Wat is acne?
Zoals gezegd zit niemand erop te wachten en willen we alle puistjes, pukkels en mee-eters zo snel mogelijk de kop indrukken. Ondanks dat dit begrijpelijk is, is het wel belangrijk om hiervoor de juiste behandelmethoden en -producten te gebruiken. Het gebruik van de verkeerde producten of middelen kan immers averechts werken en acneklachten juist verergeren.
Maar het goede nieuws is dus dat acne in zekere mate behandeld kan worden. Er bestaat nog geen wonderpilletje voor deze huidaandoening, maar met behulp van onderzoeken zijn er verschillende middelen op de markt gekomen om acne en puistjes effectief te verminderen en te voorkomen. Ondanks dat acne dus niet geheel te genezen is, kun je met de juiste zorg en aandacht mooie resultaten bereiken.
Tips & tricks op puistjes en acne te voorkomen
‘Voorkomen is beter dan genezen’, een bekende uitspraak die in veel gevallen van kracht is. Het is immers vaak makkelijker om mogelijke oorzaken en risicofactoren te verminderen dan hardnekkige symptomen te bestrijden. Maar ook het voorkomen van puistjes en acne is niet gemakkelijk, er blijft altijd een kans bestaan op het verschijnen van onzuiverheden op de huid. Gelukkig duiken er steeds meer tips & tricks op om acne en puistjes van tevoren te slim af te zijn:
1. Reinig je huid dagelijks
Een belangrijke manier om vervelende en opvallende puistjes buiten de deur te houden, is het regelmatig reinigen van de huid. Hoewel je huid misschien niet altijd zichtbaar vies is, is het toch van belang om dit te doen. Ongemerkt komt je huid gedurende dag en nacht namelijk in contact met allerlei viezigheid, overtollig talg en dode huidcellen. Het is daarom ook aan te raden om zowel ‘s ochtends als ‘s avonds te huid te reinigen en op te frissen. Hierdoor voorkom je dat de talg, dode huidcellen en viezigheid zich ophopen in de huidporiën waardoor bacteriën vervolgens ontstekingen kunnen veroorzaken.
2. Blijf ervan af!
Het is enorm verleidelijk om de puistjes uit te knijpen. Bij het zien van het rode bultje, beginnen je handen waarschijnlijk al te jeuken. Toch blijkt het uitknijpen van puistjes een averechts effect te hebben op de zuiverheid van de huid. Door de druk die tijdens het knijpen op de huid komt, kan de huid namelijk beschadigd raken. Daarnaast wordt een deel van het overmatige talg terug de poriën ingeduwd waardoor ze opnieuw verstopt kunnen raken. Zowel de huidbeschadigingen als de verstopte poriën zijn aantrekkelijke plekken voor schadelijke bacteriën. De nestelende bacteriën hebben vervolgens ontstekingen, zich uitend in puistjes, tot gevolg.
3. Vermijd te veel stress
In ons dagelijks leven komen we regelmatig stressvolle situaties tegen. Dit is niet erg, maar het is wel van belang om de mate van stress in de gaten te houden. Te veel stress heeft namelijk negatieve gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid. Ook de huid gaat hier op den duur onder lijden.
Dit heeft voornamelijk te maken met cortisol, een hormoon dat in grote mate geproduceerd wordt in stressvolle periodes. Op de korte termijn stelt dit hormoon je lichaam in staat om snel en energiek te kunnen reageren op (dreigend) gevaar, maar op de lange termijn heeft de productie van cortisol een negatieve invloed op het immuunsysteem. Het immuunsysteem, ook wel bekend als het afweersysteem, zwakt af. Hierdoor is ons lichaam minder in staat schadelijke bacteriën en de daarbijhorende infecties en ontstekingen buiten de deur te houden. Dit kan acne en puistjes tot gevolg hebben.
4. Draag natuurlijke stoffen
Je zult het misschien niet verwachten, maar ook jouw gedragen kleding kan van invloed zijn op het ontstaan van puistjes en acne. Bepaalde stoffen kunnen namelijk verstoppingen van de huidporiën veroorzaken door dode huidcellen, overtollig talg, vuil en zweet op te sluiten. Het wordt daarom aangeraden om ademende stoffen zoals katoen te dragen en jeukende, schurende of strakke kleding te vermijden. Sluit je huid niet op, maar geef je huid de ruimte om zich te ontdoen van afvalstoffen en zichzelf gezond te houden!
5. Drink voldoende
Voldoende vocht is enorm belangrijk voor onze gezondheid. Een goede vochtbalans is namelijk niet alleen belangrijk voor diverse lichaamsfuncties, maar ook voor de huid. De huid is een gevoelig orgaan dat zich snel aanpast aan veranderingen in lichaam en geest. Wanneer je dagelijks onvoldoende drinkt en de vochtbalans van het lichaam verstoord raakt, zal de huid hierop reageren door meer talg aan de maken. Dit leidt vaak tot een overmatige talgproductie waardoor poriën verstoppen en de huid een vette en onzuivere uitstraling krijgt.