Puistjes, niemand zit erop te wachten. Ondanks dat de onzuiverheden schaamte en onzekerheid met zich meebrengen, kunnen ze ook nog eens ontzettend pijn doen. Die pijnlijke vervelende indringers voel je vaak al van veraf aankomen. Toch kan je er vaak niks aan doen en moet je wachten totdat ze aan de oppervlakte verschijnen. Eenmaal in het zicht, erger je je groen en geel aan die pijnlijke puisten, ook wel bekend als steenpuisten. Maar wat zijn steenpuisten nu precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?
Wat zijn steenpuisten?
Hoewel je misschien geneigd ben om ze over één kam te scheren, kan er wel degelijk een verschil zitten tussen de ontstane puistjes. Zowel de oorsprong als het uiterlijk van de puistjes kunnen namelijk uiteenlopen. Onderhuidse puistjes worden in de volksmond ook wel steenpuisten genoemd. Deze naam danken ze aan het feit dat de ontstekingen erg hard aan kunnen voelen, zo hard als steen.
Hoe ontstaan steenpuisten?
Steenpuisten, oftewel onderhuidse puisten, ontstaan in de dieper gelegen huidlagen. Ze worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een ontsteking van haarzakjes, die zich in de lederhuid bevinden.
Haarzakjes hebben een functie bij de haargroei van ons lichaam. Zowel de vorm als de lengte van ons haar wordt in zekere mate bepaalt door deze haarzakjes. Ze zijn dus onmisbaar, maar niet onbereikbaar. Ondanks hun diepere ligging in de huid, kunnen ze namelijk nog steeds in contact komen met schadelijke bacteriën die op hun beurt ontstekingen veroorzaken.
Ontstekingen in de haarzakjes worden voornamelijk veroorzaakt door de zogenaamde ‘stafylokok’. Deze bacterie behoort tot de ‘gewone’ huidbacteriën, ongeveer 25% van de bevolking draagt de bacterie immers met zich mee. Vaak veroorzaakt de stafylokok geen klachten en ben je ongemerkt drager van de bacterie. Toch kunnen deze bacteriën zich ophopen op bepaalde plekken in het lichaam en op een later moment ontstekingen van de haarzakjes veroorzaken, de steenpuisten zijn geboren.
Hoe herken je een steenpuist?
Je vraagt je misschien af wat nu het zichtbare verschil is tussen een ‘gewone’ puist een een steenpuist. Naast het verschil in gevoeligheid, vind je het misschien lastig om de verschillende puistjes van elkaar te onderscheiden. Dit zijn enkele veel voorkomende symptomen van een steenpuist:
- Zichtbare rode zwelling
- Branderige, pijnlijke, warme of kloppende huid
- Hard bultje
- Snel groeiende zwelling
- Gele of witte puskop
- Jeuk
De symptomen van een steenpuistje kunnen dus flink uiteenlopen. Niet iedereen ervaart dezelfde symptomen of combinatie van symptomen. Een goede graadmeter om te bepalen of het om een steenpuist of ‘gewone’ puist gaat, is de mate van gevoeligheid bij aanraking. Zelfs al bij een lichte aanraking doet een steenpuist namelijk behoorlijk pijn.
Wat wakkert het ontstaan van steenpuisten aan?
Ondanks het ontstoken raken van het haarzakje door de stafylokok, de directe oorzaak van een steenpuist, zijn er verschillende factoren die het ontstaan van steenpuisten kunnen aanwakkeren. Dit zijn enkele risicofactoren:
Overmatig transpireren
Transpireren doet iedereen, ons lichaam moet zich echter ontdoen van warmte om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Hoewel een bepaalde mate van transpireren dus noodzakelijk is, kan overmatig transpireren vervelende gevolgen hebben, ook voor de huid.
Transpireren maakt je huid week en warm. Deze broeierige omgeving is erg aantrekkelijk voor bacteriën, waaronder de gevreesde stafylokok. Overmatige transpiratie trekt dus meer schadelijke bacteriën aan, waardoor de huid sneller geïrriteerd en ontstoken raakt.
Overgewicht
Ook overgewicht is een uitlokkende factor van steenpuisten. Vaak wordt gedacht dat dit te maken heeft met het gemiddelde vetpercentage van het lichaam. Door een hoger vetpercentage, zou de huid vetter zijn en meer onzuiverheden bevatten.
Dit is echter niet de manier waarop overgewicht invloed uitoefent op de huid. Bij overgewicht is namelijk sprake van veel huid-op-huid contact. Door dit directe en schurende contact kunnen er beschadigingen aan de huid ontstaan, waardoor schadelijke bacteriën meer ruimte krijgen om zich te vestigen in de poriën en haarzakjes van de huid.
Eczeem
Eczeem is een vervelende huidaandoening die veel jeuk kan veroorzaken. En jeuk betekent krabben. Jeuk is immers een akelig gevoel dat we zo snel mogelijk weg willen hebben. Al dit krabben heeft echter geen positieve invloed op de huid. Huidbeschadigingen ontstaan met steenpuisten tot gevolg.
Diabetes
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, heeft indirect een negatief effect op de zuiverheid van de huid. Wanneer je last hebt van diabetes, ben je namelijk vatbaarder voor infecties. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat hogere bloedsuikerspiegels de afweer van het lichaam vermindert. Bacteriële ontstekingen van de haarzakjes, en daarbij komende steenpuisten, komen hierdoor vaker voor.
Hoe behandel je steenpuisten?
Zodra je een steenpuist aanvoelt komen, gaan er allerlei alarmbelletjes rinkelen. Je wilt immers niet met een zichtbare en pijnlijke zwelling op je gezicht de deur uit. Noodzakelijk dus om dat steenpuistje letterlijk en figuurlijk de kop in te drukken. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Wat zijn effectieve behandelingen tegen steenpuisten?
Helaas is er nog steeds geen verzorgingsproduct op de markt gekomen dat binnen no-time jouw puistjes laat verdwijnen. Dit betekent echter niet dat we ons erbij neer moeten leggen. Zowel puistjes als steenpuistjes kunnen in zekere zin worden voorkomen en behandeld. Dit zijn een aantal veel gebruikte en effectieve middelen tegen de hardnekkige steenpuisten:
Gebruik ‘peelende’ producten
Een makkelijke manier om sneller van onderhuidse puistjes af te komen is het gebruik van zogenaamde peelende producten. Dit zijn producten die de dode en overtollige huidcellen van de huid verwijderen. Hierdoor krijgen de onderliggende nieuwe huidcellen de ruimte om aan de oppervlakte te komen. Ook de onderhuidse puistjes, oftewel de steenpuistjes, komen hierdoor sneller aan de oppervlakte en krijgen eerder de kans om te genezen.
Retinol
Een ander veelgebruikt middel tegen steenpuistjes is retinol, ook wel bekend als vitamine A. Hoewel het lichaam ook in staat is zelf vitamine A te maken, wordt deze belangrijke vitamine steeds vaker toegevoegd aan huidproducten. Het vitamine A-zuur in retinol stimuleert namelijk het vernieuwen van de huid. Hierdoor laten de bovenste huidcellen sneller los, komt het puistje sneller naar boven en verdwijnt vervolgens.
Naast deze twee effectieve middelen, zijn er nog vele andere mogelijke behandelingen van steenpuisten mogelijk. Een ding is zeker, steenpuisten zijn hardnekkig, pijnlijk en niet gewenst. Toch kan iedereen er vroeg of laat mee te maken krijgen. Laat je echter niet kisten door deze onderhuidse puisten, maar pak ze aan. Door ze op de juiste manier te behandelen, trek ook jij aan het langste eind!
Wil je snel van je puistjes & acne af?
Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":
- In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
- Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
- Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
- Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.