Onderhuidse puist trekzalf

Onderhuidse puistjes, we kennen ze allemaal wel. Deze pijnlijke puistjes, ook wel steenpuisten genoemd, voel je vaak al van veraf aankomen. Je zit met je handen in het haar, want wat moet je nu doen om te voorkomen dat de puistjes aan de oppervlakte komen? Je zit er immers niet op zichtbare onzuiverheden te wachten. Je besluit de schappen in de drogisterij af te struinen in de hoop een effectief middel te vinden tegen de onderhuidse puisten. Maar waar moet je beginnen? Welk huidverzorgingsproduct kan jouw redder in nood zijn?

Wat zijn onderhuidse puistjes precies?

Zoals de naam al zegt, bevinden onderhuidse puistjes zich onder de huid. In tegenstelling tot de oppervlakkige puistjes die in de bovenste huidlaag ontstaan, ontstaan onderhuidse puistjes in een dieper gelegen huidlaag, de lederhuid. Deze lederhuid regelt de voeding voor de bovenste huidlaag en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. In de lederhuid bevinden zich dan ook zweetklieren, zenuwuiteinden, zintuigcellen, talgklieren, bloed- en lymfevaten en haarwortels.

Onderhuidse puisten worden voornamelijk veroorzaakt door ontstekingen in de haarzakjes. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door de zogenaamde ‘stafylokok’ bacterie. Ongeveer een kwart van de bevolking is drager van deze ‘gewone’ huidbacterie. Dit blijft meestal onopgemerkt, want de stafylokok bacterie veroorzaakt in de meeste gevallen geen klachten. De bacteriën kunnen zich echter wel op bepaalde plekken in het lichaam ophopen en de haarzakjes op een later moment gaan ontsteken.

Hoe behandel je onderhuidse puistjes?

Puistjes willen we zo snel mogelijk de kop indrukken, zeker als ze ook nog eens opvallend en pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er naast de bestaande behandelingen voor de  ‘oppervlakkige’ puistjes ook specifieke behandelingen voor onderhuidse puistjes mogelijk. De puistjes ontstaan immers op een andere manier en behoeven dan ook vaak een net iets andere aanpak. Maar wat is deze aanpak dan precies?

Onderhuidse puistjes zijn helaas niet binnen een paar minuten te verwijderen. De diepliggende ontsteking heeft immers voldoende tijd nodig om te genezen. Maar we snappen ook dat je die opvallende en pijnlijke puistjes zo snel mogelijk de deur uit wilt werken. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je het genezingsproces kan versnellen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van ontstekingsremmers, zogenaamde ‘peelende’ producten of het smeren van trekzalf. Hieronder gaan we verder in op het gebruiken van trekzalf bij onderhuidse puistjes.

Wat is trekzalf?

Trekzalf, ook wel bekend als de ‘zwarte zalf’, is een op basis van ichthammol. Ichthammol is een natuurlijk product dat verkregen wordt door destillatie van schalie. De traditionele samenstelling van de ‘zwarte zalf’ vindt zijn oorsprong bij de Indianen. Deze Indianen gebruikte van allerlei kruidenmiddelen om vreemde plekjes op de huid te bestrijden. Door een aantal van deze krachtige kruiden samen te brengen, ontstond de trekzalf, een zalf die genezend bleek te werken tegen onder andere vormen van huidkanker. Binnen de geneeskunde is trekzalf dan ook nog steeds een populair middel voor de behandeling van diverse huidaandoeningen.

De krachten van trekzalf

Het belangrijkste ingrediënt van trekzalf, ichthammol, heeft een aantal positieve effecten op de huid. Zo remt het ontstekingen, stilt het de jeuk en vermindert het schilfering van de huid. Daarnaast vermindert trekzalf zwellingen en werkt het licht ontsmettend. Al deze eigenschappen maken de zalf geschikt voor het behandelen van huidaandoeningen, waaronder het behandelen van onderhuidse puisten.

Trekzalf en onderhuidse puistjes

Vroeger werd trekzalf veelvuldig ingezet bij de behandeling van steenpuisten. Ondanks dat de populariteit van de zalf in de loop van de jaren wat is afgezwakt, is trekzalf nog steeds een effectief product tegen onderhuidse puistjes.

De puistjes worden immers veroorzaakt door ontstekingen die effectief verminderd kunnen worden door regelmatig in te smeren met de magische zwarte zalf.

Daarnaast kalmeert de trekzalf de rode en geïrriteerde huid en wordt de eventuele zwelling verminderd. Niet alleen de oorzaak van de puistjes zal dus aangepakt worden, maar de onderhuidse puistjes zullen ook minder opvallen!

Toch kan het gebruiken van trekzalf ook negatieve gevolgen hebben. Zo ontstaat bij sommige mensen na gebruik van de zalf veel irritatie aan de huid met nog meer onzuiverheden tot gevolg. Het is dan ook aan te raden eerst een kleine hoeveelheid van de zalf op de huid aan te brengen om overgevoeligheid en eventuele onzuiverheden te voorkomen.

Dr. Swaab Trekzalf

Onder de populaire producten vind je de trekzalf van Dr. Swaab. Deze trekzalf is zeker aan te raden in de strijd tegen de onderhuidse puistjes. Het actieve ingrediënt sulfobituminose ammonium werkt namelijk bacteriedodend en zorgt er ook voor dat de hoornlaag van de huid verweekt. Hierdoor worden de stafylokok bacteriën niet alleen onschadelijk gemaakt, maar wordt ook de doorbraak van de onderhuidse puistjes bevordert. Dit zal het genezingsproces flink versnellen, want door de bovenste huidlaag los te weken, komen de puistjes steeds verder aan de oppervlakte te liggen tot het moment dat ze klaar zijn om door te breken.

Wacht dus niet langer en neem de trekzalf van Dr. Swaab mee wanneer je weer eens door de schappen van de drogisterij loopt. Hoe sneller de onderhuidse puisten aan de oppervlakte zullen verschijnen, hoe sneller jij ervan af bent! Heb jij last van rode, pijnlijke en opvallende onderhuidse puistjes? Niet getreurd! Ondanks de diep liggende ontsteking zijn ook deze puistjes aan te pakken. Gebruik bijvoorbeeld peelende producten, ontstekingsremmers of trekzalf.

Deze magische zwarte zalf heeft door zijn krachtige ingrediënten een positief effect op het genezingsproces van onderhuidse puistjes. Zo wordt de ontsteking geremd, de bovenste huidlaag verweekt, de roodheid verminderd en de zwelling verkleint. Laat je dus niet kisten door die vervelende onderhuidse indringers, maar pak ze op de juiste manier aan! In ons e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ vind je nog veel meer do’s en dont’s in de strijd tegen de onderhuidse puistjes.