Als er een ding is waar we gefrustreerd van raken, is het het zien van allerlei puistjes, pukkeltjes en rode vlekjes. Hoewel het merendeel van de mensen hier af en toe mee te kampen heeft, zouden we hun bestaan het liefst verbieden. Naast de lichamelijke ongemakken die deze onzuiverheden kunnen veroorzaken, brengen ze immers ook vaak veel schaamte en onzekerheid met zich mee. Niet gek dus dat we allerlei oplossingen zoeken om de puistjes zo snel mogelijk de deur uit te werken. Zowel dermatologisch geteste verzorgingsproducten als huis-, tuin- en keukenmiddeltjes passeren de revue. Maar wat werkt nu echt effectief tegen die gedoemde onzuiverheden? Is het bijvoorbeeld waar dat azijn overmatig talg oplost waardoor de puistjes verdwijnen?

Wat zijn puistjes?

Ondanks dat we er allemaal wel eens mee te maken krijgen en er vaak geen goed woord over te zeggen hebben, weten maar weinig mensen de werkelijke definitie van puistjes. Puistjes zijn als het ware kleine ontstekingen van de huid rondom en in de talgklieren. Ons lichaam houdt onze huid gezond door een bepaalde hoeveelheid talgproductie, maar wanneer deze productie om welke reden dan ook overmatig is, kunnen de talgklieren verstopt raken. Schadelijke bacteriën in en op de huid kunnen deze verstopte talgklieren vervolgens ontsteken met een rode kleine zwelling tot gevolg: het puistje.

Middelen tegen puistjes

In de loop der jaren is er een legio aantal middelen tegen puistjes op de markt gekomen met elk hun eigen kwaliteit. De een geschikt voor een droge huid, de ander voor een vette huid. De een gericht op de oorzaak van de puistjes, de ander alleen op de symptomen. Wanneer je door de drogisterij loopt, loop je langs een rij vol met behandelproducten. Denk bijvoorbeeld aan een puistjesroller, reinigende maskers, exfoliërende scrubs of ontstekingsremmende crèmes. Van alle producten wordt beweerd dat ze effectief werken tegen puistjes, maar is dit wel zo? Misschien zie je door het bomen het bos niet meer of heb je al een tal van producten geprobeerd, maar lijkt niks te werken. Gelukkig weet je oma nog raadt en bestaan er een hoop huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die een uitkomst kunnen bieden. Is de azijn in jouw keukenkastje dan echt dé redder voor jouw gedoemde onzuiverheden? We zoomen hier verder op in.

Wat is azijn?

Azijn, je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien proef je gelijk het zurige tintje in die heerlijke salade dressing of denk je aan het schoonmaken van je huis. Azijn wordt namelijk voor verschillende doeleinden gebruikt. Er zijn dan ook een heleboel soorten, smaken en kleuren te koop van dit product. Denk bijvoorbeeld aan natuurazijn, schoonmaakazijn, appelazijn, kruidenazijn of wijnazijn.

De samenstelling van azijn

Azijn is een zurige vloeistof die ontstaat uit de vergisting van alcohol, in de meeste gevallen uit wijn, bier of een appelcider. Dit vergistingsproces is een natuurlijk proces dat tot stand komt door een bacterie, de azijnzuurbacterie of Acetobacter genoemd. Daarnaast is er een bepaalde temperatuur en hoeveelheid zuurstof nodig.

De term azijn is afkomstig uit het Latijnse ‘acetum’, dat we vrij kunnen vertalen als ‘zuur zijnd’.

De samenstelling van azijn bevat diverse producten. Allereerst is er een gefermenteerd product nodig, een product waarbij de suikers al door vergisting zijn omgezet in alcohol. Daarnaast is zuurstof, water en de Acetobacter bacterie nodig om een nieuw fermentatieproces in gang te zetten. Het product hiervan leng je aan met 90% water en de azijn is gemaakt.

Azijnessence

Naast het uit natuurlijke producten verkregen azijn, kan azijn ook gemaakt worden op synthetische basis. Dit wordt ook wel chemische azijn of ‘azijnessence’ genoemd en wordt gemaakt uit methanol en koolstofmonoxide. Deze vorm van azijn wordt veelal gebruikt voor het vernietigen van onkruid in de tuin of het ontkalken van de gootsteen.

Azijn en de huid

Er is geen twijfel over mogelijk dat er meerdere voordelen aan het gebruik van azijn zitten. Zo is het een effectief keukenhulpmiddel voor het ontkalken van huishoudelijke apparaten, zijn ramen en brillenglazen er goed mee schoon te maken, geeft het een frisse geur en is het een lekker ingrediënt voor sauzen, dressing en marinades.

Maar wat hebben deze voordelen te maken met het laten verdwijnen van jouw onzuiverheden? Wat zijn de voordelen van azijn op de huid?

Ondanks dat je je het misschien niet kan voorstellen, heeft azijn wel degelijk positieve effecten op de huid. Appelazijn staat hier het meest bekend om, het liefst puur en ongefilterd. Onzuivere appelazijn leidt namelijk in de meeste gevallen niet tot het gewenste resultaat. Dit zijn een aantal voordelen van appelazijn voor de huid:

1. Gaat huidveroudering tegen

Appelazijn bevat een aantal ingrediënten die huidveroudering zichtbaar verminderen, het zit boordevol antioxidanten en alpha hydroxy zuren. Antioxidanten zorgen vooral voor het verwijderen van schadelijke stoffen, waardoor de huidcellen in mindere mate beschadigd raken. Alpha hydroxy zuren hebben vooral een vernieuwende functie. De zuren weken de bovenste dode huidcellen los waardoor er ruimte wordt gecreëerd voor een jonge en nieuwe huidlaag. Zeg maar hallo tegen jouw stralende en vernieuwde huid!

2. Vermindert acneklachten

Ja, het is echt waar. Appelazijn kan klachten als puistjes, pukkels en vlekjes zichtbaar verminderen. Dit heeft te maken met de ontstekingsremmende en antibacteriële werking van azijn. Door het smeren van appelazijn op de huid worden de huidporiën gereinigd en verkleind, wordt de pH-waarde van de huid in balans gebracht, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, de huid gehydrateerd en dode huidcellen en overtollig vuil verwijderd. De rode indringers worden hierdoor niet alleen minder zichtbaar, maar ook voorkomen. Breng dus gewoon wat appelazijn met water aan op die gedoemde puistjes!

3. Vermindert littekens

Acneklachten als puistjes, pukkels en mee-eters geven niet alleen op het moment zelf ongemak, maar kunnen je ook op de lange termijn achtervolgen. Onzuiverheden kunnen namelijk zichtbare littekens achterlaten. Gelukkig zijn er verschillende verzorgingsproducten die deze littekens kunnen vervagen, zo ook appelazijn. Breng een druppel appelazijn gemengd met water voor het slapengaan aan op het litteken en was het er de volgende ochtend weer af. De littekens zullen vervagen en je niet langer meer achtervolgen.

Azijn kan dus zeker een wondermiddel genoemd worden. Dit simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltje kan niet alleen uitkomst bieden in het huishouden, maar ook zeker in de huidverzorging. De antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxiderende werking maken appelazijn tot een effectief behandelmiddel van acne, puistjes en pukkels.

Azijn bij puistjes? Ja, maar wel de pure en ongefilterde appelazijn!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.