Leestijd: 4 minuten

Die hardnekkige puistjes, ze gaan maar niet weg. Misschien heb je de afgelopen dagen al van alles geprobeerd of weet je simpelweg niet waar je moet beginnen. Je wilt die onzuiverheden zo snel mogelijk de deur uit, maar hoe pak je dit aan? Met je handen in je haar struin je het internet af, op zoek naar dé magische tip. De plaats delict aanstippen met een papje van baking soda en water, een paar druppels citroensap of tandpasta, van alles komt voorbij. Maar welke oplossing is nu de beste? Met welke magische tip gaat een puist zo snel mogelijk weg?

Hoe ontstaat een puist?

Om inzicht te krijgen in mogelijke oplossingen, moeten we eerst iets over de ontstaanswijze van een puist weten. Puistjes zijn kleine ontstekingen van de huid, die zich uiten in rode kleine bultjes met een wit puskopje. Maar hoe ontstaan deze ontstekingen nu?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. De kleine ontstekingen kunnen immers uiteenlopende oorzaken hebben. Hieronder bespreken we er paar:

1. Verstopte talgkliertjes

Een veelvoorkomende oorzaak van puistjes in het ontstoken raken van verstopte talgkliertjes. De talgaanmaak of talgafscheiding is verstoord, waardoor talg zich ophoopt in de huidporiën. Dit is vaak het gevolg van een verstoorde hormoonhuishouding, dit verklaart waarom puistjes vooral in de puberteit ontstaan.

Maar niet alleen een verhoogde talgproductie is de boosdoener, ook schadelijke bacteriën spelen nog een belangrijke rol. Verstopte talgkliertjes zijn namelijk een geliefde plek van bacteriën. Hier nestelen ze, delen ze en veroorzaken ontstekingen met een puistje tot gevolg.

2. Ontstoken haarzakjes

Niet alleen de talgkliertjes trekken bacteriën aan. Ook de dieper gelegen haarzakjes in onze huid zijn een geliefde plek. Wanneer er zich een mogelijkheid voordoet voor de bacterie om het haarzakje binnen te dringen, zullen ze dit niet afslaan. De ontsteking van het haarzakje uit zich vaak door een zeer pijnlijk en gevoelig bultje, ook wel bekend als de onderhuidse puist.

Hoe pakken we puisten dan aan?

Wees niet getreurd, want hoewel puistjes vaak veel schaamte en onzekerheid met zich meebrengen, bestaat er een groot aantal effectieve behandelingen. Maar niet alle behandelingen zijn even effectief voor jou. Het kan een hele zoektocht zijn naar dé oplossing tegen jouw hardnekkige onzuiverheden, maar deze zware zoektocht is zeker de moeite waard! Helaas kan je het puistje dus niet altijd gelijk de deur wijzen. Een wondje kun je immers ook niet meteen nadat het is ontstaan verwijderen. Je lichaam heeft tijd nodig om het wondje of de indringen op de sporen en het genezingsproces in gang te zetten. De juiste behandelmethode kan dit proces zeker versnellen, maar niet volledig overnemen.

Hieronder geef ik een aantal mogelijke oplossingen tegen hardnekkige puistjes:

1. Een gezichtsreiniger

Naast dat het gebruiken van een gezichtsreiniger je een schoon en fris gevoel geeft, is het dagelijks reinigen van je gezicht ook belangrijk voor een egale en zuivere huid. Gedurende de dag krijgt je huid immers met veel factoren te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diverse weersomstandigheden, vuil, dode huidcellen, talg en zweet. En naast het sneller verstopt raken van de huidporiën, is de huid hierdoor een goede voedingsbodem van bacteriën en daarmee van ontstekingen. Probeer van je huid dus een minder geliefde plek te maken voor bacteriën door dagelijks een gezichtsreiniger te gebruiken. Hiermee pak je de aanwezige puistjes niet alleen aan, maar voorkom je ook eventuele nieuwe onzuiverheden.

2. Make-up

Make-up doet wonderen, dat staat vast. Het gebruiken van make-up is dan ook een snelle en effectieve oplossingen voor het verdoezelen van puistjes. Wie is er dan niet blij met die schappen vol foundation en concealer? Maar pas wel op, bepaalde make-up producten kunnen onzuiverheden van de huid juist verergeren of aanwakkeren. Gelukkig zijn er ook een hele hoop producten die je wel kunt gebruiken in combinatie met puistjes. 

3. Gebruik eens een gezichtsmasker

Ondanks dat gezichtsmaskers populair zijn tijdens een meidenavond of een avondje ontspannen, zijn ze ook heel geschikt voor het kalmeren en egaliseren van een onzuivere huid. Ideaal dus om een zichtbare rode en geïrriteerde huid snel te kalmeren en zo de onzuiverheden minder zichtbaar te maken. Daarbij helpt het reinigende gezichtsmasker toekomstige puistjes voorkomen.

4. Knijp de puist vooral niet uit

Het uitknijpen van een puistje behoort bij veel mensen tot de snelle en effectieve oplossingen. Ondanks dat het puistje na het uitknijpen verminderd lijkt, is niets minder waar. Op de lange termijn wordt het puistje juist alleen maar groter, roder en zichtbaarder. Door druk op de onzuivere huid te zetten, veroorzaak je huidbeschadigingen en duw je een grote hoeveelheid talg terug de poriën in. De nog altijd verstopte huidporie zal ontstoken blijven en opnieuw een zichtbaar puistje veroorzaken. Gewoon vanaf blijven dus! Helaas is er dus geen magische manier om puistjes snel te laten verdwijnen.

Puistjes zijn nu eenmaal het gevolg van een ontsteking, een ontsteking die niet zomaar binnen een paar uur te genezen is. Net zoals bij ieder andere ontsteking, heeft je lichaam tijd nodig om deze te genezen. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om rode onzuiverheden minder zichtbaar te maken. Gebruik bijvoorbeeld huidvriendelijke make-up of kalmeer de geïrriteerde huid door middel van een gezichtsmasker. Wil je nog meer tips & tricks? Neem dan eens een kijkje in ons e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ en vind dé oplossing voor jouw onzuiverheden!

Bedoordeel dit artikel