Leestijd: 5 minuten

Hoe ontstaan onderhuidse puistjes?

Onderhuidse puisten, in de volksmond ook wel steenpuisten genoemd, zijn een veelvoorkomend probleem.

Het zal je niet verrassen dat de oorzaak van de puistjes zich onder de huid bevindt, namelijk in de haarzakjes. Bacteriën veroorzaken hier een ontsteking waardoor pus zich ophoopt en het haarzakje verstopt raakt.

Haarzakjes bevinden zich dus onder de huid in vrijwel elk deel van ons lichaam. Haargroei komt immers op de meeste lichaamsplekken voor, ook al is het hier soms niet zo gewenst. Haarzakjes zijn een onmisbaar element in het proces van haargroei. Haarzakjes maken het namelijk mogelijk om haren te vormen en te laten groeien.

Bovendien wordt de vorm van de haren, krullend of stijl, bepaalt door de structuur van de haarzakjes. Deze structuur kan overigens per lichaamsplek verschillen.

De haarzakjes bevinden zich in een diepe huidlaag, ook wel de lederhuid genoemd. Ondanks dat de zakjes dus beschermd worden door een dikke huidlaag, zijn ze toch erg vatbaar voor bacteriën en ontstekingen. Beschadigingen aan de huid zorgen namelijk al snel voor een open deur naar de haarzakjes. Schadelijke bacteriën krijgen hierdoor de kans om zich in de haarzakjes te nestelen en ontstekingen te veroorzaken.

Onderhuidse puistjes worden in de meeste gevallen veroorzaakt door de ‘staphylococcus aureus’ bacterie, ook wel beter bekend als de stafylokok. Ondanks dat een kwart van de bevolking drager is van deze bacterie, veroorzaakt zij in de meeste gevallen geen klachten. Ongemerkt kunnen deze bacteriën zich dus verzamelen op een bepaalde plek in het lichaam en zich op den duur uitspreiden naar diverse plekken van de huid. Hier kunnen ze op den duur vervelende ontstekingen veroorzaken.

Maar de stafylokok is uiteraard niet de enige boosdoener van onderhuidse puistjes. Stress of een ongezond voedings- en bewegingspatroon zijn bijvoorbeeld ook factoren die het ontstaan van de onderhuidse puist kunnen aanwakkeren.

Dit is goed te verklaren, want een goede gezondheid is onmisbaar voor een sterk en krachtig immuunsysteem. Dit systeem is een verdedigingsmechanisme van ons lichaam dat schadelijke bacteriën opspoort en bestrijdt waardoor plaatselijke ontstekingen tegengegaan worden.

Wat is de oorzaak van onderhuidse puistjes op de neus?

Net zoals ieder ander lichaamsdeel, is de neus een plek waar de stafylokok bacterie zijn slag kan slaan. Maar zoals gezegd is deze bacterie niet de enige boosdoener, eerder genoemde factoren als stress en een ongezond voedingspatroon spelen vaak ook een rol. Onderhuidse puistjes op de neus hebben dus verschillende oorzaken, waarvan dit er nog enkele zijn:

T-zone

De T-zone van het gezicht is een vaak getroffen plek van puistjes, zowel oppervlakkig als onderhuids. En laat de neus nu ook een onderdeel zijn van deze zone. De T-zone is namelijk een T-vormig gebied van de kin via de neus tot het voorhoofd.

De T-zone omvat de relatief vette gedeelten van het gezicht. De vette huid op deze plekken van het gezicht worden veroorzaakt door een groot aantal actieve talgkliertjes. De overmatige talgproductie zorgt niet alleen voor een vette uitstraling van de huid, maar ook voor sneller verstopte poriën en het ontstaan van puistjes.

De vette huid van de T-zone in het gezicht wordt veroorzaakt door een disbalans van de huid. Dit betekent dat de natuurlijk hoeveelheid talg die door de huid wordt aangemaakt, niet meer gelijkstaat aan de natuurlijke hoeveelheid talg die de huid verliest.

Deze disbalans is eerder bereikt op plekken waar veel actieve talgkliertjes aanwezig zijn, zoals in de T-zone. Niet gek dus dat onderhuidse puistjes eerder op de neus ontstaan, maar daardoor niet minder vervelend!

Gevoelige huid

Wat velen al weten, is dat de huid een van onze gevoeligste organen is. Het is dan ook van belang om voorzichtig met dit orgaan om te gaan en de huid zo goed mogelijk te verzorgen, zeker wanneer het om de neus gaat. De huid van de neus is immers relatief dun en daardoor erg vatbaar voor beschadigingen. Naast dat deze beschadigingen aan de huid vervelende wondjes en littekens kan opleveren, zijn ze ook een uitnodiging voor diverse bacteriën. Schadelijke bacterie kunnen op deze manier in contact raken met talgkliertjes of haarzakjes waar ze vervolgens ontstekingen kunnen veroorzaken.

Haarzakjes

Hoewel er geen opvallende haren te zien zijn op de neus, betekent dit niet dat er op deze plek geen haargroei plaatsvindt. Iedereen heeft immers een bepaalde vorm van gezichtsbeharing, zowel opvallend als onopvallend. Ook in de lederhuid van de neus zijn dus haarzakjes aanwezig. En waar haarzakjes aanwezig zijn, kunnen ook onderhuidse puistjes tevoorschijn komen.

Onderhuidse puistjes uitknijpen

Hoe verleidelijk het ook is, het wordt af te raden om puistjes uit te knijpen. Of het nu om oppervlakkige of onderhuidse puistjes gaat, het is nooit een goed idee.

Hoe groot de positieve effecten op de korte termijn ook lijken, op de lange termijn heeft het uitknijpen van een puistje wel degelijk schadelijke gevolgen. Vooral wanneer je je zinnen hebt gezet op een onderhuidse puist.

Dit heeft meerdere redenen. Een van deze redenen is dat het om een nog onrijpe puist gaat. We spreken namelijk van een ‘rijpe puist’ wanneer er een dik en wit kopje zichtbaar is.

De puist is dan als het ware bijna klaar om de ophoping van talg, dode huidcellen en andere vuiligheden los te laten. Bij een onrijpe puist is dit nog lang niet het geval. De ontsteking en ophoping ligt hierbij nog te diep onder de huid waardoor het zeer onverstandig is om het puistje uit te knijpen.

De tweede reden heeft alles te maken met de ligging van een onderhuidse puist. Door de diepe ligging van het puistje is het moeilijk om het puistje te bereiken en daarbij ook funest voor de huid. Het effectief uitknijpen van een onderhuidse puist is immers vrijwel onmogelijk. Door het toch te proberen, zet je veel kracht en druk op de huid waardoor de huid beschadigt raakt. Naast dat je dus niet het gewenste resultaat zult bereiken, zul je ook de nadelige gevolgen ondervinden van de huidbeschadigingen.

Onderhuidse puistjes verwijderen

Misschien vraag je je nu af hoe je zo snel mogelijk afkomt van die vervelende onderhuidse puistjes nu het eigenlijk verboden is om ze uit te knijpen. Je wilt immers niet nog langer rondlopen met die opvallende rode plek op je neus.

Er bestaat helaas nog geen wondermiddel om een onderhuids puistje in één klap te verwijderen. Het is een diepliggende ontsteking die de tijd nodig heeft om te genezen. Ondanks dat je dus niet even snel een magisch pilletje in kan nemen, kunt je het genezingsproces van de ontsteking wel versnellen.

Een effectieve manier hiervoor is het gebruiken van ontstekingsremmers of zogenoemde ‘peelende’ producten. Ontstekingsremmers hebben een positief effect op de mate van de ontsteking waardoor het puistje minder zal opvallen en sneller zal genezen. Peelende producten hebben daarentegen invloed op de huidvernieuwing. Dode huidcellen worden verwijderd waardoor de groei van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd en het onderhuidse puistje eerder naar de oppervlakte komt.

Heb jij last van een pijnlijk, opvallend en rood puistje op je neus? Waarschijnlijk heb je te maken met een onderhuidse puist. Erg vervelend en helaas moeilijk zelf te genezen. Geduld is hierbij een schone zaak! Probeer de verleiding te weerstaan en het puistje niet uit te knijpen, dit heeft immers alleen maar een averechts effect. Geef daarentegen de ontsteking de tijd om te genezen en stimuleer dit genezingsproces desnoods af en toe. In het e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ lees je wat je kunt doen om puistjes te verminderen!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.

 

5/5 - (1 stemmen)