

Let op!

Het is belangrijk om het product niet beneden een temperatuur van 25℃ te bewaren om de effectiviteit van de gel te garanderen. Sluit de tube ook altijd goed af. Daarnaast kan de actieve stof benzoylperoxide een blekend effect hebben op haren, wenkbrauwen en textiel. Gebruik daarom een witte handdoek en wit beddengoed.

Wanneer er na het gebruik van de gel sprake is van roodheid of zwelling, dient de behandeling te worden gestopt en een arts te worden geraadpleegd.

2. Benzoylperoxide Hydrogel 10%

Wat is het?

Dit product is een huidgel met benzoylperoxide als actief bestanddeel ter bestrijding van jeugdpuistjes.

Waar helpt het bij?

Benzoylperoxide Hydrogel 10% is een geschikt product voor de behandeling van acneklachten, waaronder jeugdpuistjes, pukkels en mee-eters. Bij het juiste gebruik van de gel zullen de klachten verminderd en voorkomen worden. Tijdens de behandeling zullen de puistjes in omvang en aantal afnemen.

Wat is de kracht van het product?

De kracht van dit product zit hem in de aanwezigheid van de stof benzoylperoxide. Benzoylperoxide is een actieve stof met verschillende effectieve werkingen op de huid. Zo wordt de bovenste huidlaag losgeweekt, de groei van bacteriën geremd, en ontstekingsverschijnselen verminderd.

Hoe gebruik je het?

Bij de start van de behandeling dient de hydrogel eenmaal daags aangebracht te worden op de aangedane en gereinigde huid. De gel breng je ‘s avond voor het slapen aan en was je de ochtend daarna er weer af. Als de behandeling in de eerste dagen goed verdragen wordt, kan de gel tweemaal daags gebruikt worden, zowel ‘s avonds als ‘s ochtends.

Let op!

De actieve bestanddelen in de gel kunnen snel voor irritatie zorgen. Heb je last van een gevoelige huid of gebruik je nog andere middelen en medicijnen? Probeer de hydrogel dan eerst uit op een klein huidoppervlak. Gebruik de gel niet als er binnen 24 uur roodheid of jeuk optreedt.

Benzoylperoxide ervaringen

De schappen liggen er vol mee: huidverzorgingsproducten. Of je nu een reinigende lotion of een verzorgende crème nodig hebt; bijna alles is te vinden. Maar het grote aantal aan producten heeft ook een groot nadeel. Want welk huidverzorgingsproduct kun je nu het best gebruiken? Welk product geeft het resultaat waar je op hoopt?

Wanneer het om puistjes gaat, zitten we vaak met ons handen in het haar. Zo snel als de puistjes ontstaan, zo langzaam lijken ze te verdwijnen. Misschien heb je al van allerlei producten tegen onzuiverheden aangeschaft of weet je simpelweg niet waar je moet beginnen. Er komen immers steeds meer potentiële effectieve producten op de markt voor acne. Neem bijvoorbeeld benzoylperoxide, een basis geneesmiddel dat voorheen vooral werd gebruikt als bleekmiddel, maar nu steeds meer wordt toegepast bij de behandeling van een onzuivere huid. Maar wat is benzoylperoxide nu precies? En wat zijn de ervaringen met dit bekende bleekmiddel?

Wat is benzoylperoxide?

Tot op de dag van vandaag wordt benzoylperoxide nog steeds gebruikt als bleekmiddel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bleken van de tanden of het haar. Benzoylperoxide behoort namelijk tot de peroxides, krachtige middelen die permanente kleur verwijderen of verminderen.

De blekende eigenschap is echter niet de eigenschap waardoor benzoylperoxide wordt toegevoegd aan huidverzorgingsproducten. Benzoylperoxide blijkt naast een bleekmiddel immers ook een antibacterieel en ontstekingsremmend middel te zijn. Deze eigenschappen verklaren dan ook de toepassing van dit middel in de behandeling van een geïrriteerde en onzuivere huid.

Bij het ontstaan van puistjes zijn altijd bacteriën betrokken. Hoewel de huidbarrière vele goede bacteriën bevat, zijn er ook een heleboel schadelijke bacteriën aanwezig. Deze bacteriën kunnen beschadigingen, irritaties en ontstekingen veroorzaken die zich in de meeste gevallen uiten als de welbekende puistjes. Benzoylperoxide gaat dit proces tegen door een deel van de schadelijke bacteriën onschadelijk te maken. Samen met het remmen van ontstekingen zorgt dit voor een vermindering van het ontstaan van onzuiverheden.

Ervaringen met benzoylperoxide

Ondanks de antibacteriële en ontstekingsremmende werking van benzoylperoxide, vinden veel mensen het spannend om benzoylperoxide op de huid te gebruiken. Het blijft immers een bleekmiddel. Toch zijn er goede ervaringen met benzoylperoxide en blijkt het middel effectief te zijn in de strijd tegen puistjes. Hieronder vindt je een aantal ervaringen met het gebruik van benzoylperoxide op de huid:

1. Benzoylperoxide in combinatie met een vette huid

Puistjes en acne gaat vaak gepaard met een vette huid. Overactieve talgkliertjes zijn immers een veel voorkomende oorzaak. Acne in combinatie met een vette huid kan voor veel onzekerheid en schaamte zorgen. Je huid valt nu immers niet alleen op door de kleine rode bultjes, maar ook door de glimmende uitstraling.
Om puistjes te voorkomen en verminderen, is het van belang om de talg balans van de huid te herstellen. Benzoylperoxide heeft een remmende werking op de talgproductie. De talgkliertjes maken minder talg aan waardoor de huid niet alleen minder vet oogt, maar de huidporiën minder snel verstoppen. Puistjes, onzuiverheden en een glimmende huid zijn snel verleden tijd.

2. Benzoylperoxide in combinatie met een droge huid

Het uitdrogende effect van benzoylperoxide kan echter ook een negatieve invloed hebben op de huid. Wanneer je last hebt van een droge huid, is het dan ook verstandig om dit middel niet of in geringe mate te gebruiken. Ondanks dat de huidporiën door de afname van talg minder snel verstopt en ontstoken kunnen raken, zijn onzuiverheden op een droge huid snel geboren. Een droge huid kan namelijk veel jeuk en irritatie veroorzaken. Dit heeft vervolgens krabben, wondjes en ontstekingen tot gevolg. Geen aanrader dus!

3. Benzoylperoxide in combinatie met een gevoelige huid

Dat benzoylperoxide een relatief agressief product is, is algemeen bekend. Er is dan ook gebleken dat het gebruik van benzoylperoxide op een gevoelige huid schadelijke gevolgen kan hebben. Dit kan variëren van een licht allergische reactie tot onderhuidse vocht ophopingen en lichte brandwonden. Uit enkele ervaringen blijkt benzoylperoxide dus als een soort chemische peeling te werken. Achterhaal dus altijd eerst goed onder welk huidtype jouw huid valt om erger te voorkomen.

4. Benzoylperoxide is een perfecte ontstekingsremmer

Puistjes zijn eigenlijk niets meer dan kleine ontstekingen van de huid. De oplossing lijkt dan ook niet ver weg: ontstekingsremmers. Uit ervaring blijkt benzoylperoxide hiervoor een goede kandidaat, het bevat namelijk ontstekingsremmende ingrediënten. Daarnaast is benzoylperoxide direct op de huid aan te brengen waardoor, in vergelijking met bijvoorbeeld een antibioticum, de ontstekingen sneller aangepakt kunnen worden. De huid oogt snel rustiger en puistjes verdwijnen.

5. Benzoylperoxide gaat verhoorning tegen

De bovenste huidlaag blijft zich continu delen en vernieuwen. Dode huidcellen schilferen af en nieuwe huidcellen komen aan de oppervlakte te liggen. Dit is een natuurlijk proces dat in de meeste gevallen geen klachten veroorzaakt. In sommige gevallen heeft dit proces echter verhoorning tot gevolg. Verhoorning houdt in dat huidcellen langzaam uitdrogen en afsterven. Het lukt de huid hierbij niet om de uitgedroogde en dode huidcellen goed op te lossen en af te voeren waardoor de bovenste huidlaag verhard. Dode huidcellen, vuil en talg hopen zich op en verstoppen vervolgens de poriën. Ter voorkoming van puistjes is het dus van belang om verhoorning tegen te gaan en het natuurlijk proces van celvernieuwing te stimuleren.

Benzoylperoxide blijkt het verhoorningsproces tegen te gaan. Benzoylperoxide behoort namelijk tot de exfolianten, peelende producten die oude oppervlakkige huidcellen oplossen en verwijderen. Hierdoor krijgen de nieuwe huidcellen de kans om naar de oppervlakte te komen en wordt voorkomen dat een verhoornde huidlaag de huidporiën verstopt.

Uit verschillende ervaringen blijkt dus dat benzoylperoxide een effectief product is in de strijd tegen de hardnekkige puistjes. Het bevat namelijk zowel antibacteriële, ontstekingsremmende als peelende ingrediënten. Maar naast de positieve ervaringen, zijn er helaas ook minder goede ervaringen met dit product. Dit heeft vooral te maken met het huidtype. Een droge en gevoelige huid is kwetsbaar en dient liever niet of in geringe mate met benzoylperoxide te worden behandeld. Je wilt immers niet dat er meer beschadigingen en onzuiverheden op de huid ontstaan. Weeg dus goed af of benzoylperoxide een passend product is bij jouw huidtype. Heb je er vertrouwen in? Neem dan eens een kijkje bij de producten op onze site!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.
4.5/5 - (2 stemmen)