Leestijd: 6 minuten

In dit artikel nemen we een diepgaande kijk op een alledaags product dat velen van ons in ons medicijnkastje hebben: Sudocrem. Sudocrem staat voornamelijk bekend als een wondermiddel voor luieruitslag bij baby’s. Maar is het ook goed voor puisten en andere huidaandoeningen? We gaan deze vraag vanuit verschillende perspectieven bekijken, de ingrediënten onder de loep nemen, en de mogelijke voordelen en nadelen van Sudocrem voor de huid bespreken.

Waar wordt Sudocrem voor gebruikt?

Voordat we ons storten op de effectiviteit van Sudocrem voor puisten, laten we eerst kijken waar Sudocrem voornamelijk voor wordt gebruikt. Sudocrem is een huidverzorgingscrème die oorspronkelijk is ontworpen om luieruitslag bij baby’s te behandelen. Het heeft een verzachtende werking op de huid, vermindert roodheid en irritatie en helpt bij het genezen van kleine wondjes en schrammen. De grote vraag is: helpt het tegen puistjes? Daar vertellen we je later meer over. Eerst bespreken we de actieve ingrediënten in Sucocrem en hun werking.

Ingrediënten in Sudocrem en hun werking tegen puistjes

Sudocrem staat bekend om zijn unieke mix van ingrediënten, elk met hun specifieke functies en voordelen. Hieronder nemen we een uitgebreide kijk op deze componenten, met bijzondere aandacht voor hun potentieel bij de behandeling van acne.

Zinkoxide

Zinkoxide is het hoofdbestanddeel van Sudocrem en vertegenwoordigt ongeveer 15,25% van de samenstelling. Het is een mineraal dat bekend staat om zijn antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Deze kenmerken maken het bijzonder effectief tegen Propionibacterium acnes, de bacterie die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van acne.

Bovendien kan zinkoxide overtollige olie absorberen en op die manier de vorming van nieuwe puistjes voorkomen. Het werkt als een adstringent door de poriën te laten samentrekken en minimaliseert daardoor hun zichtbaarheid. Tevens kan het helpen bij het verminderen van roodheid en zwelling die vaak gepaard gaat met ernstige puistjes.

Benzylalcohol

Benzylalcohol, dat 0,39% van Sudocrem’s samenstelling uitmaakt, fungeert als een mild lokaal anestheticum. Het biedt tijdelijke verlichting van pijn en jeuk die kan worden geassocieerd met huidaandoeningen zoals acne. Verder helpt het bij het verzachten van de huid en het verminderen van roodheid. Hoewel het niet direct invloed heeft op de behandeling van acne, kan het comfort bieden aan degenen die last hebben van de irriterende symptomen.

Ingrediënten sudocrem

Benzylbenzoaat en Benzylcinnamaat

Benzylbenzoaat en benzylcinnamaat zijn beiden aanwezig in Sudocrem en dragen respectievelijk 1,01% en 0,15% bij aan de samenstelling. Deze twee stoffen zijn bekend om hun antiseptische en antimicrobiële eigenschappen.

Benzylbenzoaat kan helpen bij het doden van bacteriën en andere micro-organismen op de huid, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van acne-uitbraken. Benzylcinnamaat heeft vergelijkbare eigenschappen, en hoewel de bijdrage ervan aan het totaal lager is, draagt het nog steeds bij aan de algehele effectiviteit van Sudocrem in de strijd tegen acne.

Naast deze actieve ingrediënten bevat Sudocrem ook andere ingrediënten zoals lanoline en vloeibare paraffine die bijdragen aan zijn verzachtende eigenschappen, waardoor de huid gehydrateerd blijft en irritatie wordt verminderd.

Werkt Sudocrem Echt Tegen Puistjes?

Na het gedetailleerd analyseren van de verschillende ingrediënten in Sudocrem en hun potentiële effecten op puistjes, is het tijd om de cruciale vraag te beantwoorden: werkt Sudocrem echt tegen puistjes?

Het antwoord is niet eenduidig en is deels afhankelijk van de individuele huidconditie en de reactie van de huid op de ingrediënten van Sudocrem.

Verminderen van bacteriën

Dankzij de antiseptische en antibacteriële eigenschappen van zinkoxide en benzylbenzoaat, kan Sudocrem bijdragen aan het verminderen van de bacteriën die acne veroorzaken. Bovendien helpt het overtollige olie te absorberen, wat verder kan bijdragen aan het voorkomen van de vorming van nieuwe puistjes.

Daarnaast kan de verzachtende werking van benzylalcohol de ongemakken van acne zoals roodheid en irritatie verlichten. Dit, samen met de huidverzorgende eigenschappen van andere ingrediënten zoals lanoline en vloeibare paraffine, helpt de huid in een gezonde staat te houden en kan het herstelproces na acne-uitbraken bevorderen.

Werkt niet voor iedereen

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat, hoewel Sudocrem nuttig kan zijn voor sommige mensen, het mogelijk niet voor iedereen werkt. De huid is een complex orgaan en reageert verschillend op verschillende producten. Mensen met een zeer gevoelige huid kunnen bijvoorbeeld een reactie ervaren op een van de ingrediënten in Sudocrem.

Geen wondermiddel

Het is ook cruciaal om in gedachten te houden dat Sudocrem, zoals elk ander uitwendig toegepast product, geen wondermiddel is. Het kan een onderdeel zijn van een algehele huidverzorgingsroutine en kan bijdragen aan het beheersen van acne, maar het moet worden gecombineerd met andere gezonde levensstijlgewoonten, zoals een evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging, en voldoende hydratatie.

Concluderend kunnen we zeggen, ja, Sudocrem kan helpen bij het behandelen en beheersen van puistjes, maar het zal niet noodzakelijkerwijs voor iedereen werken en het is niet bedoeld als een standalone oplossing voor acne. Het gebruik ervan moet idealiter worden besproken met een dermatoloog of huidverzorgingsspecialist om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor uw specifieke huidtype en -conditie.

Hoe en wanneer Sudocrem te gebruiken?

Het gebruik van Sudocrem voor acnebehandeling is vrij eenvoudig. Breng gewoon een dunne laag van de crème aan op de getroffen gebieden voordat je naar bed gaat en laat het ‘s nachts inwerken. Dit zou op de meest effectieve manier de antibacteriële en helende eigenschappen van Sudocrem moeten maximaliseren. Het is ook mogelijk om Sudocrem als masker te gebruiken, maar de crème moet nog steeds voorzichtig en spaarzaam worden aangebracht.

Nadelen van het gebruik van Sudocrem

Hoewel Sudocrem veel voordelen kan bieden bij de behandeling van acne, zijn er enkele nadelen die u in overweging moet nemen. Ten eerste, omdat Sudocrem een dikke, witte crème is, is het niet ideaal om overdag te gebruiken, vooral als je van plan bent om uit te gaan. Het laat een zichtbare witte laag achter op de huid, wat ongewenst kan zijn.

Ten tweede, Sudocrem kan moeilijk te verwijderen zijn van de huid. Het vereist vaak grondig wassen met water en een zachte cleanser om alle resten te verwijderen. Bovendien kan het ook vlekken achterlaten op kleding. Als je merkt dat er Sudocrem op je kleding is gekomen, is het het beste om het kledingstuk zo snel mogelijk te wassen. Gebruik een vlekverwijderaar als de crème hardnekkige vlekken achterlaat.

Voor welke soorten acne is Sudocrem geschikt?

De effectiviteit van Sudocrem kan variëren afhankelijk van de ernst van de acne. Het is doorgaans het meest effectief bij de behandeling van milde tot matige acne. Dit zijn gevallen waarbij het aantal puistjes, mee-eters of witte kopjes beperkt is en de ontsteking relatief laag.

Milde acne

Voor mensen met milde acne kan Sudocrem helpen om de roodheid en zwelling van puistjes te verminderen en de huid te kalmeren. Voor diegenen met matige acne kan Sudocrem bijdragen aan het verminderen van zowel de hoeveelheid als de ernst van de acne-uitbraken, hoewel het mogelijk is dat aanvullende behandelingen nodig zijn voor het beste resultaat.

Ernstige acne

Bij ernstige acne – waarbij er sprake is van grotere, dieper gelegen ontstekingen en cysten – kunnen sterkere medicinale behandelingen vereist zijn. In deze gevallen kan Sudocrem als een aanvullende behandeling worden gebruikt, maar het is onwaarschijnlijk dat het voldoende zal zijn om de acne volledig te beheersen. Het is altijd belangrijk om medisch advies in te winnen bij ernstige of aanhoudende huidproblemen, aangezien deze kunnen duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem dat aandacht behoeft.

Andere huidverbeterende effecten van Sudocrem

Een van de extra voordelen van Sudocrem is het potentieel om acne littekens te verminderen. Acne littekens kunnen ontstaan ​​wanneer een puistje of mee-eter ontstoken raakt en de huid eromheen beschadigt. Sudocrem kan helpen deze schade te herstellen door de genezing van de huid te versnellen en de roodheid en zwelling te verminderen. Dit komt door de ontstekingsremmende en helende eigenschappen van de zinkoxide en andere ingrediënten in de crème.

Rimpels en wallen

Bovendien gebruiken sommige mensen Sudocrem als een mogelijke remedie tegen rimpels en wallen. De zinkoxide in Sudocrem heeft samentrekkende eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen om de huid strakker te maken en daardoor het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels kan verminderen. Wat betreft wallen, Sudocrem kan de ontsteking verminderen en de huid kalmeren, wat kan helpen bij het verminderen van zwelling en roodheid onder de ogen.

Geen wetenschappelijk bewijs

Het is echter belangrijk op te merken dat er op dit moment weinig wetenschappelijk bewijs is om deze toepassingen van Sudocrem te ondersteunen. Hoewel sommige mensen positieve resultaten melden bij het gebruik van Sudocrem voor deze doeleinden, verschillen de resultaten van persoon tot persoon en is er mogelijk meer onderzoek nodig om de effectiviteit ervan te bevestigen.

Waar kun je Sudocrem kopen?

Sudocrem is breed verkrijgbaar en je kunt het vinden in veel drogisterijen, zoals Kruidvat, en supermarkten, zoals Albert Heijn. Je kunt het ook online kopen, bijvoorbeeld op Bol.com.

Als je echt de baas wilt zijn over je acne, kun je altijd ons e-book lezen voor nog veel meer tips rondom acne en ons 4 stappen plan.

Dus, is Sudocrem goed voor puisten? Het lijkt erop dat het antwoord ja is, maar zoals bij elk huidverzorgingsproduct, werkt wat voor de een werkt, misschien niet voor de ander. Het is altijd het beste om een nieuw product voorzichtig te proberen en te kijken hoe je huid reageert.

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.
5/5 - (4 stemmen)