Velen van ons kennen deze uitspraak wel: ‘Melk is goed voor elk’. We worden er al van kleins af aan mee opgevoed, als baby krijgen we immers niets anders te drinken. Ondanks dat niet iedereen er fan van is, kunnen zuivelproducten niet ontbreken in een gezonde en gevarieerde voeding. Door het voedingscentrum wordt per dag twee à drie porties zuivel aanbevolen en dat is niet voor niets. Zuivelproducten bevatten naast eiwitten, vetten en vitaminen namelijk veel calcium, een mineraal dat belangrijk is voor de opbouw en het behoud van onze botten en spieren. Het valt dus niet te ontkennen dat het drinken van zuivel belangrijk is, maar heeft zuivel ook nadelige gevolgen voor ons lichaam? Is het bijvoorbeeld waar dat zuivel je dik maakt of het ontstaan van puistjes aanwakkert?

Wat is zuivel?

Zoals gezegd is zuivel een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Zuivel is een overkoepelende naam voor alle producten die uit rauwe melk bereid zijn. Deze melk is meestal afkomstig van koeien, maar ook schapen- of geitenmelk kan gebruikt worden voor het bereiden van zuivelproducten.

Hoewel je misschien niet van een glas melk houdt, consumeer je dagelijks waarschijnlijk meer zuivel dan je denkt. Producten als kaas, slagroom, roomijs, yoghurt en vla vallen namelijk ook onder de zuivelproducten.

Zuivel is dus de term voor alle producten die een bepaalde hoeveelheid melk bevatten.

De nadelen van zuivel

Hoewel een bepaalde hoeveelheid zuivel zorgt voor sterke botten, tanden en spieren zijn er ook een aantal nadelen van zuivel bekend. We zoomen in deze blog in op een aantal lichamelijke gevolgen van zuivel met nadelige gevolgen voor de huid:

Een verwarde hormoonhuishouding

Het gebruik van bepaalde zuivelproducten kan de hormoonhuishouding in ons lichaam behoorlijk in de war schoppen. Dit wordt veroorzaakt door de hormonen die bij melkkoeien of andere dieren worden ingespoten. Deze ingespoten hormonen zorgen namelijk voor een vergroting van de productie, er wordt ongeveer twintig keer zoveel melk geproduceerd. Dit is voordelig voor de bedrijven, maar niet voor jouw gezondheid.

Zoals je misschien al weet, zorgen bepaalde hormonen en veranderde hormoonspiegels voor onzuiverheden op de huid. Denk maar aan de puberteit, een periode waarin de aanmaak van hormonen toeneemt en velen last krijgen van (jeugd)puistjes. Deze puistjes worden vooral veroorzaakt door de toename van de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Laat oestrogeen en progesteron nu net onderdeel zijn van de ingespoten hormonen. Door een overmatige zuivelinname of het gebruiken van zuivelproducten waarin veel hormonen verwerkt zijn, kun je dus lichaamsprocessen aanwakkeren die puistjes tot gevolg hebben.

Een verhoogde bloedsuikerspiegel

Ondanks dat je het misschien niet verwacht, bevat een bakje vla gemiddeld meer suiker dan een suikerklontje. De melk waarmee de zuivelproducten zijn bereid, bevat namelijk van nature al suiker, maar daarnaast wordt er vaak ook nog een bepaalde hoeveelheid suiker aan toegevoegd. Dat schaaltje yoghurt of dat glas melk zorgt dus automatisch voor een verhoging van je bloedsuiker. Dit geeft je een energiek gevoel, maar heeft ook een negatieve invloed op de huid. Doordat er meer suiker in het bloed komt, gaat het lichaam het hormoon insuline aanmaken. Dit hormoon zorgt er vervolgens voor dat de suiker uit het bloed door lichaamscellen wordt opgenomen.

Maar dit is niet het enige proces dat insuline in gang zet. Insuline verhoogt namelijk ook de talgproductie, de aanmaak van talgkliertjes en de aanmaak van nieuwe huidcellen. De huidporiën krijgen dus niet alleen te maken met een grote productie talg, maar ook met meer dode huidcellen. Hierdoor raken de poriën en talgklieren eerder verstopt wat leidt tot het ontstaan van onzuiverheden. Bacteriën hopen zich op en ontstekingen ontstaan. Oppassen met die onzichtbare suiker dus!

Lactose allergie of intolerantie

Ondanks dat Nederland bekend staat om de lekkere kazen en frisse koeienmelk, zijn er ook veel Nederlanders die zuivelproducten niet goed kunnen verdragen. Ongeveer 2% van de volwassenen heeft namelijk te maken met een lactose-allergie of intolerantie. Dit betekent dat lactose, een stofje dat aanwezig is in melk, niet goed door de darmen verteerd kan worden omdat er een bepaald enzym mist. Het consumeren van zuivelproducten kan hierdoor een allergische reactie van het lichaam uitlokken. De ontstekingswaarden in het lichaam gaan omhoog, wat kan leiden tot zichtbare irritatie en onzuiverheden van de huid.

Verzadigde vetten

Melk bevat van nature relatief veel verzadigde vetten, net zoals de meeste andere dierlijke producten. Verzadigde vetten worden gezien als de ‘ongezonde vetten’. Deze vetten verhogen namelijk, in tegenstelling tot de onverzadigde vetten, de kans op hart- en vaatziekten.

Dit is uiteraard een belangrijke reden om op te letten op de hoeveelheid verzadigde vetten die je dagelijks binnenkrijgt, maar naast de hart- en vaatziekten, verhogen verzadigde vetten ook de kans op onzuiverheden van de huid. Dit heeft alles te maken met ontstekingsreacties. Van verzadigde vetten is namelijk bekend dat ze ontstekingsreacties in het lichaam kunnen aanwakkeren. Irritaties en ontstekingen, zoals puistjes, kunnen dus eerder ontstaan door de inname van veel verzadigde vetten.

Puistjes en andere onzuiverheden kunnen door veel uiteenlopende oorzaken ontstaan. Ondanks dat het vaak niet de directe oorzaak is, kan de inname van zuivel ook invloed hebben op de gezondheid van de huid. Melk bevat namelijk verschillende stoffen die bepaalde processen in het lichaam kunnen aanwakkeren en stimuleren. Denk hierbij aan hormonen, verzadigde vetten, suikers en lactose. Deze processen zijn niet voordelig voor de huid en kunnen snel irritaties en onzuiverheden veroorzaken. Wees dus bewust van je zuivelinname wanneer je last hebt van puistjes en een onzuivere huid, maar vermijd zuivel niet. Zuivelproducten blijven nog altijd een belangrijk en essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon! ‘Melk is goed voor elk’, een uitspraak die dus niet onjuist is, maar in sommige gevallen simpelweg even niet van kracht.

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.