Je kent ze wel toch? Die kleine zwarte puntjes op het gezicht, gelijkend op sproeten. Ze worden ook wel comedonen, blackheads of mee-eters genoemd. Ze komen voornamelijk voor in de puberteit, maar kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Hoewel mee-eters vaak verward worden met puistjes, gaat het hier om twee verschillende vormen van acne. Maar wat is het verschil nu eigenlijk? Hoe ontstaan mee-eters en hoe kom je er weer vanaf? En kun je mee-eters uitknijpen?

Wat zijn mee-eters?

De naam brengt misschien wat verwarring met zich mee, maar wees gerust, het gaat hier niet om enge beestjes die van je huid eten. Mee-eters zijn een van de veelvoorkomende acneklachten, die zich voornamelijk kenmerkt door kleine zwarte puntjes op het gezicht. Toch hoeven de zogenoemde ‘blackheads’ niet altijd een zwarte verschijningsvorm te hebben, mee-eters kunnen namelijk ook wit zijn.

Het is niet gek dat mee-eters en puistjes vaak als een en hetzelfde gezien worden. Mee-eters, oftewel comedonen, zijn namelijk vaak een voorloper van de puistjes. Comedonen ontstaan door een verstopping van talg of dode huidcellen van een talgklier of haarzakje. Allereerst gaat het hier om een kleine verstoppingen, microcomedonen, die niet met het blote oog te zien zijn. Door een groter wordende verstopping worden de microcomedonen uiteindelijk zichtbaar als kleine zwarte puntjes of witte kopjes, de mee-eters. Wanneer bacteriën in contact komen met een mee-eter en daar een ontsteking veroorzaken, ontstaat er vervolgens een puistje.

Het verschil in de kleur van de mee-eters wordt veroorzaakt door het wel of niet plaatsvinden van een chemische reactie. De zwarte kleur ontstaan namelijk doordat de mee-eter wordt blootgesteld aan de buitenlucht, waardoor het overtollige talg oxideert met zuurstof.

Bij witte mee-eters is dit niet het geval. Deze mee-eters liggen vaak dieper in de huid waardoor het talg niet in aanraking kan komen met het zuurstof in de lucht en de zwarte kleur dus uitblijft.

Mee-eters worden vaak als vies beschouwd, terwijl dit dus helemaal niet nodig is. Het zijn simpelweg kleine verstoppingen van talgkliertjes of haarzakjes. Bovendien ontstaan de zwarte puntjes niet als gevolg van viezigheid in de poriën, maar door een onschadelijke chemische reactie. Mee-eters hebben dus niks met vuil of een slechte hygiëne te maken.

Mee-eters wel of niet uitknijpen?

Het uitknijpen van pukkels, puistjes en mee-eters is erg verleidelijk. Toch is het beter om deze oneffenheden op de huid met rust te laten. Net zoals het uitknijpen van puistjes, heeft het uitknijpen van mee-eters in de meeste gevallen juist schadelijke gevolgen. Maar hoe komt dit nu?

Zoals gezegd ontstaan mee-eters door een verstopping in een talgklier of haarzakje. Talg en dode huidcellen hopen zich op, waardoor overtollig talg niet meer zijn uitweg naar buiten kan vinden. Er ontstaat als het ware een ‘talgprop’. Je zal dus verwachten dat je met het uitknijpen van deze talgprop het probleem hebt opgelost en de mee-eter verdwijnt. Helaas is het niet zo simpel als het lijkt. Voor een deel zal het overtollige talg door de druk inderdaad de porie verlaten, maar een deel van de talg komt door het uitknijpen ook in omliggende poriën terecht. De omliggende poriën kunnen hierdoor verstopt raken met meerdere mee-eters tot gevolg. Dit is uiteraard niet het gewenste resultaat van het uitknijpen.

Bovendien gebruik je bij het uitknijpen van mee-eters gewoonlijk je vingers, die vol zitten met levende bacteriën. Ook als was je je handen regelmatig, je voorkomt niet dat de poriën in aanraking komen met deze bacteriën. Op den duur zorgen deze bacteriën voor ontstekingen en het ontstaan van puistjes. De behoefte om mee-eters uit te knijpen komt voort uit de wens de oneffenheden op jouw huid te verwijderen. Blijf er daarom gewoon vanaf! In tegenstelling tot het verwijderen van de oneffenheden, leidt uitknijpen juist tot het ontstaan van mee-eters en puistjes waardoor het langer duurt voordat ze verdwenen zijn.

Hoe verwijder je mee-eters?

Uitknijpen is dus niet verstandig wanneer het om mee-eters gaat, maar wat is nu wel een verantwoorde manier om ze te verwijderen?

Zodra je een mee-eter ziet, is het immers moeilijk om er alleen maar naar te kijken. Je wilt ze zo snel mogelijk aanpakken en de das omdoen. Gelukkig zijn er een aantal verantwoorde en effectieve manieren hiervoor:

Een comedonenlepel

Een comedonenlepel is een lepel waarmee comedonen, oftewel mee-eters, verwijderd kunnen worden. Hoewel de naam je misschien wat angst aanjaagt, wordt dit hulpmiddel veelvuldig gebruikt door dermatologen en schoonheidsspecialisten. Door middel van de comedonenlepel kunnen de mee-eters uitgedrukt worden. Ondanks dat je dit hulpmiddel ook zelf in huis kan halen om ermee aan de slag te gaan, is dit niet aan te raden. Je gebruikt zelf namelijk al snel teveel kracht, waardoor je de huid beschadigd met alle gevolgen van dien. Net als bij het uitknijpen, zorgt dit in de meeste gevallen juist voor een toename van mee-eters en puistjes. Laat daarom alleen een dermatoloog of schoonheidsspecialist aan de slag gaan met een comedonenlepel. Zij weten precies wanneer ze de juiste hoeveelheid kracht gebruiken, waarbij de mee-eter wordt uitgedrukt en de huid intact blijft.

Salicylzuur

Salicylzuur is een veelgebruikt zuur in huidverzorgingsmiddelen. Het is een effectief zuur dat bovendien niet schadelijk is voor de huid. Mee-eters zijn dan ook goed de behandelen door regelmatig een exfoliant te gebruiken op basis van salicylzuur. Salicylzuur weekt de dode huidcellen los, zowel op het huidoppervlak als diep in de poriën. Het breekt als het ware de aangekoekte dode huidcellen los van elkaar. Hierdoor worden de verstoppingen die mee-eters veroorzaken, verminderd en voorkomen.

Blackheadmaskers

Zoals de naam al laat zien, zijn deze maskers bedoeld voor het behandelen van ‘blackheads’, de mee-eters. Het gezichtsmasker is een effectieve methode om mee-eters en overtollig talg van de huid te verwijderen. Het blackheadmasker breng je aan als een normaal gezichtsmasker. Na ongeveer twintig minuten is het masker goed opgedroogd en kun je beginnen met het verwijderen van het masker. Tijdens het verwijderen neemt het masker onzuiverheden, talg en dode huidcellen mee uit de poriën. Verstopte poriën worden hierdoor aangepakt waardoor mee-eters worden verwijderd en voorkomen.

Mee-eters camoufleren

Hoewel mee-eters met de juiste middelen ook goed te verminderen zijn, is het soms toch fijn om ze te kunnen camoufleren. Gelukkig bestaan er verschillende make-up producten die hiervoor een oplossing bieden. Bij het gebruiken van make-up in combinatie met een onzuivere huid is het wel belangrijk om de juiste producten te kiezen. De producten moeten dekkend zijn, maar niet de poriën verstoppen. Je wilt immers niet dat de mee-eters worden verergerd. Deze make-up producten zijn verantwoord te gebruiken in combinatie met mee-eters:

Producten op waterbasis

Kies altijd make-up producten op waterbasis en op alcoholbasis. Een product op alcoholbasis droogt de huid namelijk uit. Je denkt misschien dat de huid hier gebaat bij is, maar niks is minder waar. Door de uitdroging wordt de talgproductie namelijk gestimuleerd waardoor de zogenoemde ‘talgprop’ eerder ontstaat.

Producten zonder toegevoegde parfum

Uiteraard is het fijn dat jouw gebruikte make-up een lekker geurtje heeft, maar als je last hebt van mee-eters kun je producten met toegevoegde make-up beter vermijden. Net zoals alcohol droogt parfum de huid uit, maar parfum kan ook vele irritaties aan de huid veroorzaken met ontstekingen en een verhoogde talgproductie tot gevolg.

Licht dekkende producten

Dikke en compacte make-up producten zoals dekkende foundations of concealers zijn funest voor een huid met mee-eters. Kies daarom voor minder dekkende producten zodat de huidporiën niet afgedekt worden. Op deze manier wordt het ontstaan van verstoppingen in de poriën voorkomen.

Mee-eters, ze zijn enorm vervelend en vaak vallen ze erg op. Heb jij er veel last van en wil je er wel eens vanaf? Hopelijk kunnen de genoemde tips in deze blog je helpen bij deze strijd tegen deze vervelende indringers. Wil je meer tips & tricks voor een egale en gave huid? In het e-book ‘In 4 stappen de baas over jouw acne’ krijg je alle handvatten om de baas te worden over jouw mee-eters!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.