Puistjes op kin? Oorzaak en hoe kom je er van af

Foto van een kin

Als er één ding is waar helemaal niemand op zit te wachten, dan zijn het wel puistjes op de kin. Het is te gemakkelijk te veronderstellen dat dit alleen voorkomt bij tieners. Ook volwassenen hebben namelijk regelmatig met dit probleem te kampen.

Van de volwassenen die wel eens puistjes op de kin hebben, is het aandeel vrouwen net iets hoger dan mannen. Het signaleren van puistjes op de kin kan iedereen en is niet zo ingewikkeld. Belangrijker is echter de vraag hoe je er vanaf komt.

Wat zijn puistjes op de kin?

Foto van puistjes op de kin

Puistjes op de kin kun je beschouwen als een ophoping van talg en dode huidcellen. De poriën in je gezicht raken verstopt en de puistjes kunnen uiteindelijk leiden tot huidontstekingen. En daar zit niemand op te wachten. Heb je puistje op de kin, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Hoewel er ondertussen heel veel producten op de markt zijn om de puistjes te bestrijden, is het belangrijker na te gaan waarom je puistjes op je kin hebt gekregen.

Door het achterhalen van de oorzaak kun je het probleem namelijk bij de bron aanpakken. Wat je zeker niet doet is de pukkels uitknijpen. Het is een logische reactie dat je vingers voortdurend in de richting van de pukkels bewegen. Uitknijpen is echter niet de oplossing.

Sterker nog; het kan de problemen alleen maar verergeren. Knijp je een puist uit, dan scheurt de talgklier vaak onderhuids kapot. Talg zal dan niet volledig via de huid verwijderd kunnen worden. Als gevolg daarvan kan een nóg grotere puist ontstaan. Ook bestaat de kans op korstvorming en kan er zelfs schade aan de huid ontstaan. En dat moet je echt zien te voorkomen. Of heb je meer last van puistjes op de rug?

Oorzaak pukkels op de kin

Het feit dat vrouwen vaker te maken hebben met pukkels op de kin heeft te maken met hormonale schommelingen. Daarmee is meteen een van de oorzaken van pukkels op de kin benoemd. Niet voor niets krijgen vrouwen vaak een week voor de menstruatie te maken met puistjes of extra veel pukkels.

De pukkels op de kin kunnen ook veroorzaakt worden door overmatige stress of een teveel aan suiker. Ook de zogenaamde snelle koolhydraten kunnen zorgen voor een piek aan cortisol, een mannelijk hormoon. Dit hormoon stimuleert de talgklieren en dat maakt dat er extra talg aangemaakt wordt en dat er een ontstekingsreactie kan ontstaan. Er zijn echter meer omstandigheden die pukkels op de kin kunnen veroorzaken.

Het staat vast dat een gezonde leefstijl de kans op die vervelende pukkels reduceert. Goede voeding kan dus zeker helpen om puistjes te voorkomen. Zorg er eveneens voor dat je voldoende ontspant.

Onderhuidse puist kin

Kenmerk van de onderhuidse puist op de kin is dat het pijnlijk aanvoelt. Onderhuidse puisten zijn hardnekkiger dan de normale pukkel of mee-eter en ook de onderhuidse pukkel knijp je niet uit. Om maar met de deur in huis te vallen; een onderhuidse pukkel gaat vanzelf weer weg.

Mensen die proberen de onderhuidse pukkel toch uit te knijpen, kunnen daar blijvende littekens aan overhouden. De onderhuidse pukkel is een ontsteking die zich tamelijk diep onder de huid heeft genesteld. Net als bij een normaler puist het geval is, hopen ook nu talg en dode huidcellen zich op en gaat de huid ontsteken.

Wat te doen tegen puistjes op de kin?

Foto van een meisje met bloemen en puistjes op de kin

Nu je weet dat uitknijpen van puistjes op de kin geen goede optie is, is het zaak te kijken naar wat je wel kunt doen. Zoals gezegd is het achterhalen van de oorzaak het eerste wat je doet. Het aanpassen van de leefstijl en het eten van gezondere voeding is een eerste aanzet om voortaan gevrijwaard te blijven van pukkels op de kin. Zorg verder dat je voldoende ontspanning hebt.

Wil jij je heil zoeken in producten die de puistjes moeten laten verdwijnen? Zoek het dan vooral in producten waarin natuurlijke zuren verwerkt zijn. In dat kader kun je denken aan melkzuur, amandelzuur of glycolzuur. Dergelijke zuren werken mild en zijn in staat de bovenste laag van de huid te verdunnen. Talg kan op die manier gemakkelijker naar buiten, de kans op verstoppingen neemt zo af. Laat in elk geval de uitdrogende producten staan. Verder kies je bij voorkeur voor producten met een ontstekingsremmende werking.

In het uiterste geval kun je altijd besluiten een bezoek te brengen aan de huidtherapeut. Hij weet als geen ander wat de beste aanpak is tegen puistjes op de kin. Heb je te maken met een onderhuidse pukkel, dan kun je ook om de pijn wat te verlichten de pukkel koelen. Zo wordt de zwelling wat minder. Koelen kun je prima doen met een ijsklontje. Poriën bevriezen en vuil wordt op deze manier uit de huid verwijderd. Je zult zien dat de onderhuidse pukkel door te koelen minder nadrukkelijk aanwezig is. Behalve koelen is het goed hydrateren van de huid altijd belangrijk. Gebruik geen producten met alcohol.

5 tips om te bestrijden

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat geldt ook voor puistjes op de kin. Op het moment dat je ze ziet, ben je te laat en rest je niets anders dan ze te bestrijden. Neemt niet weg dat het ontdekken van puistjes op de kin ook het startsignaal kan zijn van een gezondere leefstijl en het eten van gezondere voeding.

Laat het dan in elk geval de laatste keer zijn dat je met de bestrijding van pukkels op de kin aan de slag moet. We geven je hier alvast vijf tip ter bestrijding van de ontsierende rode pukkels op je kin.

Dagelijks je gezicht reinigen

Hoewel het voor de meeste mensen wellicht een gewoonte is, kun je het reinigen van je gezicht toch als een van de meest effectieve middelen ter bestrijding van puistjes beschouwen. Oorzaak van puistjes is dat poriën in je gezicht verstopt zijn geraakt. Dit kun je voorkomen door er steeds voor te zorgen dat je gezicht goed schoon gemaakt wordt. Doe dit in de ochtend en in de avonduren.

Intensieve reiniging

Behalve twee keer per dag je gezicht reinigen, ga je ook voor de meer intensieve reiniging van je gezichtshuid. Scrub je gezicht tenminste eens per week. Door te scrubben haal je de dode huidcellen weg en stimuleer je eveneens de doorbloeding. Je kunt scrubben afwisselen met het stomen van je gezicht.

Masker

Nadat jij je gezicht intensief hebt gereinigd, neem je eens per week een masker. Doe dat meteen nadat het scrubben of nadat je gestoomd hebt omdat dan de poriën nog goed open staan. De werkende stoffen in het masker krijgen zo de gelegenheid om diep in de huid binnen te dringen. Daardoor kunnen ze optimaal hun werk doen.

Clinique Anti-Blemish Solutions Clearing Moisturizer Dagcrème

Positieve punt(en)
  • Werkt goed tegen puistjes
  • Gezichtsmasker die onzuiverheden voorkomt en geneest
Negatieve punt(en)
  • Geen

Evenwichtige voeding

Voeding speelt zoals je gelezen hebt een bepalende rol. Om er achter te komen of er een product of bepaalde producten de puistjes veroorzaken, houd je een voedingsdagboek bij. Zo kun je monitoren of er voeding is waar de huid in je gezicht extra op reageert. Bij deze tip hoort eigenlijk ook de boodschap om toch vooral veel water te drinken, toch gemiddeld anderhalve liter water per dag.

Kleding en kussen

Wat je niet moet vergeten is dat je bij voorkeur steeds schone kleding draagt en dat je ook regelmatig het beddengoed in de wasmachine doet. Vergeet zeker ook het kussen niet. Is je beddengoed niet schoon, dan kunnen er puistjes ontstaan, in eerste instantie vaak op de rug. De bacteriën verspreiden zich echter snel en je bent niet de eerste die vervolgens snel op meerdere lichaamsdelen te maken krijgt met puistjes. En dus ook zomaar op je kin.

Puist.nl
Logo