Puist uitknijpen of niet
Van nature hebben veel mensen de drang om een net ontdekt puistje meteen aan te pakken en uit te knijpen. Niet gek uiteraard, want puistjes kunnen veel klachten en onzekerheid veroorzaken. Toch wordt de effectiviteit van het uitknijpen van een puistje de laatste jaren in twijfel getrokken. Want is het nu wel zo slim om elk puistje uit te knijpen?
Het antwoord op deze vraag is: nee. Het uitknijpen van puistjes heeft namelijk een negatief effect op de huid en leidt op de lange termijn juist tot het ontstaan van puistjes. Hoewel het uitknijpen van dat vervelende puistje op korte termijn dus kan leiden tot een opgelucht en zelfverzekerder gevoel, heeft het op de lange termijn averechtse gevolgen. Deze gevolgen lijken op het eerste gezicht dus niet aanwezig of nog onder controle, waardoor veel mensen toch sneller kiezen voor de verlichtende optie van het uitknijpen van de puist.
Maar waarom voelt een puistje uitknijpen nu zo goed?
Dit komt door het gevoel dat we krijgen bij het uitknijpen van puistjes. Er ontstaat namelijk een gevoel van voldoening waarbij we niet meer het gevoel hebben dat er nog iets volbracht moet worden. Dit voldaan gevoel wordt veroorzaakt door een reactie in ons lichaam. Onze hersenen maken namelijk dopamine aan, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het uitknijpen van een puistje en daarbij het letterlijk zien van verlichting doordat pus, bloed en vocht vrijkomt, wakkert het beloningssysteem in de hersenen aan. Wanneer dit systeem is getriggerd, krijg je een tevreden en beloond gevoel. Door het uitknijpen beland je dus als het ware in een gelukzalige roes, terwijl je bij het laten zitten van een puistje je vaak onrustig en onzeker voelt. Niet gek dus dat we de schadelijke gevolgen voor de huid vergeten, maar het puistje het liefst gelijk aanpakken.
Hoe knijp je een puist uit?
Wanneer je in alle wanhoop en afschuw er toch voor kiest om je puistje uit te knijpen, is het belangrijk dat je dit op een veilige en verantwoorde manier doet. Je huid is immers een gevoelig orgaan en verdient het om goed verzorgd te worden, ook al wil je zo snel mogelijk van dat ene puistje af.
Huidschade is helaas niet geheel te voorkomen bij het uitknijpen van puistjes, maar wel te verminderen. Hier zijn enkele tips:
Was je handen
Een goede hygiëne is belangrijk, puistjes worden immers mede veroorzaakt door bacteriën. Was je handen dan ook grondig voordat je te werk gaat, je wilt uiteraard niet dat eventuele bacteriën op je handen juist voor meer infecties gaan zorgen.
Gebruik weinig druk
Zoals gezegd kan het uitknijpen van puistjes schadelijke gevolgen hebben voor de huid. Een van de oorzaken van deze huidschade is de druk op de huid. Door het duwen en knijpen zal er namelijk veel druk op de huid komen te staan, wat kan leiden tot beschadigingen. Probeer daarom zo weinig mogelijk kracht te zetten tijdens het uitknijpen. Een rijpe puist reageert bovendien ook bij lichte druk.
Kom niet aan een onrijpe puist
Er geldt één gulden regel: knijp nooit een onrijpe puist uit. Hoe moeilijk het ook is, knijp een puist alleen uit als er een wit puskopje op zit. Om vervelende gevolgen te voorkomen kun je het beste afblijven van eventuele onrijpe of onderhuidse puistjes.
Het gevaar van puisten uitknijpen
Door dermatologen wordt het uitknijpen van puistjes vaak afgeraden en dat is niet voor niets.
Hoewel het verwijderen van puistjes je op de korte termijn een fijn gevoel geeft, heeft het op de lange termijn wel degelijk schadelijke gevolgen. Wat velen niet weten is dat het juist kan leiden tot een vermeerdering van het aantal puistjes.
Daarnaast breng je het puistje onnodig in contact met bacteriën wat de ontsteking alleen maar kan verergeren. Op je handen bevinden zich nu eenmaal vele bacteriën, zowel schadelijk als onschadelijk. Tijdens het uitknijpen zullen deze bacteriën dan ook ongemerkt in de poriën terecht komen. De kleine ontsteking waardoor het puistje is veroorzaakt, wordt hierdoor versterkt. Daarbij duw je tijdens het uitknijpen ook een deel van het overtollige talg terug de porie binnen, met als gevolg dat het puistje juist minder snel geneest en verdwijnt.
Om een puistje uit te knijpen, is het nodig om er druk op uit te oefenen. Ook deze druk kan negatieve effecten hebben op de huid. Het knijpen en duwen kan namelijk blijvende littekens veroorzaken. Je oefent al snel ongemerkt te veel kracht uit op de huid, je wilt immers zo snel mogelijk dat puistje laten verdwijnen. Logisch, maar door de druk op de huid is er een groter risico op het overhouden van een litteken of hyperpigmentatie, ook wel pigmentvlek genoemd. En in tegenstelling tot het puistje, zijn deze beschadigingen blijvend. Niemand wil voor altijd herinnerd worden aan dat ene vervelende puistje. Op den duur verdwijnen puistjes echt vanzelf. Afblijven dus!
Puistjes uitknijpen obsessie
Het is bewezen dat het uitknijpen van een puistje het beloningssysteem in de hersenen triggert en je een gevoel van voldoening en geluk geeft. Niet gek dus dat veel mensen na het zien van het rode pukkeltje er niet vanaf kunnen blijven. Daarentegen weten we ook dat het pulken aan puistjes alleen maar voor meer ellende zorgt, maar weegt dit wel op tegen dat gelukzalige gevoel?
Het fijne gevoel dat ontstaat bij het zogenoemde fenomeen ‘pimple popping’ kan zich langzamerhand ontwikkelen tot een obsessie. Een obsessie kan ook wel omschreven worden als een dwingende interesse. De afgelopen jaren is er steeds meer interesse ontstaan in het ‘poppen’ van puistjes, ondanks dat het eigenlijk een relatief vies beeld is. Hoewel door enkelen deze beelden als schokkend worden ervaren, is het kijken naar opengebarsten cysten en puistjes voor vele anderen een guilty pleasure en ontwikkelt zich zelfs naar een cultureel fenomeen.
Het kijken naar het uitknijpen van puistjes brengt vaak een gevoel van sensatie, afschuw of kalmering teweeg. Dit maakt dan ook dat we er naar blijven kijken, ondanks dat het niet erg smakelijk is. De ‘kick’ die we ervaren tijdens het kijken, wordt veroorzaakt door het vrijkomen van adrenaline in het lichaam. Het uitknijpen van een puistje zal namelijk van nature een gevoel van angst of afschuw geven. Deze negatieve gevoelens worden interessant wanneer we ons in een situatie bevinden waarin deze gevoelens ons niet persoonlijk kunnen raken. Door te kijken naar iemand anders die ‘pimple popping’ ondergaat, behouden we deze afstand tot de negatieve gevoelens en ervaren we juist een sensationeel en fijn gevoel.
Herken jij de behoefte om elk rood pukkeltje zo snel mogelijk uit te knijpen? Hopelijk sta je na het lezen van deze blog ook stil bij de negatieve gevolgen hiervan. De uitspraak dat puistjes uitknijpen slecht zou zijn, is helaas geen fabeltje. Om de baas te worden over jouw puistjes, is het immers van belang ze op de juiste manier te behandelen en verzorgen. Het negeren van de behoefte om ze uitknijpen, is hier de eerste stap in!
Wil je snel van je puistjes & acne af?
Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":
- In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
- Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
- Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
- Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.