Leestijd: 3 minuten

De kans dat je een puist op de lip krijgt is groter dan op elk ander deel van je lichaam. Het gebied rond de mond- en dus ook je lip- is onderdeel van wat men ook wel de T-zone noemt. In dat gebied zitten meer talgklieren en alleen dat al verklaart de grotere kans op puistjes. Tot de T-zone behoren verder ook het voorhoofd en de neus. Let er maar eens op. Je ziet inderdaad dat de meeste mensen juist daar te maken krijgen met puistjes.

Wat zijn puistjes op de lip?

De puistjes die je tot je grote ergernis aantreft op de lip zijn dezelfde puistjes als die op je kin of je schouders. De talgklier in de huid komt verstopt te zitten met talg. De talgklier zwelt op en is zo meer vatbaar voor de acnebacterie.

Wordt de talgklier bedekt door dode huid of ander vuil, dan is een puist het logische gevolg. Als je de puist de puist laat en de pukkel niet aanraakt dan zal die even snel verdwijnen als dat ie gekomen is. Want pukkels verdwijnen uiteindelijk vanzelf. Je kunt zelf uiteraard wel een handje helpen bij de bestrijding van de puist op de lip. Nog beter is om te voorkomen dat je te maken krijgt met puistjes op de lip. Of heb je last van puistjes op je schouders of puistjes op je kin?

Hoe ontstaat de puist op de lip?

Elke puist ontstaat op dezelfde manier. Het gebied rondom de mond is door een aantal factoren meer vatbaar voor puistjes. Dat heeft in elk geval te maken met de grote hoeveelheid talgklieren in dat gebied, maar zeker ook met de extra kans op vuil en viezigheid in het gebied. Als je eet laat je etensresten achter en die kunnen voor verstopte poriën zorgen.

Wat dacht je van het gebruik van lipbalsem en ander producten op en rondom de lippen? Ook dat is een extra risicofactor als het gaat om de puist op de lip. Het is simpel; als de talgklier bedekt wordt door of etensresten of andere bevuiling, dan ontstaat vanzelf een puistje. Zeker vanwege het feit dat we eten via de mond, heb je vaak te maken met etensresten die achterblijven zoals we ook al veel vaker met onze vingers aan onze lippen en mond zitten. Het zijn allemaal zaken die de kans op een puist op de lip vergroten.

6 tips om het te voorkomen

Hoewel het een cliché is, is het ook wat betreft de puist op de lip een waarheid als een koe: voorkomen is beter dan genezen. Als je eenmaal te maken hebt gehad met puistjes op de lip, beslis dan dat dit meteen de laatste keer was. Je kunt de puisten op een aantal manieren voorkomen. Daar lichten we er zes van uit.

  • Reinig elke ochtend en elke avond je huid
  • Leer jezelf een gezondere leefstijl aan
  • Kies een uitgebalanceerd voedingspatroon
  • Let op de algemene hygiëne
  • Slaap in een schoon bed
  • Stap als vrouw over op de anticonceptiepi

De anticonceptiepil? Ja, want als je als vrouw kiest voor de pil, dan blijven hormoonschommelingen grotendeels uit en daardoor wordt minder talg aangemaakt. In z’n algemeenheid blijkt hygiëne dus een grote rol te spelen in het voorkomen van een puist op de lip. Je draagt schone kleding, wast regelmatig je beddengoed en je kussen en reinigt je gezicht en zeker het gebied rondom de mond elke dag, bij voorkeur twee keer. Doe je dat, dan reduceer je de kans op een puist op de lip al aanzienlijk.

5 tips om er vanaf te komen

Als je al een puist op de lip hebt, dan heb je niet zoveel aan de voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen. Dan wil je maar één ding: van die puist op je lip af. Het is belangrijk te weten dat de puist in principe vanzelf weer verdwijnt. Mits je de puist niet aanraakt althans. We hebben vijf tips voor je die je kunnen helpen bij het bestrijden van de puist op je lip.

Reinig de gezichtshuid

Je reinigt de huid grondig, liefst twee keer per dag. Reinigen is iets anders dan een beetje water op je gezicht aanbrengen. Door goed te reinigen verwijder je vuil en de olie van de huid, juist die kunnen de poriën verstoppen. Verwijder ook de lippenbalsem goed.

Gebruik een ijsblokje

Door het gebruik van een ijsblokje is de puist niet meteen weg. De zwelling wordt wel minder en de puist is minder nadrukkelijk aanwezig.

Gebruik zeezout

Neem twee eetlepels water met een eetlepel zeezout. Je mengt dit en smeert het op de puist met een wattenstaafje. Laat het een nacht intrekken en je ziet al snel resultaat.

Gebruik honing

Smeer honing op de puist en laat dit minimaal een uur en maximaal een nacht intrekken. Ook deze werkwijze sorteert al snel effect.

Gebruik een blarenpleister

Knip de pleister in de vorm van de puist, zeer klein dus en doe de pleister op de puist. Laat dit een nacht zitten. De pus van de puist zit de volgende ochtend in de pleister.

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.
5/5 - (1 stemmen)