Heb je last van puistjes op de voorhoofd? De oorzaak en behandeling

Foto van puistjes op de voorhoofd

En dan wordt je wakker en voel je het meteen. Je hebt puistjes op je voorhoofd. Dat is stevig balen, en daar moet meteen wat aan gebeuren. Heb je eenmaal puistjes op je voorhoofd, dan zul jij je primair richten op het verwijderen van de puistjes. Beter is echter om te voorkomen dat puistjes de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Wat zijn puistjes op het voorhoofd?

Puistjes op je voorhoofd? Op zich is dat niet heel verrassend. Je voorhoofd vormt met het gebied rondom de mond en de neus de zogenaamde T-zone. Juist op deze zones krijg je het vaakst te maken met puistjes. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat zich daar meer talgklieren bevinden dan in andere delen van het lichaam.

Bovendien zijn je voorhoofd, de neus en de mond nou ook precies delen van het lichaam dat je vaker met je handen aanraakt. En ook via de handen kan er allerlei viezigheid op je voorhoofd, mond of neus terechtkomen. Puistjes op je voorhoofd duiden op verstopte poriën. Talg kan zo niet weg en dat zorgt voor puistjes. Daarmee is het voorhoofd niet bijzonder want de puistjes ontwikkelen zich op alle delen van het lichaam op dezelfde manier.

Overigens gelden puistjes op je voorhoofd in de Chinese geneeskunde wél als bijzonder. Volgens Chinese wijsgeren zegt de plek waar de puistjes zich bevinden iets over de gezondheid. Puistjes op het voorhoofd staan in de Chinese geneeskunde voor problemen met de  spijsvertering of aan de blaas. Behalve viezigheid, een overmatige productie van talg kan ook stress te maken hebben met puistjes op je voorhoofd. Dat is geen Chinese wijsheid, maar wel een waarheid als een koe.

Puistjes voorhoofd oorzaak

Puistjes op je voorhoofd ontstaan vaak op identieke wijze als dat ze op je kin of je neus ontstaan. De poriën raken verstopt en kunnen gaan ontsteken en zo leiden tot puistjes en pukkels. De puistjes kunnen pijnlijk aanvoelen, al mag je dat eigenlijk niet voelen.

Want heb je eenmaal puistjes op je voorhoofd, dan is het vaak een automatisme dat je steeds met je handen naar de puistjes gaat. Doe dat dus niet, want de situatie zal dan niet beter worden. Je drukt de puistjes op je voorhoofd ook bij voorkeur niet uit. Op die manier kunnen namelijk lelijke littekens ontstaan. En die wil je zeker niet op het voorhoofd natuurlijk. Als oorzaken van de puistjes op het voorhoofd worden ook vaak zaken als stress, een ongezonde leefstijl en ongezond eten genoemd.

Kleine puistjes voorhoofd

Nou kan het ook gebeuren dat je ineens kleine puistjes op het voorhoofd hebt. Ze lijken sterk op de reguliere puistjes, maar dan veel kleiner. Vaak heb je dan te maken met zogenaamde gistpuistjes. Hoewel de gelijkenis met acne groot is, is het toch een andere huidaandoening.

Vaak zie je deze gistpuistjes langs de haargrens op het voorhoofd. Ook gistpuistjes komen voor op elke leeftijd. De gistpuistjes worden vaak veroorzaakt door een ontsteking aan de haarzakjes, veroorzaakt door gist. Houd dus goed in de gaten of je daadwerkelijk met puistjes te maken hebt of met deze kleinere puistjes in de vorm van gistpuistjes.

Puistjes voorhoofd verwijderen

Nu de puistjes een hoofdrol hebben opgeëist op je voorhoofd, wordt het tijd daar iets aan te doen. Want iedereen die puistjes heeft, wil er zo snel mogelijk af. Overigens is slechts in een kleine 30 procent van de gevallen sprake van ernstige acne en zal er door een arts een zalf of medicijnen voorgeschreven worden. Heel vaak is dat dus niet het geval. Om de puistjes te verwijderen is het belangrijk de huid vooral met rust te laten en niet aan de puistjes te komen. Knijp ze nooit uit. Of heb je last van puistjes in je oor?

Dit levert alleen maar meer schade op. Hoewel je de puistjes niet meteen verwijdert met behulp van een ijsblokje, kun je de zwelling wel behoorlijk verminderen met een ijsklontje en zal de rode kleur ook voor een deel weg zijn. Verder reinig je de huid uiteraard twee keer per dag en droog je de huid na het wassen voorzichtig met een schone handdoek. Als jij je gezicht reinigt, wrijf nooit te hard over de puistjes.

De beste manier om puistjes te verwijderen is  gebruik maken van benzoylperoxide, bijvoorbeeld in gelvorm. Door het gebruik van deze gel wordt de bovenste kaag losgeweekt en vermindert eveneens de groei van huidcellen. Poriën zullen zo minder snel verstopt raken. Bovendien zal de gel de bacteriën doden. Uiteraard neem je voldoende rust, drink je genoeg water, minder je het gebruik van alcohol en eet je vooral vezelrijk en gevarieerd en vooral ook minder vet.

5 tips verwijderen puistjes op je voorhoofd

Om je extra van dienst te zijn geven we je hier vijf tips die je kunnen helpen bij het verwijderen van de puistjes.

  1. Gebruik blarenpleisters
  2. Ga stomen
  3. Gebruik de bladeren van de Aloë Vera plant
  4. Smeer tandpasta op de puist
  5. Gebruik vaseline of uierzalf

De blarenpleister knip je in de vorm van de pukkel, zo klein mogelijk. Doe de pleister een nacht op en de volgende dag is pus en vocht uit de puist verdwenen. Het gebruik maken van de kracht van de Aloë Vera plant is eenvoudig. Je snijdt een blad af en smeert het vrijgekomen vocht over de puistjes. Leg het blad in de koelkast en de volgende dag snijd je gewoon weer een deel van het blad af.

Door te werken met tandpasta, droog je de puisten uit. Je smeert tandpasta over de puist. De tandpasta zal hard worden en laat de tandpasta een nachtje op de puist zitten. De puist zal helemaal uitdrogen en de volgende ochtend al minder rood en ook een stuk kleiner zijn. Stomen doe je uiteraard met heet water. Je gaat met je gezicht kort boven dit water hangen, uiteraard met de theedoek over je hoofd. Doe dit ongeveer vijf minuten en eens per week.

Clinique Anti-Blemish Solutions Clearing Moisturizer Dagcrème

Positieve punt(en)
  • Werkt goed tegen puistjes
  • Gezichtsmasker die onzuiverheden voorkomt en geneest
Negatieve punt(en)
  • Geen

Maak je gebruik van vaseline of uierzalf, dan zit de kracht in de regelmaat. Smeer dus elke avond vaseline of uierzalf op de puist of de puisten en houdt dat net zo lang vol tot de puistjes helemaal verdwenen zijn.

Puist.nl
Logo