Het is de nachtmerrie van iedereen, maar toch gebeurt het regelmatig. We gaan slapen met een egale huid om vervolgens weer op te staan met een aantal onzuiverheden. Ineens heb je last van puistjes. Die opvallende rode puistjes had je toch echt liever niet gespot in de spiegel. In een race tegen de klok probeer je de rode indringers nog enigszins te camoufleren, maar zonder verbazingwekkend resultaat. Zo snel als de onzuiverheden in het holst van de nacht verschenen zijn, zo langzaam verdwijnen ze helaas weer. Je lijkt de komende dagen niet gezegend te zijn met een egale huid, maar wees niet getreurd. Ondanks dat er geen wonderpil bestaan tegen deze spontaan opkomende puistjes, zijn er wel een aantal effectieve manieren om ze te verminderen en te voorkomen.

Om een beter inzicht te krijgen in de mogelijke behandelmethoden van puistjes, moeten we ons eerst verdiepen in de oorzaken van de onzuiverheden. Onzuiverheden, waaronder puistjes en pukkels, zijn niet meer dan kleine ontstekingen van de huid. Deze ontstekingen bevinden zich meestal rondom een talgklier of haarfollikel. Talg speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van puistjes.

Onze huid bevat een groot aantal talgkliertjes die door middel van het aanmaken van talg ervoor zorgen dat onze huid soepel en gehydrateerd blijft. Wanneer de huid in balans is, heffen de talgaanmaak en de talgafscheiding elkaar op. Door verschillende redenen kan deze balans echter verstoord raken, wat vooral in de puberteit het geval is. De talgaanmaak wint het dan van de talgafscheiding waardoor er een overmatige hoeveelheid talg ontstaat die zich ophoopt in de poriën. Deze poriën raken vervolgens ontstoken door de aanwezige bacteriën en voilà: de puistjes zijn geboren.

Bij wie komen puistjes voor?

Ondanks dat puistjes ook wel jeugdpuistjes genoemd worden en de puberteit hierom bekend staat, is de leeftijd geen garantie voor het wel of niet ontstaan van puistjes. Dat puistjes vooral ontstaan tijdens de puberteit heeft alles te maken met veranderde hormoonspiegels waardoor de talgaanmaak wordt gestimuleerd en poriën eerder verstoppen. Een verhoogde talgaanmaak wordt echter niet altijd veroorzaakt door een verandering van hormonen. Bepaalde voedingsmiddelen, seizoensveranderingen en het verkeerde gebruik van huidverzorgingsmiddelen kan puistjes in de hand werken, ook op latere leeftijd.

Iedereen kan dus te maken krijgen met onzuiverheden als puistjes, puistjes kijken immers niet naar jouw leeftijd.

Hoe kun je puistjes verminderen?

Het ontstaan van puistjes kun je niet altijd voorkomen, maar er zijn verschillende manieren om de onzuivere huid te kalmeren en te egaliseren:

Blijf ervan af

Een gulden regel is en blijft: raak de puistjes en andere onzuiverheden zo min mogelijk aan. Het blijft zo verleidelijk om die spontaan ontstane puistjes gelijk de kop in te drukken, maar dit werkt alleen maar averechts. Het uitknijpen van puistjes drukt niet alleen een deel van de opgehoopte talg weer terug de porie in, maar stelt de puistjes ook weer bloot aan allerlei bacteriën. Deze bacteriën kunnen opnieuw ontstekingen veroorzaken en de al aanwezige ontstekingen verergeren. Om puistjes en roodheid zo snel mogelijk en zichtbaar te verminderen, kun je dus beter je gezicht met rust laten!

Gebruik kalmerende huidverzorgingsproducten

Puistjes gaan in de meeste gevallen gepaard met roodheid. De huid is zichtbaar geïrriteerd door de ontstekingen. Om de puistjes minder op te laten vallen, kun je dus het beste kalmerende huidverzorgingsproducten gebruiken. Je kunt hierbij denken aan gezichtsmaskers, mentholgel of een kalmerende zalf. Roodheid van de huid zal verminderen en ontstekingen zullen sneller genezen.

Gebruik camouflerende make-up

De snelste manier om zichtbare rode puistjes te verminderen is en blijft toch het gebruiken van camouflerende make-up. Make-up doet wonderen, ook wanneer het om onzuiverheden gaat. Het is hierbij wel belangrijk om de juiste make-up producten te gebruiken, geschikt voor de vette en onzuivere huid. Bepaalde make-up producten werken onzuiverheden immers in de hand door de huidporiën af te sluiten. Die goed dekkende foundation kan dus ook zomaar de boosdoener zijn.

Gebruik het liefst make-up producten op waterbasis. Deze verergeren de ontstekingen niet en sluiten de poriën niet af. Ideaal dus om de puistjes licht te camoufleren, te verminderen en te voorkomen.

Hoe kun je puistjes voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, ook wanneer het om de huid gaat. Het ontstaan van onzuiverheden als mee-eters, pukkels en puistjes kun je echter niet geheel voorkomen. Veranderingen in je hormoonspiegels en een genetische aanleg voor een onzuivere huid liggen immers buiten je macht. Toch zijn er een aantal simpele manieren om de kans op puistjes te verkleinen:

Reinig dagelijks je huid

Het wordt snel vergeten, maar het dagelijks reinigen van je huid is enorm belangrijk. Je huid wordt immers gedurende dag en nacht blootgesteld aan vuil en bacteriën. Zonder dat je het doorhebt, kunnen schadelijke bacteriën dus al in contact komen met de huidporiën en ontstekingen veroorzaken.

Het beste kun je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds je gezicht reinigen met een lotion of lauw water. Vuil, overtollig talg, dode huidcellen en schadelijke bacteriën zullen op deze manier niet de kans krijgen om hardnekkige ontstekingen en puistjes te veroorzaken.

Vervang regelmatig je kussensloop

Je staat er misschien helemaal niet bij stil, maar je kussensloop is een verzamelplaats van vuil en bacteriën. Daarnaast verliest de huid ‘s nachts vele dode huidcellen die ook op je kussen terechtkomen. Wanneer je je kussensloop niet regelmatig vervangt, komen vuil, dode huidcellen, overtollig talg en bacteriën vervolgens weer terecht op je gezicht. Het wordt dan ook aan te raden om je kussensloop na een aantal dagen te vervangen.

Gebruik niet allerlei verzorgingsproducten

Een goede verzorging van de huid is belangrijk voor het voorkomen van puistjes, maar een goede verzorging betekent niet het gebruiken van alle mogelijke verzorgingsproducten. Er bestaan ontzettend veel producten met elk hun eigen effectieve werking, maar het gebruik van te veel huidproducten kan juist een averechts effect hebben. Een verkeerde combinatie van producten kan namelijk de poriën langdurig afsluiten, verstoppen en de talgproductie verstoren. Kies daarom een aantal vaste verzorgingsproducten die geschikt zijn voor jouw huid en dagelijks te gebruiken zijn.

Ben je wakker geworden met een of meerdere zichtbare puistjes op je gezicht? Geen paniek, voor elk probleem is een oplossing! Probeer allereerste de neiging tot uitknijpen te weerstaan, het uitknijpen heeft immers een averechts effect en maakt puistjes vaak nog zichtbaarder. Pak liever een kalmerende crème en breng een licht dekkende foundation of concealer aan om het puistje zo snel mogelijk te vervagen. Puistjes zijn nooit fijn, maar laat puistjes niet de bederver van jouw dag zijn!

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.