Leestijd: 2 minuten

Ze komen altijd ongelegen en je moet ongelooflijk veel moeite doen ze weer weg te krijgen. Puistjes komen altijd op een verkeerd moment en zo snel als ze gekomen zijn, zo snel raak je ze niet meer kwijt. Lees hier hoe je puistjes op zo kort mogelijke termijn weg kunt krijgen.

Wat zijn puistjes?

Als we het hebben over een puist, dan doelen we op een ontsteking van de huid. Die ontsteking wordt veroorzaakt door een ontstoken talgklier. Een puist herken je meteen aan de rode kleur en aan de bekende witte punt met pus. Puistjes zie je met name terug in het gezicht, op de rug en de schouders. Nou is het krijgen van puistjes op zich al geen pretje.

Het kan echter nog erger als je te maken krijgt met een onderhuidse puist, deze variant is vooral pijnlijker en is bovendien hardnekkiger. Puistjes worden vaak in verband gebracht met pubers en de puberteit. Je kunt echter ook op latere leeftijd te maken krijgen met puistjes, waarvan mee-eters, rode bultjes, rode blaasjes met gele puntjes en cysten de symptomen zijn.

De oorzaak van puistjes heeft doorgaans te maken met een te hoge talgproductie tijdens hormonale schommelingen, bijvoorbeeld dus tijdens de puberteit. Te veel talg betekent een verstopte talgklier waardoor mee-eters met een zwart-wit puntje gevormd worden. Het signakeren dat er sprake is van puistjes is niet zo ingewikkeld. Iedereen herkent ze meteen. Gecompliceerder is om op zo kort mogelijke termijn af te komen van de nare pukkels.

Hoe gaan puisten snel weg?

Puistjes verwijderen binnen 1 dag is te mooi om waar te zijn. Als je een korte termijn denker bent, ga dan met een ijskontje aan de slag. Door met het ijsklontje over de puistjes te wrijven, reinig je de huid. De puist zal niet meteen verdwijnen. Wel is die minder zichtbaar en door het koelen neemt de zwelling ook af.

De belangrijkste tip als je snel af wilt van een puist is een verbod: knijp de puistjes niet uit. Dat kan namelijk voor een kneuzing onder de huid zorgen en daardoor kan het nog langer duren voor de puist verdwenen is. Bovendien kan de puist zelfs roder en extra groot worden. En dan hebben we het nog niet eens over de littekens die het op kan leveren.

Wil je snel van de puistjes af, reinig je gezicht dan twee keer per week. Smeer de puisten voor het slapen gaan in met tandpasta om de puistjes uit te drogen of knip een blarenpleister in de vorm van de puistjes en plak ze een nacht op. De volgende dag is de pus in elk geval uit het puistje verdwenen.

Laat vet eten staan en beperk het gebruik van alcohol. Blijf bovendien uit stresssituaties en zorg dat je voldoende beweegt. Ook het drinken van voldoende water – tenminste anderhalve liter per dag- helpt om snel verlost te raken van de nare en ontsierende puistjes. Kijk kritisch naar je leefwijze en zorg dat je schone kleding draagt en slaapt onder schoon beddengoed.

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.
5/5 - (1 stemmen)