Het kan zomaar opeens gebeuren dat je een bultje aan de boven- of onderkant van je tong voelt. Niet prettig en misschien voelt het zelfs een beetje verontrustend. Maar wees gerust: het hoeft niet altijd iets ergs te betekenen. Een puist op de tong is – net als gewone puistjes – meestal rood of wit van kleur en kunnen worden veroorzaakt door een infectie, allergie of overmatige opbouw van bacteriën.

Hoewel een puist op de tong ongemakkelijk kan zijn, is het belangrijk om te weten dat ze meestal goed te behandelen zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen, oorzaken, behandelingen en preventiemethoden die je kunt gebruiken om een puist op je tong te voorkomen.

Puist op je tong? Dit is wat je er tegen kunt doen

Wat is de oorzaak van puisten op je tong?

De oorzaak van puisten op je tong kan variëren. In de meeste gevallen wordt een puist op de tong veroorzaakt door:

Een infectie

Je kunt een puist op de tong krijgen door een infectie. Denk aan virussen, schimmels, bacteriën of parasieten.

Virale infecties

Virale infecties kunnen worden veroorzaakt door het herpes simplex virus. Bij puistjes door een virale infectie ervaar je kleine, rode puistjes op de tong die meestal geen pijn doen.

Bacteriële infecties

Bacteriële infecties kunnen worden veroorzaakt door stafylokokken of streptokokken. Deze kenmerkt zich door kleine, witte of gele pijnloze puistjes op de tong.

Schimmelinfecties

Schimmelinfecties kunnen worden veroorzaakt door candida albicans. Deze infectie veroorzaakt vaak witachtige, schilferige puistjes op de tong. De puistjes doen door de regel geen pijn.

Parasitaire infecties

Parasitaire infecties kunnen worden veroorzaakt door amoeben of wormen, wat wordt gekenmerkt door kleine, rode puistjes. Deze puistjes jeuken vaak.

Een allergie

Puisten op je tong door een allergie kunnen worden veroorzaakt door het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Deze puisten kunnen worden gekenmerkt door jeukende en/of pijnlijke puistjes die vaak rood zijn van kleur. Andere symptomen van een allergische reactie kunnen zwelling, jeuk, hoesten, loopneus en tranende ogen zijn. Om te weten of je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, is het belangrijk om een allergietest bij een arts te laten doen.

Overmatige opbouw van bacteriën

Puisten op je tong door een overmatige opbouw van bacteriën worden meestal veroorzaakt door een teveel aan voedingsmiddelen of bacteriën die in je mond aanwezig zijn. Deze puisten zijn vaak kleine, wit of geel en doen in de meeste gevallen geen pijn.

Je kunt een overmatige opbouw van bacteriën voorkomen door je mond goed te poetsen met een fluoridetandpasta, je tanden tweemaal per dag te flossen en regelmatig naar de tandarts te gaan.

Stomatitis

Stomatitis is een ontsteking van de mondholte die kan worden veroorzaakt door een virus, bacteriën, schimmels of allergieën. Je merkt dit door onder andere kleine, rode of witte puistjes op de tong die meestal jeuken, branden of pijn doen.

Sommige personen met Stomatitis kunnen ook last hebben van koorts, hoofdpijn, vermoeidheid of een slechte smaak in de mond. Stomatitis kan worden behandeld met antibiotica, antivirale medicijnen, antischimmelmiddelen of antihistaminica, afhankelijk van de oorzaak.

Mondkanker

Mondkanker is een vorm van kanker die wordt veroorzaakt door abnormale cellen die in de mondholte groeien. Bij mondkanker kunnen kleine, rode of witte bultjes ontstaan die vaak jeuken of pijn doen.

Andere symptomen van mondkanker kunnen zijn:

  • bloed in de mond
  • moeite met slikken
  • moeite met praten
  • gewichtsverlies
  • veranderingen in de smaak of geur van de mond
  • het gevoel dat er iets in je keel zit

Mondkanker kan worden behandeld met chemotherapie, bestraling of operatie.

Vitaminegebrek

Vitaminegebrek kan worden veroorzaakt door een ondervoeding, een slecht dieet, chronische ziekte of medicijngebruik. Dit kan uiteindelijk zorgen voor puisten op de tong. Om een vitaminegebrek te voorkomen, is het belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen met veel fruit, groenten en volkorenproducten. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen.

Een auto-immuunziekte

Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij het immuunsysteem het lichaam aanvalt. Deze aandoening is bij iedereen anders en kan onder andere worden gekenmerkt door puistjes op je tong.

Een auto-immuunziekte kan worden behandeld met medicijnen, zoals corticosteroïden of immunosuppressiva, om de symptomen te verlichten.

Puist op de tong behandelen

Als je last hebt van puisten op je tong, is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen om te bepalen wat de oorzaak is. De behandeling hangt af van de oorzaak. Algemene tips voor het verwijderen en behandelen van puisten op je tong zijn:

Poets je tanden minstens twee keer per dag met een fluoridetandpasta

Het poetsen van je tanden tweemaal per dag met een fluoridetandpasta is een goede manier om je mond en tanden gezond te houden. Fluoride remt de groei van bacteriën en helpt je tanden en kiezen sterk te houden. Het helpt ook bij het herstel van kleine gaatjes in je tanden. Het is belangrijk om een fluoridetandpasta te gebruiken om de tanden en tong gezond te houden. Als je puisten op je tong hebt, is het extra belangrijk dat je je tanden tweemaal per dag poetst met een fluoridetandpasta.

Flos je tanden minstens eenmaal per dag

Flosdraad helpt bij het verwijderen van voedselresten en bacteriën die zich tussen je tanden ophopen. Flossen helpt ook bij het voorkomen van tandplak en tandsteen. Als je puisten op je tong hebt, is het extra belangrijk dat je je tanden minstens eenmaal per dag flost om bacteriën te verwijderen en je mond gezond te houden.

Gebruik een tongschraper om de bacteriën en afzettingen op je tong te verwijderen

Een tongschraper is een handig hulpmiddel om bacteriën en afzettingen van je tong te verwijderen. Het is een kleine, metalen of plastic tool die wordt gebruikt om de achterkant van je tong te schrapen. Dit kan helpen bij het verwijderen van bacteriën, afzettingen en voedselresten die zich op je tong ophopen. Als je puisten op je tong hebt, is het extra belangrijk dat je een tongschraper gebruikt om je tong schoon te maken.

Neem een antiseptische mondspoeling om je mond te reinigen

Een antiseptische mondspoeling is een goede manier om je mond te reinigen en te helpen bij het voorkomen van tandplak en tandsteen. Het bevat actief chloor dat helpt bij het verwijderen van bacteriën en voedselresten. Als je puisten op je tong hebt, is het extra belangrijk dat je een antiseptische mondspoeling gebruikt om je mond gezond te houden.

Eet gezonde voedingsmiddelen en drink veel water

Gezonde voeding bevat voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven, zoals vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. Dranken zoals water, thee en koffie helpen je lichaam om afvalstoffen uit te scheiden en je lichaam gehydrateerd te houden. Als je gezonde voeding eet en voldoende water drinkt, vermindert dit op een natuurlijke manier de kans op puisten op je tong.

Ga regelmatig naar de tandarts voor een professionele reiniging

Als je puisten op je tong hebt, kan de tandarts de oorzaak vaak al identificeren en je tegelijkertijd ook helpen bij het oplossen van het probleem.

Vermijd het gebruik van tabak en alcohol

Last but not least: Tabak en alcohol kunnen je mondhygiëne verstoren, wat kan leiden tot puistjes. Het roken van tabak en het gebruik van alcohol kunnen ook de bacteriën in de mond beïnvloeden, wat kan leiden tot infecties en daarmee gepaard gaande puistjes.

Wil je snel van je puistjes & acne af?

Bekijk dan ook meteen even "In 4 stappen de baas over jouw acne":

  • In 4 simpele stappen verlost van je puistjes;
  • Samengesteld door experts en ervaringsdeskundigen;
  • Tijdelijk afgeprijsd en 5 gratis extra's;
  • Afgelopen maand gingen meer dan 89 mensen je voor via deze aanpak.