Puistjes, iedereen heeft er wel eens last van. Bij het zien van dat rode bultje op je gezicht beginnen je vingers te jeuken. Gelukkig realiseer je je net op tijd dat uitknijpen niet de juiste manier is om het puistje zo snel mogelijk te doen verminderen en verdwijnen. Na de verleiding van het uitknijpen te hebben weerstaan, ga je op zoek naar een ander redmiddel. Je fietst zo snel mogelijk naar de drogisterij om de schappen te inspecteren. Reinigers, scrubgels, zuiverende gezichtsmaskers, puistjes rollers en anti-puistjes crèmes komen voorbij. Ondanks dat je door de bomen het bos niet meer ziet, besluit je voor een verzachtende crème te kiezen. Maar welke anti-puistjes crème is nu geschikt? Welke kan je het beste gebruiken?

Wat is een crème?

Een crème is een huidsmeersel dat uit water en vetstoffen bestaat. Omdat water en vet niet mengbaar zijn, wordt aan de crème nog een zogenaamde emulgator toegevoegd. De emulgator zorgt ervoor dat de stoffen mengen en bepaalt tegelijkertijd de verhouding tussen het water en de vetstoffen in de crème. Op basis van deze verschillende verhoudingen kunnen de crèmes hydrofiel of hydrofoob genoemd worden.

Ondanks dat de meeste mensen bij een crème gelijk aan een cosmetische crème denken, heeft dit huidsmeersel meerdere toepassingen. Naast toepassingen in de cosmetica, worden crèmes toegepast voor verschillende doeleinden in de geneeskunde en de huishouding. Crèmes die gebruikt worden in de geneeskunde dienen vooral als middel om geneeskrachtige stoffen op de huid te laten inwerken. De crème vinden we dus terug in de cosmetica, dermatica en de huishouding.

Anti-puistjes crème

Een anti-puistjes crème is niets anders dan een crème met effectieve ingrediënten tegen onzuiverheden. De puistjes worden door de combinatie van ingrediënten aangepakt en verminderd. Daarnaast behoudt de crème natuurlijk haar verzachtende en verzorgende werking. De formules van de anti-puistjes crèmes zijn dus geschikt gemaakt voor de beschadigde en onzuivere huid. Maar welke effectieve ingrediënten zijn hierin nu aanwezig?

1. Salicylzuur

Een veelvoorkomend ingrediënt in anti-puistjes crèmes is salicylzuur. Dit zuur heeft van nature een exfoliërende werking waardoor de bovenste huidlaag, de hoornlaag, verzacht  wordt en langzaam losweekt. Dode huidcellen en schilfers laten hierdoor makkelijk los en verhoorning van de huid wordt voorkomen. Nieuwe huidcellen krijgen de ruimte om aan de oppervlakte te komen waardoor onzuiverheden verminderen.

Salicylzuur is een effectief maar relatief agressief zuur. Om beschadigingen van de huid te voorkomen, wordt in de meeste gevallen dan ook lage sterktes van salicylzuur gebruikt.

2. Niacinamide

Dit populaire ingrediënt staat ook wel bekend als vitamine B3 en heeft verschillende positieve invloeden op de huid. Zo zorgt niacinamide voor de aanmaak van vrije vetzuren in het lichaam die vervolgens de huidbarrière ondersteunen en verstevigen. Daarnaast werkt niacinamide licht exfoliërend en ontstekingsremmend. De ontstekingsremmende werking is vooral gebaseerd op het verminderen van de histamine productie. Histamine kan namelijk door het lichaam worden aangemaakt en een ontstekingsreactie veroorzaken. Een anti-puistjes crème met niacinamide heeft dus een kalmerende werking op de huid door roodheid, jeuk en zwelling te verminderen.

3. Vitamine E

Naast vitamine B3 bevatten anti-puistjes crème vaak ook andere vitamines, waaronder vitamine E. Vitamine E heeft immers te veel voordelen voor de huid om niet toe te voegen aan de formules. Een van deze voordelen is het beschermen van de huid tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stofjes in het lichaam die lichaamscellen en weefsels kunnen beschadigen. Door de vrije radicalen weg te vangen, versterkt vitamine E de barrièrefunctie van de huid en gaat huidveroudering tegen.

Daarnaast zorgt vitamine E ervoor dat andere huidverzorgingsproducten beter door de huid worden opgenomen, vermindert ze de kans op zonnebrand en beschermt de huid tegen beschadigingen door UV-straling.

Welke anti-puistjes crème kun je nu het beste gebruiken?

Net zoals ieder persoon, heeft iedere crème ook zijn kwaliteiten. Er is dus niet een beste keuze wanneer het op anti-puistjes crèmes aankomt. In het algemeen gaat het vooral om de wensen en behoeften van jouw huid. Welke huidtype heb je? Wat heeft jouw huid op dit moment nodig?

De droge huid

Wanneer je last hebt van een droge en onzuivere huid is het belangrijk om te kijken naar de ingrediënten van de anti-puistjes crèmes. Een aantal veelgebruikte ingrediënten tegen onzuiverheden kunnen namelijk de huid nog meer uitdrogen. Alcohol en sulfaten zijn hier enkele voorbeelden van.

Het is dus van belang om een crème te gebruiken geschikt voor jouw huidtype om meer beschadigingen en onzuiverheden te voorkomen.

De vette huid

Veelal gaan onzuiverheden en puistjes gepaard met een vette huid. Er is sprake van een verhoogde talgproductie waardoor poriën niet alleen sneller verstoppen maar de huid ook een glimmende en vette uitstraling krijgt.

Dit huidtype vraagt dus om een anti-puistjes crème die de overmatige talgproductie afremt en voorkomt. Salicylzuur is hiervoor een vaak toegevoegd ingrediënt. Ga dus op zoek naar een crème waarbij de formule is verrijkt met salicylzuur.

De gemengde huid

Zoals je misschien al vermoed, is dit huidtype een combinatie van een droge en vette huid. Sommige gedeelten van de huid zullen droog zijn, andere vet. Bij het zoeken naar de geschikte anti-puistjes crème is het dan ook belangrijk om te zoeken naar een combinatie van diverse ingrediënten. De door jouw gebruikte crème moet zowel ingrediënten voor de droge huid als ingrediënten voor de vette huid bevatten. Wanneer dit niet het geval is, bestaat de kans namelijk dat de gemengde huid gaat neigen naar een droge of vette huid.

Ga dus niet gelijk voor de duurste anti-puistjes crème wanneer je door de bomen en bos niet meer ziet in de drogisterij. Lees je in, weet welk huidtype je hebt en welke ingrediënten daarbij passen. Op deze manier wordt de zoektocht naar de juiste anti-puistjes crème een stuk gemakkelijk en voldoe je aan de wensen en behoeften van jouw huid!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.