Leestijd: 5 minuten

Hoewel puistjes op het gehele lichaam kunnen verschijnen, wordt het gezicht het meest getroffen. De vele talgkliertjes en haarzakjes op het gezicht zijn immers een favoriete plek van veel bacteriën. Logisch dus dat puistjes vooral hier verschijnen, maar daardoor niet minder vervelend. Tevens verschijnen de eerste puistjes vaak op het voorhoofd, een gewillige maar opvallende plek. Ze kunnen daardoor voor veel onzekerheid zorgen en daar willen we zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe krijg je die vervelende puistjes op je voorhoofd nu weg?

Puistjes op het voorhoofd komen veel voor

Zoals gezegd is het voorhoofd een vaak getroffen plek van puistjes, pukkels en mee-eters. Dit gebeurt uiteraard niet alleen maar om ons ons onzeker te maken. Op het gezicht, waaronder het voorhoofd, is namelijk de talgproductie het hoogst. Er is sneller sprake van overtollig talg dan bij andere lichaamsdelen waardoor poriën verstopt raken en puistjes ontstaan. Bovendien krijgt het voorhoofd gedurende dag te maken met veel invloeden van buitenaf waardoor sneller ontstekingen kunnen ontstaan.

Niet meer dan logisch dus dat puistjes snel op het voorhoofd ontstaan, maar dit betekent niet dat je er niets aan kunt doen. Je kunt de ontstekingen dan wel niet geheel voorkomen, maar wel verminderen en kalmeren. Hier zijn een aantal tips:

Reinig je voorhoofd dagelijks

Hoewel het wordt aangeraden om ‘s ochtends en ‘s avonds je gezicht te reinigen, is een dagelijkse reiniging van het voorhoofd al een stap in de goede richting. Dit is van belang om vet, vuil en eventuele make-up van de huid te verwijderen. Wanneer je dit niet doet, zal het vuil zich namelijk alleen maar opstapelen en de huidporiën verstoppen.

Overtollig talg kan hierdoor niet meer zijn weg naar buiten vinden en dat is niet ideaal op een plek waar de talgproductie al hoog is.

Probeer het verstoppen van de poriën op het voorhoofd dan ook zoveel mogelijk te voorkomen door je gezicht dagelijks te reinigen met een passende gezichtsreiniger. Kies voor een effectief resultaat wel een gezichtsreiniger die geschikt is voor jouw huidtype.

Gebruik geen foundation of een foundation op waterbasis

Puistjes op het voorhoofd zorgen vaak voor veel onzekerheid. Soms wil je je het liefst verstoppen om je gezicht niet aan de buitenwereld te hoeven tonen. Het gebruiken van een foundation is dan een simpele en effectieve manier om de rode en opvallende puistjes te verdoezelen. Toch kan het gebruiken van foundation ook juist onzuiverheden en puistjes aanwakkeren. Met een foundation leg je immers als het ware een dekkende laag op de poriën wat verstoppingen kan veroorzaken.

Dit is uiteraard makkelijk op te lossen door de foundation uit je make-up routine te schrappen, maar dit is niet voor iedereen haalbaar. Wanneer je toch graag foundation gebruikt, is het aan te raden een foundation op waterbasis aan te schaffen. In tegenstelling tot een foundation op waterbasis, sluit deze foundation de huidporiën niet geheel af waardoor verstoppingen minder zullen voorkomen.

Acne voorhoofd

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die zich op een lichte, milde of ernstige manier kan uiten. De mate van de klachten verschilt per persoon en is afhankelijk van diverse factoren. De plek van de klachten komt daarentegen vaak wel overeen. Bij velen bevindt de acne zich namelijk in de zogenaamde T-zone. Dit is een T-vormig gedeelte op je gezicht dat loopt van de kin via de neus naar het voorhoofd boven de wenkbrauwen. De huid van de T-zone is vaak vetter dan de overige huid op het gezicht. Deze zone is daarom ook gevoeliger voor het ontstaan van acne.

De vele talgkliertjes in de T-zone zijn erg actief. Door het afvoeren van deze grote hoeveelheden talg in dit gebied, ontstaan op den duur grove poriën. Grove poriën zijn poriën die door de talgafscheiding steeds meer open zijn gaan staan. De poriën zijn als het ware opgerekt door overtollig talg, resten make-up en vuil dat in de huidporiën achterblijft. Wanneer je last hebt van acne in de T-zone, raak je ongemerkt in een vicieus cirkeltje. De grote hoeveelheid talgafscheiding zal namelijk grove poriën waardoor de poriën vervolgens weer sneller verstopt raken. Grove en wijde poriën zijn immers vatbaarder voor talg, vuil en bacteriën. Wijde poriën zijn dus niet alleen beter zichtbaar, maar veroorzaken ook sneller acne. Maar wat kun je hier nu tegen doen?

Naast de al genoemde tips die vooral van invloed zijn op de ontstekingen, zijn er een aantal tips die kunnen helpen om zowel grove poriën te voorkomen als te verminderen:

Gebruik geen huidverzorgingsproducten die de talgproductie stimuleren

Bepaalde ingrediënten die aanwezig zijn in verzorgingsproducten bevorderen namelijk de talgproductie van onze huid. Het gaat dan vooral om ingrediënten zoals olie, alcohol en geur- en kleurstoffen. Je huid zal hierdoor meer talg gaan produceren waardoor de poriën een grotere hoeveelheid talg moeten uitscheiden waardoor ze kunnen verwijden of verstoppen.

Bescherm je huid iedere dag tegen de zon

Het is aan te raden dagelijks een SPF te gebruiken. De schade die de zon kan aanrichten aan de huid heeft namelijk ook effect op de poriën. De zonschade vermindert de stevigheid van de poriën door het verliezen van het collageen en de elasticiteit. Poriën zullen hierdoor sneller groter en wijder kunnen worden.

De oorzaak van acne op het voorhoofd

Het ontstaan van acne op het voorhoofd kan diverse oorzaken hebben. Erfelijkheid, de vele talgkliertjes op het voorhoofd, invloeden van buitenaf, stress en de verzorging van de huid spelen hierbij allemaal een rol. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt bovendien gedacht dat acneklachten op het voorhoofd een verband houden met uiteenlopende lichamelijke klachten. Het voorhoofd is dan als het ware een spiegel van onderliggende ziektes. Enkele lichamelijke oorzaken waar puistjes op het voorhoofd mee in verband worden gebracht, zijn:

Spijsverteringsproblemen

Wanneer de darmflora verstoort is, kan dit spijsverteringsproblemen veroorzaken. Je darmen zullen meer moeite hebben om alle voedingsstoffen te verteren en je spijsvertering gaat langzamer werken. Gebleken is dat een tragere spijsvertering zorgt voor een hogere talgproductie. Je huid staat dus in directe verbinding met de spijsvertering. De verhoogde talgproductie zal het meest tot uiting komen binnen de T-zone op het voorhoofd.

Problemen met de lever

De lever is een van de belangrijkste organen in ons lichaam. De lever zorgt er namelijk voor dat ons lichaam wordt ontgift en gereinigd door schadelijke stoffen af te breken. Door verschillende oorzaken kan het voorkomen dat de lever niet optimaal werkt. Hierdoor worden er dus minder schadelijke stoffen afgebroken en vermindert het zelfreinigend vermogen van ons lichaam. Een verminderende functie van de lever heeft dan ook directe gevolgen voor de huid en het ontstaan van acne.

Blaas- en nierproblemen

De blaas en nieren spelen ook een belangrijke rol in het afbraakproces van schadelijke stoffen. Nadat de stoffen in de lever zijn afgebroken, zorgen de nieren ervoor dat de stoffen door middel van urine het lichaam kunnen verlaten. Wanneer er in dit proces problemen optreden, zal er dus een grotere hoeveelheid schadelijke stoffen in het lichaam achterblijven, wat acne kan aanwakkeren.

Kleine onderhuidse puistjes voorhoofd

Onderhuidse puistjes worden veroorzaakt door een ontsteking van een haarzakje of talgkliertje in de dieper gelegen huidlaag. Hierdoor ontwikkelen de puistjes zich dan ook onderhuids.

Overal op het lichaam waar zich haarzakjes of talgkliertjes bevinden, kunnen zich onderhuidse puistjes ontwikkelen, zo ook op het voorhoofd.

Kleine onderhuidse puistjes zijn vaak extra vervelend. Niet alleen omdat ze vaak pijnlijk en opvallend zijn, maar ook omdat ze door de diepere huidlaag onbereikbaar zijn. De puistjes zijn niet rijp waardoor je niets anders kunt doen dan simpelweg. Niet uitknijpen en aanraken is hierbij het beste medicijn!

Hoewel iedereen wel eens last heeft van puistjes op het voorhoofd, zorgt het tot op de dag van vandaag nog voor veel onzekerheid. Je voorhoofd is immers een opvallende plek. Geen paniek, want ook tegen deze puistjes is wat te doen. Hopelijk kunnen de genoemde tips in deze blog je ondersteunen tijdens de strijd tegen deze boosdoeners. Wil je meer tips hierover? Lees dan het e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ om voor eens en voor altijd af te rekenen met de puistjes!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.

 

Bedoordeel dit artikel