Leestijd: 3 minuten

Jeugdpuistjes komen met name voor bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Jeugdpuistjes ontstaan bij 90% van de jongens en 80% van de meisjes.

Ontstaanswijze van jeugdpuistjes

Hormoonveranderingen in de puberteit zorgen er voor dat talgkliertjes in de huid meer talg aanmaken en dat er een verdikking van de huid plaatsvindt. Zo ontstaat een mee-eter. Deze mee-eter kan vervolgens gaan ontsteken. Dat is dan een jeugdpuistje.

Jeugdpuistjes ontstaan niet door te weinig wassen, verkeerde voeding zoals patat en chocolade, of door stress of seksuele gewoonten. Jeugdpuistjes zijn ontstoken talgkliertjes en hebben dus met de talgproductie te maken.

Klachten

Jeugdpuistjes ontstaan met name in het gezicht, op de rug, en op de schouders. Kenmerken van jeugdpuistjes is het aanwezig zijn van mee-eter. Dit is een talgklier met een wit stopje. Later kan het stopje zwart worden.

Wanneer de talgklier ontstoken raakt vormt zich een rood puistje met uiteindelijk een gele puskop. Het uitknijpen van de mee-eter of puskop kan leiden tot littekens. Dit wordt dan ook afgeraden.

De klachten verschillen van persoon tot persoon. De een heeft maar een paar puistjes in een korte tijd, de ander kan soms jaren last hebben van uitgebreide jeugdpuistjes op gezicht en rug.

Wat doet de huisarts?

De huisarts zal eerst vragen hoe lang de klachten bestaan, waar je het meeste last van hebt en wat je er tot nu toe zelf aan hebt gedaan.

Dit laatste is belangrijk om te weten omdat er veel middelen in winkels verkocht worden als geneesmiddel voor jeugdpuistjes terwijl het die werking in het geheel niet heeft.

Tevens zal de huisarts vragen stellen over wat je zelf denkt dat de oorzaak is van de jeugdpuistjes. Dit laatste doet de huisarts omdat veel jongeren een bepaald idee over de oorzaak hebben, en dat idee blijkt veel al niet waar te zijn.

De huisarts zal daarna de huid bekijken en kijken wat voor soort jeugdpuistjes je hebt. Belangrijk voor de behandeling is te weten of er voornamelijk sprake is van mee-eters of dat er ook sprake is van puskoppen of zelfs abcessen (dit is een ophoping van pus). Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak precies is, zodat de beste behandeling kan worden gekozen.

Preventie en advies bij jeugdpuistjes

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het geven van adviezen over hoe om te gaan met de huid met jeugdpuistjes. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Was de huid met lauw warm water en weinig of geen zeep. Overmatig wassen met zeep en ruwe washandjes kan de huid irriteren. Door uitknijpen, en krabben kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan. Open mee-eters, ze kunnen uitgedrukt worden met de zijkant van de vingers, niet met de nagels.

Het gebruik van make-up kan de vorming van jeugdpuistjes bevorderen. Als je het toch wil toepassen, kies dan voor cosmetica op waterbasis.

Ook allerlei reinigingscrèmes die in drogisterijen te koop zijn kunnen jeugdpuistjes doen verergeren. Een verband tussen voeding en jeugdpuistjes is nooit aangetoond. Het heeft geen zin om een bepaald dieet te volgen. Zonlicht (ook zonnebank) kan in met name droge omgeving een gevoelsmatige verbetering geven omdat door een getinte huid de jeugdpuistjes minder opvallen. Jeugdpuistjes worden in vochtige omgeving (tropen) vaak erger

Behandeling acne en jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes gaan uiteindelijk vanzelf over. Er zijn een aantal middelen die de verschijnselen kunnen verminderen.

Benzoylperoxide 5% in gel werkt op drie manieren. Het werkt als ontstopper van de talgklier, het gaat de ontsteking tegen en het remt de groei van de bacteriën. De gel wordt ‘s avonds op het ongewassen gezicht aangebracht en ‘s ochtends verwijderd.

De huid wordt er in eerste instantie wat rood en schilferig van. Verbetering wordt pas na een paar weken gezien, dus de behandeling moet niet te snel worden gestopt.

Salicylzuur in lotion of creme werkt vooral goed als je alleen last hebt van mee-eters. Er zijn verschillende sterktes, van 2% tot 10%.

Beide middelen zijn te koop via Puist.nl, ze worden niet vergoed, ook niet als de middelen door de huisarts worden voorgeschreven.

Je kunt contact opnemen met de huisarts indien bovenstaande middelen niet helpen na 6 tot 8 weken gebruik.

Indien er met sprake is van ontstekingsverschijnselen dan kan de huisarts nog andere middelen voorschrijven zoals zalven, cremes en lotions met retinoiden of lokaal werkende antibiotica. De anticonceptie-pil kan zowel een gunstige als een ongunstige werking op de jeugdpuistjes hebben. Laat je hierover informeren door de huisarts.

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

 

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 4 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 114 mensen je voor via deze aanpak.

5/5 - (1 stemmen)