Leestijd: 3 minuten

De nadelen van zuivel

Hoewel een bepaalde hoeveelheid zuivel zorgt voor sterke botten, tanden en spieren zijn er ook een aantal nadelen van zuivel bekend. We zoomen in deze blog in op een aantal lichamelijke gevolgen van zuivel met nadelige gevolgen voor de huid:

Een verwarde hormoonhuishouding

Het gebruik van bepaalde zuivelproducten kan de hormoonhuishouding in ons lichaam behoorlijk in de war schoppen. Dit wordt veroorzaakt door de hormonen die bij melkkoeien of andere dieren worden ingespoten. Deze ingespoten hormonen zorgen namelijk voor een vergroting van de productie, er wordt ongeveer twintig keer zoveel melk geproduceerd. Dit is voordelig voor de bedrijven, maar niet voor jouw gezondheid.

Zoals je misschien al weet, zorgen bepaalde hormonen en veranderde hormoonspiegels voor onzuiverheden op de huid. Denk maar aan de puberteit, een periode waarin de aanmaak van hormonen toeneemt en velen last krijgen van (jeugd)puistjes. Deze puistjes worden vooral veroorzaakt door de toename van de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Laat oestrogeen en progesteron nu net onderdeel zijn van de ingespoten hormonen. Door een overmatige zuivelinname of het gebruiken van zuivelproducten waarin veel hormonen verwerkt zijn, kun je dus lichaamsprocessen aanwakkeren die puistjes tot gevolg hebben.

Een verhoogde bloedsuikerspiegel

Ondanks dat je het misschien niet verwacht, bevat een bakje vla gemiddeld meer suiker dan een suikerklontje. De melk waarmee de zuivelproducten zijn bereid, bevat namelijk van nature al suiker, maar daarnaast wordt er vaak ook nog een bepaalde hoeveelheid suiker aan toegevoegd. Dat schaaltje yoghurt of dat glas melk zorgt dus automatisch voor een verhoging van je bloedsuiker. Dit geeft je een energiek gevoel, maar heeft ook een negatieve invloed op de huid. Doordat er meer suiker in het bloed komt, gaat het lichaam het hormoon insuline aanmaken. Dit hormoon zorgt er vervolgens voor dat de suiker uit het bloed door lichaamscellen wordt opgenomen.

Maar dit is niet het enige proces dat insuline in gang zet. Insuline verhoogt namelijk ook de talgproductie, de aanmaak van talgkliertjes en de aanmaak van nieuwe huidcellen. De huidporiën krijgen dus niet alleen te maken met een grote productie talg, maar ook met meer dode huidcellen. Hierdoor raken de poriën en talgklieren eerder verstopt wat leidt tot het ontstaan van onzuiverheden. Bacteriën hopen zich op en ontstekingen ontstaan. Oppassen met die onzichtbare suiker dus!

Lactose allergie of intolerantie

Ondanks dat Nederland bekend staat om de lekkere kazen en frisse koeienmelk, zijn er ook veel Nederlanders die zuivelproducten niet goed kunnen verdragen. Ongeveer 2% van de volwassenen heeft namelijk te maken met een lactose-allergie of intolerantie. Dit betekent dat lactose, een stofje dat aanwezig is in melk, niet goed door de darmen verteerd kan worden omdat er een bepaald enzym mist. Het consumeren van zuivelproducten kan hierdoor een allergische reactie van het lichaam uitlokken. De ontstekingswaarden in het lichaam gaan omhoog, wat kan leiden tot zichtbare irritatie en onzuiverheden van de huid.

Verzadigde vetten

Melk bevat van nature relatief veel verzadigde vetten, net zoals de meeste andere dierlijke producten. Verzadigde vetten worden gezien als de ‘ongezonde vetten’. Deze vetten verhogen namelijk, in tegenstelling tot de onverzadigde vetten, de kans op hart- en vaatziekten.

Dit is uiteraard een belangrijke reden om op te letten op de hoeveelheid verzadigde vetten die je dagelijks binnenkrijgt, maar naast de hart- en vaatziekten, verhogen verzadigde vetten ook de kans op onzuiverheden van de huid. Dit heeft alles te maken met ontstekingsreacties. Van verzadigde vetten is namelijk bekend dat ze ontstekingsreacties in het lichaam kunnen aanwakkeren. Irritaties en ontstekingen, zoals puistjes, kunnen dus eerder ontstaan door de inname van veel verzadigde vetten.

5/5 - (1 stemmen)