Leestijd: 4 minuten

Acne kan op veel verschillende manieren behandeld worden. De keuze van een bepaalde behandeling hangt vaak af van diverse factoren zoals de leeftijd, de ernst van de acne, het geslacht, de aanwezigheid van littekens en uiteraard de eerdere ervaring met bepaalde geneesmiddelen. Er zijn zowel lokale als systemische middelen op de markt om acne tegen te gaan. Lokale middelen zijn middelen die gebruikt worden op de aangedane plek, denk bijvoorbeeld aan crèmes of lotions. Systemische middelen werken over het gehele lichaam. Een tablet is een goed voorbeeld van een systemisch geneesmiddel.

Wanneer u last heeft van acne, kan uw arts u behandelen met een geneesmiddel of een combinatie van diverse middelen.

Hoe werken de middelen tegen acne?

De verschillende middelen die op de markt zijn voor acne, hebben ieder hun eigen effectieve werking. Ze werken in op de verschillende aspecten en symptomen van de huidaandoening, namelijk:

Tegen de verhoorning van de talgklieruitgang

Geneesmiddelen die bij deze groep behoren, zijn bijvoorbeeld Benzac, vitamine A-zuur en Differin. Ze worden voornamelijk gebruikt in een crème, lotion en gel.

De werking van deze middelen gaan zoals gezegd de verhoorning van de talgklieruitgang tegen. De middelen bevorderen afschilfering van de huid, waardoor de huid rondom de talgklieruitgang afschilferen. De verstopte talg kan hierdoor beter gemakkelijk naar buiten komen. Een belangrijk gevolg hiervan is een vermindering van het aantal mee-eters.

Daarnaast gaan deze middelen ook in bepaalde mate de groei van bacteriën tegen. Hierdoor komen er minder vrije vetzuren vrij en vermindert de irritatie van de huid. Lichte vormen van acne kunnen hier normaliter goed mee verholpen worden.

Naast deze grote voordelen van de geneesmiddelen, hebben ze ook enkele nadelen. De middelen kunnen namelijk door de bevattende stoffen, vooral aan de begin van de behandeling, de huid flink irriteren. Hierdoor wordt voorzichtig begonnen met het geneesmiddel en naarmate het beter wordt verdragen, steeds frequenter en in hogere mate gebruikt.

Tegen de groei van bacteriën

Hieronder vallen de antibiotica die een antibacteriële werking hebben. Ze verhelpen en voorkomen de groei van bacteriën. Deze antibiotica kan zowel lokaal als oraal worden gegeven. Oraal gebruik wil zeggen dat het via de mond ingenomen dient te worden.

Minocycline, doxycicline, tetracycline, claritromycine en azytromycine zijn de orale geneesmiddelen die het meest voorgeschreven worden. Orale geneesmiddelen worden voor een langere periode gegeven, zo’n vier tot zes maanden.

De lokale middelen die hiervoor het meest gebruikt worden zijn erythromycine en clyndamycine. Ze worden via een gel, crème of lotion direct op de huid aangebracht.

Tegen de ontsteking

Om de ontstekingen te onderdrukken, bestaan verschillende soorten middelen. Een daarvan is de antibiotica. Ze hebben naast de antibacteriële werking ook een ontstekingsremmende werking. Deze dubbele werking werkt effectief tegen de acne.

Ook de corticosteroïden behoren tot deze groep. Dit zijn hormonen die in de schors van de bijnieren worden geproduceerd door het lichaam. Door het gebruik van medicijnen met corticosteroïden ondersteun je de lichaamseigen bijnierschorshormonen. Ze hebben vele functies waaronder een ontstekingsremmende functie. De corticosteroïden kunnen lokaal en over het gehele lichaam werken. Deze behandeling wordt gebruikt bij enkele vormen van acne zoals ‘acne inversa’. Tijdens de behandeling hiervan wordt vaak een plaatselijke injectie toegediend met corticosteroïden.

Tegen de talgvorming

Een verhoogde talgvorming is uiteraard een van de boosdoeners van de ontstane acne. Het is dan ook effectief om medicijnen te gebruiken die verhoogde talgvorming verminderen.

Er bestaan een aantal anticonceptiemiddelen die ook goed werken tegen acne. Omdat deze medicatie ook dient als voorbehoedsmiddel, is het een lichte vorm van behandeling tegen acne. Wanneer deze medicatie daarom wordt gecombineerd met een andere acne medicatie, is het belangrijk om te onthouden dat de werking van de anticonceptie medicatie wel kan verminderen en er meer kans is op vruchtbaarheid is.

Daarnaast is de stof isotretinoïne effectief tegen talgvorming. De stof lijkt enigszins op vitamine A-zuur en is in staat de talgproductie stil te leggen. Deze behandeling wordt alleen gebruikt bij een ernstige vorm van acne, de vorm die zichtbare littekens nalaat. Het wordt inwendig gebruikt en de behandeling duurt lang, circa acht tot tien maanden. Er zitten ook enkele bijwerkingen aan isotretinoïne zoals droge ogen en lippen. Bovendien wordt er tijdens de behandeling regelmatig bloedonderzoek gedaan om bepaalde processen in de lichaam in de gaten te houden waar de stof invloed op kan hebben. Isotretinoïne mag echter niet worden gebruikt in combinatie met antibiotica.

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide staat ook wel bekend als Benzac en is tegenwoordig een erg populaire stof voor het behandelen van acne. Deze kleurloze en vaste stof is veel terug te vinden in huidverzorgings- en geneesmiddelen die gebruikt worden bij het bestrijden van acne. Het is een stof die voorheen veel gebruikt werd om haren en tanden te bleken.

Benzoylperoxide is vooral effectief tegen acne door de antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Het werkt in op de bovenste huidlaag waardoor de bovenste huidcellen losweken en de groei ervan wordt verminderd. Hierdoor is er minder kans op verhoorning en ontstekingen. Bovendien doodt benzoylperoxide de bacterie die de boosdoener is van de puistjes, pukkels en mee-eters en vermindert het de talgproductie. De bacterie leeft in de talgklieren van ieder mens en leeft zonder zuurstof. Bij contact met de huid wordt benzoylperoxide omgezet en een zuur en zuurstof. Deze vrijgekomen zuurstof zal uiteindelijk de bacterie doden.
Producten met benzoylperoxide is tevens goed en veilig te gebruiken met andere middelen tegen acne. Dit is een groot voordeel omdat een combinatie van middelen vaak een beter resultaat geeft.

Er zijn dus vele verschillende behandelingen van acne mogelijk, maar het is niet verstandig om steeds van medicatie te wisselen. Overleg altijd met uw arts wat verstandig is en welke behandeling het beste bij u past. Maar medicatie is geen wondermiddel, het resultaat kan daarom wel een aantal maanden op zich laten wachten.

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.

 

Bedoordeel dit artikel