Leestijd: 5 minuten

Als we spreken van een ontstoken puist, dan doelen we in negen van de tien gevallen op een onderhuidse puist. Een ontstoken puist is meteen ook de meest pijnlijke puist denkbaar. De puist is hardnekkig, rood en vooral erg pijnlijk. De ontstoken puist ontstaat onder de huid. Bacteriën veroorzaken daar een ontsteking aan het haarzakje. Pus hoopt zich vervolgens op met alle gevolgen van dien. Er is geen geneesmiddel dat je heel snel van de ontstoken puist af kan helpen. Er zijn echter wel manieren die je helpen om eerder van de puist af te raken.

Wat is een ontstoken puist?

Een ontstoken puist ontstaat onder de huid. Bacteriën zorgen daar voor een ontstoken haarzakje. Vanwege die ontsteking krijg je een ophoping van pus. Omdat het haarzakje verstopt raakt, komt de onderhuidse of ontstoken puist tevoorschijn. Met alle pijnlijke gevolgen van dien. De haarzakjes of talgkliertjes vind je eigenlijk over heel je lichaam en ze maken zowel gewenste als ongewenste haargroei mogelijk.

Nadeel van haarzakjes is dat ze vatbaar zijn voor bacteriën. Door beschadigingen aan de huid kunnen bacteriën in de haarzakjes terechtkomen. Een beschadiging aan huid kan bijvoorbeeld ontstaan vanwege het dragen van te strakke kleding. Daarmee is meteen ook de gevoeligheid van de huid aangetoond. Of heb je meer last van een puist op je wangen?

Hoe ontstaat een ontstoken puist?

Er kunnen diverse factoren ten grondslag liggen aan het ontstaan van een ontstoken puist. Behalve de lichamelijke oorzaken, kan ook zoiets als stress debet zijn aan een ontstoken puist. Dat geldt eveneens voor een ongezond voedingspatroon en een gebrek aan gebalanceerde voeding. Zelfs een gebrek aan ontspanning kan ervoor zorgen dat je eerder te maken krijgt met een zeer pijnlijke ontstoken puist.

De algehele gezondheid is dus erg belangrijk. Ben je goed gezond, dan is dat goed voor je immuunsysteem, en dat helpt weer om je te beschermen tegen nare ontstoken puisten. Het is goed te weten dat een ontstoken puist vanzelf weer verdwijnt. Er is echter weinig zinnigs te zeggen hoe lang dat duurt. Je kunt er echter vanuit gaan dat dit wel enkele weken kan duren. De ontstoken puist is echter toch anders dan elke andere puist. Deze puist is namelijk pijnlijker.

Hoe behandel je een ontstoken puist?

Nog steeds hopen mensen die wel eens met een ontstoken puist te maken hebben of hebben gehad dat er een geneesmiddel komt dat de ontstoken puist in een keer laat verdwijnen. Dat middel is er niet en het is ook maar de vraag of dat er ooit zal komen. Er zijn wel voldoende producten beschikbaar die kunnen helpen om de ontstoken puist eerder te laten verdwijnen.

De werking van die middelen helpen bij het verwijderen van dode en overtollige huidcellen. Daardoor krijgt nieuwe huid weer de ruimte en dat heeft een zeer positieve uitwerking op de verstopte poriën. Dan namelijk kan overtollig talg weer eenvoudig zijn weg vinden en zo kunnen de ontstoken onderhuidse puisten sneller verdwijnen.

Het is bekend dat de behandeling van een ontstoken puist vooral gebeurt met zogenaamde peelende producten. Zeker als er sprake is van de aanwezigheid van salicylzuur of alpha hydroxy acid. Deze producten werken eigenlijk alleen als je het dagelijks gebruikt en de genoemde ingrediënten voor tenminste twee procent aanwezig zijn.

Peelende producten zorgen ervoor dat de opgehoopte buitenste huidcellen opgelost worden. Peelende producten dringen diep door in de porie. De talgprop die ontstaan is en die de ontstoken puist veroorzaakt zal nu vloeibaar worden. Talg kan zo gemakkelijk een uitweg vinden.

4 tips om er vanaf te komen

Word je geconfronteerd met een puist, dan ben je vaak al niet te genieten. Gaat het om een ontstoken puist, dan wil dat nog wel eens van invloed zijn op het humeur, om het maar voorzichtig uit te drukken. Hoewel het ultieme geneesmiddel er niet is, raden we je toch aan de volgende tips op te volgen.

Niet knijpen

Best vreemd dat de tips om iets tegen de ontstoken puist te doen begint met een advies wat je vooral niet moet doen. Toch is het goed om de aandacht te vestigen op het uitknijpen van een puist, want dat is iets wat je niet moet doen. De ontsteking zit in de dieper gelegen huidlaag en is daardoor nog onvoldoende rijp. Probeer je het wel, dan zal er in vrijwel alle gevallen niets uit de puist komen. Door toch te knijpen, raakt de dieper gelegen huidlaag enigszins gekneusd en de puist explodeert onderhuids. Aks gevolg daarvan ontstaat een nog rodere en dikkere puist en duurt het nog langer voor de puist weg is.

Voorkom stress

Een ontstoken puist komt van binnenuit. Om die reden wordt stress vaak opgevoerd als een reden waardoor je eerder te kampen kunt krijgen met een ontstoken puist. Zorg dus dat je geen stress ervaart. Bovendien gun jij jezelf voldoende ontspanningsmomenten om zo de stress van je af te schudden. Dit helpt daadwerkelijk om sneller weer een gezonde huid te hebben.

Drink voldoende water

Het drinken van voldoende water is essentieel als je snel af wilt raken van een ontstoken puist. Vergeet niet dat de huid het grootste orgaan is. En dat orgaan heeft simpelweg behoefte aan veel vocht. Drink dus tenminste elke dag anderhalve liter water. De huid moet voldoende gelegenheid krijgen om te kunnen hydrateren. Behalve dat je door wel voldoende te drinken sneller weer een gezonde huid hebt, helpt het drinken van voldoende water eveneens om de huid weer de bekende glans te geven.

Gebruik peelende producten

De snelste manier om van een ontstoken puist af te komen is het gebruik van peelende producten. Deze producten hebben een sterk ontstekingsremmende werking. Bovendien drogen ze de puistjes uit. Gebruik dagelijks een ex foliërende gezichtsreiniger met de genoemde ingrediënten, want dan lossen de opgehoopte huidcellen op en dringt het product door tot diep in de porie. Omdat de reiniger diep in de huid dringt, wordt de talg pop onder de huid vloeibaar gemaakt. Zo kan talg uit de talgprop veel gemakkelijker een uitweg vinden en ben jij dus ook veel eerder af van de ontstoken puist.

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.
5/5 - (1 stemmen)