Home | Puistjes op de wangen? Hoe kom je er van af
puistjes op wang

Puistjes op de wangen? Hoe kom je er van af

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je niet meer in de spiegel durft te kijken omdat je puistjes op de wangen hebt, geldt voor jou maar één ding: hoe kom je zo snel mogelijk van de puistjes af. Beter is het echter om de rust te bewaren. Net zoals bij heel veel zaken geldt, is het eerst verstandig de oorzaken van de puistjes op je wangen in beeld te krijgen. Die oorzaak kan voor iedereen anders zijn. Pas als je de oorzaak in jouw specifieke geval hebt weten te achterhalen, kun je dit probleem echt oplossen.

Wat zijn puistjes op de wangen?

Vooropgesteld; puistjes op de wangen zijn vooral erg vervelend. Niemand die puistjes met open armen ontvangt. En dat terwijl we er in bepaalde gevallen toch echt zelf iets aan hadden kunnen doen. Puistjes zijn in feite poriën die verstopt zijn waardoor talg uit de talgklier onderhuids blijft. Dit veroorzaakt puistjes en dus meteen een hoop ergernis.

De puistjes op de wangen verschillen in niets van andere pukkels. Vaak is sprake van een ontstoken talgklier dus. Wat betreft de puistjes op de wangen kun je best veel doen op dit te voorkomen, soms is het echter ook een erfelijke kwestie. Hoe dan ook, er is voldoende te ondernemen als je te kampen hebt met puistjes, ongeacht waar ze zich op je lichaam bevinden.

Overigens is in slechts dertig procent van alle gevallen sprake van een ernstige vorm van acne. In die gevallen krijg je van een specialist een medicijn of een speciale zalf voorgeschreven. De overige zeventig procent zal het zelf moeten doen. En dat kan prima.

Puistjes op de wangen oorzaak

Zoals gesteld kan er sprake zijn van een genetische oorzaak. Hebben jouw ouders te maken gehad met puistjes, dan is de kans groter dat jij daar ook mee te maken krijgt. Let wel, dat kan en is allesbehalve een zekerheidje. Puistjes kunnen in alle gevallen te maken hebben met de leefstijl. Met dat wat je eet.

Het zal je niet verbazen dat hoe gezonder je leeft en hoe minder stress je ervaart, hoe kleiner de kans is op puistjes. Waar dan ook op je lichaam. Zorg dat je genoeg ontspanning krijgt en reinig je gezicht goed. Zeker je gezicht en dus ook je wangen raak je vaak aan. De viezigheid aan je handen en vingers kunnen de oorzaak zijn van de ontwikkeling van puistjes. Poriën kunnen verstopt raken, talgkliertjes vervolgens gaan ontstekend met een puist of pukkel als gevolg.

Vrouwen krijgen door hormoonschommelingen ook eerder te maken met puistjes, ook op de wangen. Vaak zie je dat bij vrouwen puistvorming in hevigheid toeneemt kort voor de menstruatie. Het kan voor vrouwen aanleiding zijn om te kiezen voor de anticonceptiepil. Op die manier kunnen hormonen beter onder controle gehouden worden en dan kan het zijn dat er van puistjes geen sprake meer is.

In algemene zin kan gesteld worden dat hygiëne belangrijk is in het voorkomen van puistjes. Ook de aanmaak van een teveel aan talg kan de oorzaak zijn van de ellende die puistjes op de wangen heet.

Puistjes op wangen voorkomen

Natuurlijk is het veel beter om te voorkomen dat je met puistjes op de wangen te maken krijgt. Dat kan ook prima, bijvoorbeeld door je een gezonde leefstijl aan te leren en te kiezen voor uitgebalanceerd eten. Dat is overigens iets anders dan het volgen van een streng dieet. Want dat is helemaal niet nodig om puistjes te voorkomen. Reduceer stress en beweeg voldoende, zoals ook voldoende water tot je nemen essentieel is voor het voorkomen van puistjes op de wangen.

Gek genoeg gaan mensen pas hun gezicht serieus reinigen op het moment dat ze te maken krijgen met puistjes. Reinig je huid echter ook als er nog geen sprake is van pukkels. Ook dat helpt om te voorkomen dat je op een ochtend zomaar geconfronteerd wordt met puistjes. Want die komen altijd ongelegen.

Ben jij iemand die regelmatig make-up gebruikt? Zorg dan dat je de kastjes goed schoon houdt. Vaak wordt daar niet aan gedacht en blijven dode huidcellen aan de kwastjes hangen en wordt het een broedplaats voor bacteriën. Zoals eerder gesteld kun je puistjes eveneens voorkomen door de anticonceptiepil te gebruiken. In dat geval dien je er wel zeker van te zijn dat de puistjes op de wangen veroorzaakt worden door hormoonschommelingen.

Puistjes op de wangen bestrijden

Hoewel je weet dat voorkomen beter is, zit je maar mooi met een of meerdere puistjes op je wang. En dat wil je niet. En dus ga je aan de slag met het bestrijden ervan. De enige vraag die voor jou belangrijk is, is die hoe je de puistjes zo snel mogelijk kunt laten verdwijnen. Lees meer als je last hebt van puistjes op de voorhoofd.

In eerste instantie zorg je ervoor dat je de huid zowel ‘s ochtends als ‘s avonds goed reinigt. Dat is essentieel, ook dus als je van de puistjes af wilt. Je kunt producten gebruiken waarin benzoylperoxide is opgenomen. Dit verdunt de huid waardoor talg eerder de weg naar buiten weet te vinden.

4 tips om te bestrijden

Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om de puistjes te bestrijden. Welke manier voor jou het beste is, hangt ook af van de oorzaak van het ontstaan van de puistjes. We geven je vier tips ter bestrijding van de pukkels.

  1. IJsklontjes voor de korte termijn
  2. Gebruik blarenpleisters
  3. Smeer in met tandpasta
  4. Gebruik een milde reiniger

Met een ijsklontje kun je op korte termijn de impact van een pukkel verkleinen. De zwelling zal afnemen en de puistjes zullen minder nadrukkelijk aanwezig zijn en de aandacht op zich vestigen. Je kunt voor je slapen gaat een blarenpleister in de vorm van de puist knippen. Doe de pleister op de puist en de volgende dag is de pus al uit de pukkel verdwenen.

Ook voor het slapen gaan kun je tandpasta op de puist aanbrengen. Tandpasta wordt hard en zal de puist uitdrogen. Laat de tandpasta gewoon de gehele nacht zijn werk doen. Tenslotte; reinig je huid op de best denkbare wijze. Gebruik daarbij vooral een milde reiniger. Als je puistjes hebt, is je huid al geïrriteerd. Maak het niet erger met agressieve middeltjes. Dat werkt eerder averechts.

Tip voor je huidverzorging

Puist

Onze Bestseller

Onze bestseller tegen acne

Download nu 'De baas over jouw acne'

Zo raakte ik verlost van mijn puistjes

  • Heb je al veel geprobeerd en lijkt niets te werken?
  • Zie je door de bomen het bos niet meer tussen alle dure middeltjes?
  • Blijven je puistjes keer op keer terugkomen als ze net weg zijn?
  • Ben je op zoek naar een heldere aanpak in de strijd tegen puistjes?

Herken je één van deze punten? Dan is 'De baas over jouw acne' ook iets voor jou. Download de aanpak die mij (en velen met mij) heeft geholpen!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

De baas over jouw acne cover